Klacid 250 mg comprimate filmate

Producător: Abbott S.r.l
Substanță activa
claritromicină
Clasa ATC
J01FA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Infecţii respiratorii, infecţii ale gâtului şi sinusurilor, infecţii ale pielii şi ţesutului subcutanat
Producător
Abbott S.r.l
Acțiune terapeutică
antibiotica

Ce este Klacid 250 mg şi pentru ce se utilizează

Klacid 250 mg conţine substanţa activă claritromicina, este un antibiotic care face parte din clasa macrolidelor şi are acţiune asupra unui spectru larg de germeni sensibili.

Klacid 250 mg este indicat în tratamentul următoarelor infecţii cauzate de microorganisme sensibile:

– Infecţii respiratorii de exemplu bronşite, pneumonii.

– Infecţii ale gâtului şi sinusurilor.

– Infecţii ale pielii şi ţesutului subcutanat care se numesc celulită, foliculită sau erizipel.

– Infecţii dentare.

Klacid 250 mg este indicat la adulţi şi la copii cu vârsta de 12 ani şi peste.

Infecţii micobacteriene extinse sau localizate determinate de Mycobacterium avium sau Mycobacterium intracellulare.

Infecţii localizate determinate de Mycobacterium chelonae, Mycobacterium fortuitum sau Mycobacterium kansasii.

Tratamentul curativ al infecţiilor cu Mycobacterium avium la pacienţii infectaţi cu HIV, cu o valoare a limfocitelor CD4 mai mică sau egală cu 100/mm3.

In asociere cu un alt antibiotic şi cu un antisecretor, este indicată pentru eradicarea H. pylori în caz de boală ulceroasă gastro-duodenală (după evidenţierea endoscopică a leziunii şi confirmarea infecţiei).

Pneumopatii comunitare la pacienţi fără factori de risc, fără semne clinice de gravitate şi în absenţa elementelor clinice evocatoare pentru etiologia pneumococică. In cazul suspicionării pneumoniei atipice, macrolidele sunt indicate în funcţie de teren şi gravitatea bolii.

Înainte să utilizaţi Klacid 250 mg

Nu utilizaţi Klacid 250 mg:

– Dacă ştiţi că sunteţi alergic la claritromicină sau la antibioticele din aceeaşi clasă (macrolide) cum este eritomicina sau azitromicina sau la oricare dintre componentele medicamentului.

– Dacă utilizaţi pentru tratamentul migrenelor ergotamină sau dihidroergotamină comprimate sau ergotamină inhalant.

– Dacă utilizaţi terfenadină sau astemizol (medicamente utilizate pentru febra fânului sau alergie) sau cisapridă comprimate (medicament utilizat pentru tulburări ale stomacului) sau pimozidă comprimate (medicament utilizat pentru tratamentul unor boli psihice).

– Dacă aveţi hipopotasemie (concentraţii scăzute ale potasiului în sânge) sau aritmii cardiace (palpitaţii), înainte de a utiliza acest medicament cereţi sfatul medicului.

– Dacă utilizaţi medicamente pentru colesterol crescut (cum este lovastatină sau simvastatină).

– Dacă aveţi orice afecţiune a ficatului şi/sau a rinichilor.

– Dacă aveţi şi/sau familia dumneavoastră are unele probleme cardiace care pot determina ritm anormal al inimii (sindrom de QT prelungit).

Dacă credeţi că oricare dintre aceste condiţii se aplică dumneavoastră, înainte să utilizaţi Klacid cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Aveti grijă deosebită când utilizaţi Klacid 250 mg :

– Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi (vezi Sarcină şi alăptare).

– Dacă utilizaţi deja colchicină deoarece aceasta poate determina reacţii adverse grave.

– Dacă aveţi diaree severă sau prelungită în timpul sau după tratamentul cu Klacid comprimate, consultaţi imediat medicul dumneavoastră.

Dacă credeţi că oricare dintre aceste condiţii se aplică dumneavoastră, înainte să utilizaţi Klacid cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat oricare dintre următoarele medicamente:

– digoxină, chinidină sau disopiramidă, verapamil (medicamente pentru inimă);

– warfarină (subţiază sângele);

– ergotamină, dihidroergotamină sau eletriptan (pentru tratamentul migrenei);

– carbamazepină, valproat sau fenitoină (pentru tratamentul epilepsiei sau a tulburărilor bipolare (maniaco-depresive));

– colchicină (pentru tratamentul gutei);

– teofilină (pentru tratamentul astmului sau emfizemului);

– terfenadină sau astemizol, (pentru febra fânului sau alergie);

– triazolam, alprazolam sau midazolam (pentru anxietate sau să vă ajute să adormiţi);

– cisapridă sau omeprazol (pentru tulburări ale stomacului);

– pimozidă sau ziprazidonă (pentru tratamentul schizofreniei sau a altor afecţiuni psihice);

– zidovudină, ritonavir, atazanavir, saquinavir, nevirapină sau efavirenz (pentru tratamentul infecţiei cu HIV);

– rifabutină (un antibiotic eficace în tratamentul unor infecţii);

– itraconazol sau fluconazol (pentru tratamentul micozelor);

– sildenafil, tadalafil sau vardenafil (pentru tratamentul disfuncţiei erectile);

– tolterodină (pentru afecţiuni ale vezicii urinare);

– metilprednisolon (un steroid pentru tratamentul inflamaţiei);

– vinblastină (pentru tratamentul cancerului)

– aprepitant (pentru prevenirea vărsăturilor din timpul chemoterapiei);

– cilostazol (pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul picioarelor);

– rifampicină (pentru tratamentul tuberculozei);

– orice antibiotic beta-lactam (şi anume penicilina şi cefalosporinele);

– tacrolimus sau ciclosporină (utilizate în transplantul de organe).

Sarcină şi alăptare

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, înainte să utilizaţi Klacid cereţi sfatul medicului sau framacistului. Nu a fost stabilită siguranţa utilizării claritromicinei în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor:

Klacid poate determina ameţeli. Ca armare, vă poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Klacid 250 mg

Luaţi întotdeauna Klacid exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Doza uzuală recomandată este de 250 mg claritromicină (un comprimat filmat Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi; în cazul infecţiilor severe, doza poate fi crescută până la 500 mg claritromicină (2 comprimate filmate Klacid 250 mg sau 1 comprimat filmat Klacid 500 mg) de 2 ori pe zi. Durata obişnuită a tratamentului este de 6 – 14 zile.

Nu întrerupeţi utilizarea Klacid din cauză că vă simţiţi mai bine. Este important să luaţi comprimatele atâta timp cât v-a spus medicul dumneavoastră, deoarece infecţia poate să nu fie tratată complet şi pot să reapară simptomele.

Utilizarea la copii

Comprimatele pot să nu fie potrivite pentru utilizarea la copii sub 12 ani deoarece acestea nu se pot înghiţi uşor. De aceea, forma lichidă a medicamentului este, în general, de preferat pentru copii. Medicul dumneavoastră va prescrie un alt medicament adecvat pentru copilul dumneavoastră.

Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer duodenal (adulţi).

Scheme terapeutice:

Triplă terapie (7 până la14 zile): 500 mg claritromicină (2 comprimate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi în asociere cu lansoprazol 30 mg de 2 ori pe zi şi amoxicilină 1000 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 până la14 zile.

Triplă terapie (7 zile): 500 mg claritromicină (2 comprimate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi în asociere cu lansoprazol 30 mg de 2 ori pe zi şi metronidazol 400 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile.

Triplă terapie (7 zile): 500 mg claritromicină (2 comprimate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi în asociere cu omeprazol 40 mg o dată pe zi şi amoxicilină 1000 mg de 2 ori pe zi sau metranidazol 400 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile.

Triplă terapie (10 zile): 500 mg claritromicină (2 comprimate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi în asociere cu amoxicilină 1000 mg de 2 ori pe zi şi omeprazol 20 mg o dată pe zi, timp de 10 zile.

Dublă terapie (14 zile): doza uzuală este de 500 mg claritromicină (2 comprimate Klacid 250 mg) de trei ori pe zi timp de 14 zile.

Claritromicina trebuie aministrată cu omeprazol 40 mg pe cale orală o dată pe zi. In studiul pivot s-a folosit omeprazol 40 mg o dată pe zi, timp de 28 zile. In studiile de susţinere s-a folosit omeprazol 40 mg o dată pe zi, timp de 14 zile.

Activitatea claritromicinei asupra Helicobacter pylori este mai mare la pH neutru faţă de pH acid. Prezenţa Helicobacter pylori este asociată cu ulcer peptic. 90% până la 100% dintre pacienţii cu ulcer duodenal sunt infectaţi cu H. pylori. Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori determină scăderea recurenţei ulcerului duodenal şi reducerea consecutivă a necesităţii menţinerii tratamentului cu medicamente antisecretorii.

Dacă aveţi insuficienţă renală:

În mod obişnuit nu este necesară ajustarea dozei. Dacă aveţi insuficienţă renală severă (clearance-ul plasmatic al creatinei <30 ml/minut), doza zilnică totală trebuie redusă la jumătate, respectiv 250 mg claritromicină o dată pe zi în infecţiile uşoare până la moderate sau 250 mg claritromicină de două ori pe zi, în infecţiile severe.

Dacă aveţi infecţii cu micobacterii:

La adulţi, doza recomandată iniţială este de 500 mg claritromicină (2 comprimate filmate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi.

Dacă aveţi infecţie cu virusul HIV:

La adulţi, doza recomandată este de 500 mg claritromicină (2 comprimate filmate Klacid 250 mg) de 2 ori pe zi. Dacă aveţi insuficienţă hepatică şi vă sunt necesare doze mari, de 1000 mg claritromicină (4 comprimate filmate Klacid 250 mg) pe zi, nu este recomandată utilizarea claritromicinei.

Dacă aveţi afecţiunii hepatice

Nu sunt necesare ajustări ale dozei dacă aveţi tulburări ale funcţiei hepatice moderate până la severe cu condiţia ca funcţia renală să fie normală.

Vârstnici

Se recomandă utilizarea aceloraşi doze şi scheme terapeutice ca la adulţi.

Dacă utilizaţi mai mult Klacid 250 mg decât trebuie

Cereţi urgent sfatul medicului dacă în mod accidental aţi luat mai mult de două comprimate Klacid pe zi sau dacă un copil a înghiţit accidental câteva comprimate, chiar dacă nu aveţi niciun simptom sau nicio problemă. O supradoză de Klacid comprimate este posibil să provoace vărsături şi dureri de stomac şi există posibilitatea să apară reacţii alergice.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Klacid 250 mg

Dacă uitaţi să luaţi doza de Klacid, trebuie să luaţi următoarea doză imediat ce vă aduceţi aminte. Nu luaţi mai multe comprimate pe zi decât v-a spus medicul.

Reacţii adverse posibile

Ca şi celelalte medicamente, Klacid poate determina apariţia de reacţii adverse, chiar dacă acestea nu apar la toate persoanele.

În funcţie de frecvenţa cu care apar acestea sunt:

Foarte frecvente: întâlnite la mai mult de 1 pacient din 10.

Frecvente: întâlnite la mai puţin de 1 din 10 , dar mai mult de 1 din 100 pacienţi

Mai puţin frecvente: întâlnite la mai puţin de 1 din 100, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi

Rare: întâlnite la mai puţin de 1 din 1000 , dar mai mult de 1 din 10000 pacienţi

Foarte rare: întâlnite la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Reacţiile adverse raportate la Klacid sunt enumerate în continuare.

Reacţii adverse frecvente:

– insomnie

– dureri de cap

– pierdere a gustului

– diaree

– senzaţie de rău sau stare de rău

– dureri de stomac

– erupţie trecătoare pe piele

Reacţii mai puţin frecvente:

– infecţii cum sunt infecţie la nivelul stomacului sau intestinului, inflamaţie a nasului, infecţie micotică vaginală şi infecţii vaginale

– număr scăzut a celulelor albe în sânge, anemie şi alte tulburări ale celulelor albe din sânge

– durere de stomac şi diaree

– reacţii alergice ca de exemplu erupţii trecătoare pe piele, umflături

– pierdere a apetitului

– nervozitate

– leşin, convulsii, ameţeli, tremurături

– zgomote în urechi, surditate, vertij (senzaţie de învârtire) şi afecţiuni ale urechilor

– lipsă de energie, durere în piept, umflare a feţei, senzaţie de disconfort general, durere şi sete

– modificări ale ritmului cardiac

– astm şi scurtare a respiraţiei

– constipaţie, pancreatită, gură uscată, gaze excesive în stomac şi vărsături

Următoarele reacţii adverse apar cu frecvenţă necunoscută:

– diaree gravă, durere de stomac, febră

– concentraţii scăzute ale zahărului în sânge, creştere a apetitului

– tulburări psihice cum sunt vise anormale, a fi intr-o stare confuzională, dezorientare, halucinaţii (a vedea lucruri), tulburări psihotice, depresie

– convulsii, pierdere a gustului, pierdere a mirosului

– surditate

– tulburări ale rinichilor inclusiv inflamaţie a rinichilor şi prezenţa sângelui în urină,

– icter

– afecţiuni ale ficatului (colorare în galben a pielii şi a albului ochilor, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere în partea dreaptă a stomacului)

– reacţii alergice care rar pot să determine dificultate în respiraţie, tensiune arterială scăzută şi umflare a feţii şi a gâtului. Aceste reacţii adverse pot fi ameninţătoare de viaţă şi necesită tratament de urgenţă.

– erupţii alergice trecătoare sub formă de senzaţie de mâncărime uşoară pe piele. Dar în cazuri rare, pot fi componente ale stărilor ameninţătoare de viaţă cum sunt sindromul Stevens-Johnson (care implică ulceraţii ale gurii, buzelor şi pielii) şi necroliza toxică epidermică (care implică boli grave şi cruste pe piele). Număr scăzut a numărului de celule sanguine (semnele pot include piele palidă şi oboseală) şi număr scăzut a unor anumite componente ale sângelui care ajută în lupta contra infecţiilor (semnele pot include durere de gât, febră, stare de foarte rău, apariţia de vânătăi foarte uşor, sângerări).

Dacă faceţi analize de laborator în timp ce utilizaţi Klacid, acestea pot să arate o funcţionare anormală a ficatului (creştere a enzimelor hepatice). De asemenea, se pot detecta proteine în urină, o scădere a valorilor factorilor de coagulare şi a altor enzime.

Dacă aveţi diaree în timpul sau după tratamentul cu Klacid, consultaţi imediat medicul dumneavoastră. Deşi diareea poate fi o reacţie adversă la medicament, poate fi de asemenea şi un semn al unei stări grave. Medicul dumneavoastră va şti să facă deosebirea între cele două cazuri.

Simptomatologia dumneavoastră se poate înrăutăţii în cazul, puţin probabil, în care infecţia dumneavoastră este cauzată de un microorganism asupra căruia Klacid nu acţionează. Dacă acest lucru se întâmplă, asiguraţi-vă că vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Dacă orice reacţie adversă devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă care nu este menţionată în acest prospect, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Klacid 250 mg

A nu se folosi după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Klacid 250 mg

Fiecare comprimat filmat Klacid 250 mg conţine substanţa activă claritromicină 250 mg. Celelalte componente sunt:
croscarmeloză sodică, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină, povidonă, dioxid de siliciu coloidal, acid stearic, stearat de magneziu, talc, Quinoline yellow aluminium lake (E 104); hidroxipropilmetilceluloză, hidroxipropilceluloză, propilenglicol, sorbitol monooleat, vanilină, dioxid de titan (E 171), acid sorbic.

Cum arată Klacid şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un blister a 10 comprimate filmate. Cutie cu un blister a 14 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi Producătorul

Abbott S.r.l.,
104010 Campoverde di Aprilia, Italia

Acest prospect a fost aprobat în: Septembrie 2011

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica