Jolina 0,03 mg/3 mg, comprimate filmate Etinilestradiol/Drospirenonă

Producător: Medico Uno Pharma Kft
Substanță activa
Etinilestradiol si Drospirenona
Clasa ATC
G03AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
previne sarcina
Producător
Laboratorios León Farma, S.A.
Acțiune terapeutică
contraceptiva

Ce este Jolina şi la ce este utilizată

Jolina este un contraceptiv şi se utilizează pentru a preveni sarcina. Jolina 0,03 mg/3 mg

Fiecare comprimat activ conţine o cantitate mică de doi hormoni feminini diferiţi, numiţi etinilestradiol şi drospirenonă.

Înainte de a utiliza Jolina

Informaţii generale

Înainte de a utiliza Jolina, medicul dumneavoastră ar trebui să vă adreseze diferite întrebări despre istoricul medical personal şi al familiei. De asemenea, medicul va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de starea dumneavoastră medicală actuală, poate efectua alte teste.

Acest prospect descrie diferite situaţii în care ar trebui să se întrerupă administrarea J olina, sau în care eficacitatea Jolina poate fi redusă.

În asemenea situaţii este recomandat să nu aveţi raporturi sexuale sau să utilizaţi contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu un prezervativ sau alte metode de barieră.

Nu utilizaţi metoda calendarului sau cea a temperaturii. Aceste metode nu sunt eficiente deoarece Jolina modifică variaţiile lunare ale temperaturii corporale şi ale mucusului vaginal.

Jolina, similar altor contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli infecţioase cu transmitere sexuală.

În perioada în care administraţi acest medicament, este recomandat să mergeţi la medic periodic cel puţin o dată la şase sau douăsprezece luni.

Dacă prezentaţi orice simptom neobişnuit, cum ar fi dureri inexplicabile în piept, abdomen sau picioare, consultaţi de urgenţă medicul.

Nu administraţi Jolina dacă:

• aveţi (sau dacă aţi avut în trecut) cheaguri de sânge (tromboză) la un vas de la picior, plămâni (embolism) sau alte organe

• aveţi (sau aţi avut în trecut) un atac de cord sau un accident vascular cerebral

• aveţi (sau aţi avut în trecut) orice boală care poate duce la un atac de cord (de exemplu, angină pectorală care determină dureri grave în piept) sau un accident vascular cerebral (de exemplu un atac cerebral temporar sau minor fără efecte restante).

• aveţi orice boală care poate creşte riscul dezvoltării trombozei arteriale. Aceasta se referă la următoarele boli:
o diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine o tensiune arterială foarte crescută
o o valoare foarte mare a concentraţiei de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride)

• aveţi o tulburare a coagulării sângelui (de exemplu, deficit de proteină C).

• aveţi (sau aţi avut vreodată) un anumit tip de migrenă (cu aşa numitele simptome focale neurologice)

• aveţi (sau aţi avut) inflamaţii ale pancreasului (pancreatită)

• aveţi sau aţi avut în trecut o boală a ficatului şi funcţiile hepatice nu sunt complet în limite normale.

• rinichii nu funcţionează bine (insuficienţă renală).

• aveţi sau aţi avut o tumoră la ficat.

• aveţi (sau aţi avut), sau credeţi că este posibil să aveţi cancer la sân sau cancer la nivelul organelor sexuale.

• aveţi sângerări vaginale de cauză necunoscută.

• sunteţi alergică la etinilestradiol sau drospirenonă, sau la oricare dintre componentele Jolina. Aceasta poate determina mâncărime, erupţie cutanată trecătoare pe piele sau inflamaţie.

Acordaţi o atenţie specială medicamentului Jolina în următoarele cazuri:

În unele situaţii trebuie să acordaţi o atenţie specială atunci când administraţi Jolina sau orice alt contraceptiv hormonal combinat, iar medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze controale periodice. Dacă aveţi vreuna din următoarele afecţiuni, menţionaţi acest aspect medicului dumneavoastră înainte de a începe să folosiţi Jolina. De asemenea, consultaţi medicul dacă următoarele simptome apar sau se agravează în timp ce folosiţi Jolina:

• dacă unul dintre membrii apropiaţi ai familiei are sau a avut cancer la sân

• dacă aveţi vreo afecţiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare

• dacă aveţi diabet zaharat

• dacă aveţi depresie

• dacă aveţi boala Crohn sau colită ulcerativă (o boală inflamatorie a intestinelor)

• dacă aveţi SHU (sindromului hemolitic uremic; o boală a sângelui care afectează rinichii)

• dacă aveţi siclemie (o boală ereditară care afectează celulele roşii ale sângelui)

• dacă aveţi epilepsie (vezi „Jolina şi interacţiunea cu alte medicamente”)

• dacă aveţi LES (lupus eritematos sistemic; o boală care afectează sistemul imunitar)

• dacă aveţi o boală care a apărut pentru prima dată în timpul sarcinii sau în timpul folosirii anterioare a unor hormoni sexuali, de exemplu pierderea părului, porfiria (o boală a sângelui), herpes gestaţional (erupţie eritematoasă trecătoare pe piele cu pustule în timpul sarcinii), coree Sydenham (o boală care afectează nervii, producând mişcări involuntare)

• aveţi sau aţi avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, îndeosebi pe faţă); dacă da, evitaţi să vă expuneţi prea mult la soare sau la radiaţii ultraviolete.

Dacă aveţi edem angioeurotic ereditar, medicamentele care conţin estrogen pot provoca sau agrava simptomele de edem angioeurotic. Este recomandat să consultaţi un medic imediat ce prezentaţi simptome de edem angioeurotic, precum umflarea feţei, limbii şi/sau a faringelui, şi/sau aveţi dificultăţi la înghiţire sau prezentaţi o urticarie împreună cu dificultăţi de respiraţie.

Intervenţii chirurgicale, perioade lungi de imobilizare sau accidente grave în timpul tratamentului cu Jolina

Este important să informaţi de la început medicului că administraţi Jolina deoarece riscul trombozei venoase este crescut în aceste circumstanţe, tratamentul putând fi oprit.

Medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi să reîncepeţi să administraţi Jolina. Aceasta se poate întâmpla de obicei

la două săptămâni după vindecare.

Jolina şi tromboza

Tromboza venoasă

Folosirea oricărui contraceptiv combinat, inclusiv folosirea Jolina, creşte riscul evoluţiei spre tromboza venoasă (formarea cheagurilor în vasele de sânge), comparativ cu o femeie care nu ia deloc comprimate contraceptive.

Riscul evoluţiei spre tromboză venoasă atunci când se iau contraceptive combinate creşte:

• odată cu înaintarea în vârsta

• dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală

• dacă unul dintre membrii apropiaţi ai familiei a avut cheaguri de sânge (tromboză) la picior, plămâni sau orice alt organ la o vârstă timpurie,

• dacă veţi necesita o intervenţie chirurgicală sau veţi fi imobilizată o lungă perioadă de timp sau aţi suferit un accident grav (pentru a ştii ce e de făcut, vedeţi secţiunea „Chirurgie, perioade lungi de imobilizare sau accidente grave în timpul tratamentului cu Jolina” de mai sus).

Tromboză arterială

Folosirea contraceptivelor combinate a fost asociată cu creşterea riscului de dezvoltare a trombozei arteriale (obstrucţia unei artere), de exemplu, în vasele de sânge ale inimii (atac de cord) sau ale creierului (atac cerebral).

Riscul evoluţiei spre tromboza arterială atunci când administraţi contraceptive combinate creşte:

• dacă fumaţi. Dacă folosiţi Jolina, este recomandat să renunţaţi la fumat, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani.

• dacă aveţi valori mari de grăsime în sânge (colesterol sau trigliceride)

• dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală

• dacă dumneavoastră sau orice alt membru al familiei a avut un atac de cord sau atac cerebral la o vârstă tânără

• dacă aveţi o tensiune arterială crescută

• dacă aveţi migrene

• dacă aveţi probleme cu inima (tulburări ale valvelor inimii, modificări ale ritmului inimii dumneavoastră)

Ar trebui să nu mai folosiţi Jolina şi să consultaţi imediat un medic dacă prezentaţi semne ale unei posibile tromboze (vezi paragraf „Încetarea tratamentului dacă” din Secţiunea 3).

Jolina şi cancerul

Femeile care iau contraceptive combinate au un risc uşor mărit de a avea cancer la sân, dar nu este sigur dacă acest lucru se datorează medicamentului. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie detectate la femeile care iau contraceptive deoarece sunt examinate de medicii lor mai frecvent. Riscul de cancer la sân se reduce treptat după ce decideţi să încetaţi adminitrarea de contraceptive hormonale combinate.

Este important să vă examinaţi periodic sânii şi să mergeţi la medicul dumneavoastră dacă găsiţi orice nodul.

Tumori benigne ale rinichiului au fost descoperite la femeile care folosesc contraceptive combinate în ocazii rare, tumorile maligne fiind şi mai rare. Consultaţi medicul dacă prezentaţi orice durere intensă bruscă abdominală.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi întotdeauna medicului care v-a prescris Jolina dacă utilizaţi medicamente sau preparate pe bază de plante medicinale. De asemenea, informaţi şi alţi medici sau stomatologi care v-au prescris alte medicamente (sau farmacistului dumneavoastră) că luaţi Jolina. Este posibil ca aceştia să vă spună că trebuie să folosiţi contraceptive suplimentare (prezervative de exemplu) şi, în cazul acesta vor preciza şi pe ce perioadă.

• Unele medicamente pot determina pierderea efectului contraceptiv al medicamentului Jolina, sau pot determina sângerări neaşteptate.

• Aceasta se aplică medicamentelor folosite pentru tratarea epilepsiei (primidonă, fenitoină, barbiturice, oxcarbamazepină, carbamazepină) şi tuberculozei (de exemplu rifampicină), HIV (ritonavir), altor boli infecţioase (griseofulvină, ampicilină, tetraciclină) şi tratamente cu preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare.

• Dacă doriţi să folosiţi preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare în timpul în care administraţi Jolina, ar trebui să consultaţi în prealabil medicul.

• Jolina poate afecta alte medicamente, de exemplu acelea care conţin ciclosporină sau medicamentul anticonvulsivant lamotrigină (aceasta poate determina creşterea frecvenţei convulsiilor).

Consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Vă rugăm să vă informaţi farmacistul dacă administraţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv medicamente obţinute fără reţetă.

Utilizarea Jolina cu alimente şi băuturi

Administraţi un comprimat Jolina în fiecare zi, cu puţină apă dacă este necesar. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar ar trebui să le administraţi aproximativ la acelaşi oră, în fiecare zi.

Analize de laborator

Dacă aveţi nevoie de o analiză a sângelui, spuneţi medicului sau personalului laboratorului că luaţi contraceptive, deoarece contraceptivele orale pot afecta rezultatele unor teste.

Sarcina

Dacă sunteţi gravidă nu este indicat să administraţi Jolina. Dacă sunteţi gravidă în timp ce luaţi Jolina, ar trebui să încetaţi administrarea medicamentelor imediat şi să consultaţi medicul.

Consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Nu este recomandat să luaţi Jolina atunci când alăptaţi. Dacă doriţi să folosiţi contraceptive în timp ce alăptaţi, este indicat să consultaţi medicul. Consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există nicio informaţie care să sugereze că folosirea Jolina are vreun efect asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Jolina

Jolina conţine lactoză.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Administraţi un comprimat Jolina în fiecare zi, cu puţină apă dacă este necesar. Puteţi lua comprimatele înainte sau după masă, dar trebuie să le administraţi aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Un blister conţine 21 comprimate. Ziua din săptămână în care se iau comprimatele este imprimată pe margine lângă fiecare comprimat. Dacă, de exemplu, începeţi Miercuri, trebuie să administraţi comprimatul marcat cu „MI” pe margine.

Urmăriţi săgeata de pe pachet până când folosiţi toate cele 21 de comprimate.

Apoi nu veţi lua niciun alt comprimat timp de 7 zile. În timpul acestor 7 zile în care nu administraţi niciun comprimat (denumit interval liber- fără comprimate), ar trebui să apară menstruaţia. Menstruaţia, de asemenea denumită sângerare menstruală, începe de obicei în cea de-a doua sau cea de-a treia zi a intervalului liber- fără comprimate.

În cea de-a opta zi de la administrarea ultimului comprimat Jolina (aceasta este după intervalul liber- fără comprimate de 7 zile), începeţi următorul pachet, chiar dacă menstruaţia nu s-a oprit. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi următorul blister în aceeaşi zi în care aţi început săptămâna anterioară şi menstruaţia trebuie să apară la aceeaşi dată a fiecărei luni.

Dacă administraţi Jolina după cum este descris, veţi fi protejată împotriva sarcinii şi în timpul celor 7 zile în care nu administraţi niciun comprimat.

Când pot începe primul blister?

 • Când nu aţi utilizat contraceptive hormonale în ultima lună

Începeţi să administraţi Jolina din prima zi a ciclului menstrual (considerată a fi prima zi de sângerare). Dacă începeţi să administraţi Jolina din prima zi a menstruaţiei dumneavoastră, veţi fi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în zilele 2-5 ale ciclului, dar trebuie să utilizaţi metode de contracepţie suplimentare (metode de barieră ca de exemplu un prezervativ) pentru primele 7 zile.

• Trecerea de la un alt contraceptiv (combinat), inel vaginal sau plasture trasdermic
Puteţi începe să administraţi Jolina din următoarea zi după intervalul liber- fără comprimate a contraceptivului dumneavoastră anterior (sau după administrarea ultimului comprimat inactiv). Atunci când treceţi de la un inel vaginal contraceptiv combinat sau plasture, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.

Trecerea de la o metodă exclusiv pe bază de progesteron (comprimate numai cu progesteron, injecţie, dispozitiv intrauterin cu eliberare de progesteron sau implant).

Puteţi trece de la comprimate care conţin numai progesteron oricând doriţi (dacă aţi avut un implant sau un dispozitiv intrauterin, folosiţi noile comprimate atunci când îl îndepărtaţi; dacă folosiţi injecţii, utilizaţi noul comprimat în ziua în care este programată următoarea injecţie), dar este recomandat, în toate cazurile, să utilizaţi protecţie suplimentară (un prezervativ de exemplu) pentru primele 7 zile de la administrarea primului comprimat.

Administrarea după un avort

Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.

Administrarea după naştere

Puteţi începe să administraţi Jolina în intervalul dintre zilele 21 şi 28 de la naştere. Dacă începeţi mai târziu, ar trebui să folosiţi un contraceptiv de barieră (un prezervativ de exemplu) pentru primele 7 zile de la începerea folosirii Jolina.

Dacă după naşterea unui copil aţi avut deja relaţii sexuale înainte de a reîncepe administrarea Jolina, trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi gravidă sau să aşteptaţi următoarea menstruaţie.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură când trebuie să începeţi.

Dacă alăptaţi şi doriţi să administraţi (readministraţi) Jolina după naşterea unui copil.

Citiţi secţiunea „Alăptare”.

Dacă administraţi mai multe comprimate de Jolina decât doza obişnuită

Nu există nicio dovadă că supradozajul de Etinilestradiol/Drospirenonă determină efecte grave.

Cu toate acestea, greaţa şi vărsăturile pot apărea datorită administrării mai multor comprimate în acelaşi timp.

Adolescentele pot suferi de sângerări vaginale.

Dacă aţi luat mai multe comprimate Jolina, sau dacă descoperiţi că un copil le-a utilizat, consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să administraţi comprimatul Jolina

Dacă comprimatul filmat omis este administrat în mai puţin de 12 ore, protecţia contraceptivă nu se poate reduce.

Medicamentul trebuie administrat imediat când îşi aduce aminte şi următoarele comprimate filmate trebuie administrate la ora obişnuită.

Dacă aţi întârziat mai mult de 12 ore de la administrarea ultimului comprimat , protecţia contraceptivă se poate reduce. Cu cât aţi uitat să administraţi mai multe comprimate consecutive, cu atât este mai mare riscul de a se reduce efectul contraceptiv. Există un risc mai mare de a rămâne gravidă dacă uitaţi să administraţi comprimatele de la început blisterului şi la sfârşitul săptămânii a 3-a – al 3-lea rând de pe blister. În consecinţă, trebuie să administraţi următoarele măsuri (de asemenea, vedeţi diagrama de mai jos):

Dacă uitaţi să administraţi mai mult de un comprimat dintr-un blister

Consultaţi medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să administraţi un comprimat în săptămâna 1

Administraţi comprimatul imediat când vă aduceţi aminte, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să administraţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să administraţi următoarele comprimate la ora obişnuită şi să folosiţi precauţii suplimentare, de exemplu un prezervativ, pentru următoarele 7 zile. Dacă aţi întreţinut raporturi sexuale în săptămâna anterioară zilei în care aţi uitat să administraţi comprimatul, există riscul de a rămâne însărcinată. În acest caz, consultaţi medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să administraţi un comprimat în săptămâna 2

Administraţi comprimatul pe care l-aţi uitat imediat când vă aduceţi aminte, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să administraţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să administraţi următoarele comprimate la ora obişnuită. Efectul contraceptiv nu va fi redus şi nu trebuie să luaţi alte măsuri suplimentare.

Dacă uitaţi să administraţi un comprimat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre cele două următoarele alternative:

1. Luaţi comprimatul omis imediat ce v-aţi amintit, chiar dacă aceasta înseamnă să luaţi două comprimate odată şi luaţi următoarele comprimate filmate la ora obişnuită. Continuaţi să administraţi următoarele comprimate la ora obişnuită. În loc să luaţi cele 7 comprimate şi să aveţi perioada fără pauză, începeţi să administraţi următorul blister.

Este posibil să aveţi menstruaţia (sângerarea menstruală) la sfârşitul celui de-al doilea blister, dar de asemenea puteţi avea unele pete sau sângerări atunci când administraţi cel de-al doilea blister.

2. De asemenea puteţi înceta să administraţi comprimatele şi să începeţi un interval fără comprimate de 7 zile (consemnând ziua în care aţi uitat să administraţi comprimatul). Dacă doriţi să începeţi un nou pachet în ziua de început fixată, intervalul fără comprimate trebuie să fie mai mic de 7 zile.

Dacă urmaţi una dintre aceste două recomandări, veţi fi protejată împotriva sarcinii.

• Dacă aţi omis luarea oricărui comprimat filmat şi nu prezentaţi sângerarea menstruală în perioada de pauză, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului înainte de a începe să luaţi comprimate din următoarea cutie pentru tratamentul pe o lună.

Ce trebuie să faceţi în caz de vărsături sau diaree severă?

Dacă prezentaţi vărsături sau diaree severă la 3-4 ore după luarea unui comprimat, există riscul ca substanţele active să nu fie complet absorbite de către organism. Acest lucru este asemănător cu ceea ce se întâmplă când uitaţi să administraţi un comprimat. După vărsături sau diaree, trebuie să administraţi un comprimat dintr-un blister de rezervă cât mai repede posibil. Dacă este posibil, administraţi-l în decursul a 12 ore de la ora dumneavoastră obişnuită la care administraţi comprimatul. Dacă aceasta nu este posibil, sau dacă au trecut mai mult de 12 ore, urmaţi sfatul de la punctul „Dacă uitaţi să administraţi Jolina„.

Sângerare între menstruaţii

In timpul primelor luni de folosire Jolina, puteţi avea sângerări neaşteptate (sângerare în afara intervalului liber). Dacă prezentaţi asemenea sângerări în mai mult de câteva luni, sau ele încep după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să deceleze cauza.

sau

Ce trebuie să faceţi dacă nu aveţi menstruaţie în timpul intervalului fără pauză?

Dacă aţi luat toate comprimatele corect, nu aţi prezentat vărsături sau diaree severă şi nu aţi luat niciun alt medicament, este foarte puţin posibil să rămâneţi gravidă.

Dacă nu aveţi două menstruaţii consecutive, puteţi fi gravidă. Mergeţi imediat la medicul dumneavoastră. Nu începeţi să administraţi următorul blister până nu sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă.

Întârzierea menstruaţiei; ce trebuie să ştiţi?

Deşi nu este recomandat, vă puteţi întârzia menstruaţia (sângerare menstruală) până la finalul noului blister dacă veţi continua să administraţi cel de-al doilea blister de Jolina în loc de intervalul fără comprimate. Puteţi prezenta urme (picături de sânge sau pete) sau sângerări atunci când administraţi cel de-al doilea blister. După obişnuitul interval fără comprimate de 7 zile, continuaţi cu următorul pachet.

Ar trebui să consultaţi medicul înainte de a decide să întârziaţi menstruaţia.

Modificarea primei zile a ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi?

Dacă administraţi comprimatele conform instrucţiunilor, menstruaţia dumneavoastră (sângerarea menstruală) va începe în timpul intervalului fără comprimate. Dacă trebuie să modificaţi această dată, puteţi să faceţi acest lucru prin scurtarea (dar niciodată creşterea) perioadei intervalului fără comprimate. De exemplu, dacă intervalul dumneavoastră fără comprimate începe Vineri şi dumneavoastră doriţi să începeţi Marţi (3 zile înainte), ar trebui să începeţi noul pachet cu 3 zile înainte de cum aţi acţiona în mod normal. Dacă scurtaţi intervalul fără comprimate (3 zile sau mai puţin de exemplu), este posibil să nu aveţi sângerări menstruale (ciclu menstrual) în timpul acestui interval. In consecinţă, puteţi experimenta urme (picături de sânge sau pete) sau sângerare.

Dacă nu sunteţi sigură cum să procedaţi, consultaţi medicul pentru o examinare. Dacă încetaţi să administraţi Jolina

Puteţi înceta să administraţi Jolina oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, consultaţi medicul cu privire la alte metode eficiente de contracepţie.

Dacă aveţi oricare altă întrebare despre folosirea acestui produs, consultaţi-vă medicul sau farmacistul. Întrerupeţi tratamentul dacă:

Întrerupeţi administrarea Jolina şi consultaţi imediat medicul dumneavoastră dacă prezentaţi semne posibile de tromboză, precum:

• durere severă şi/sau inflamaţie a unuia dintre picioare

• durere intensă şi bruscă în piept, care poate radia în braţul stâng

• dificultate bruscă de respiraţie

• tuse bruscă fără o cauză clară

• durere de cap neobişnuită, migrenă intensă, prelungită sau agravată

• pierderea parţială sau completă a vederii sau vedere dublă

• dificultatea sau imposibilitatea de a vorbi

• ameţeală sau leşin

• slăbire, senzaţii anormale sau amorţire a oricărei părţi a corpului 4.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Jolina poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Jolina 0,03 mg/3 mg

• Reacţii adverse frecvente (afectând mai mult de 1 din 100, dar mai puţin de 1 din 10 femei): probleme menstruale, sângerări inter-menstruale, durere la nivelul sânilor, durere de cap, depresie, migrenă, greaţă, apatie, secreţii vaginale albe şi infecţii vaginale cu ciuperci.

• Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai mult de 1 din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 de femei): schimbare a libidoului (interesul faţă de sex), tensiune arterială crescută, tensiune arterială scăzută, ameţeală, acnee, erupţii trecătoare pe piele (eczeme), mâncărime intensă, infecţii vaginale, retenţie de lichide şi modificare a greutăţii corporale.

• Reacţii adverse rare (afectează mai mult de 1 din 10000, dar mai puţin de 1 din 1,000 de femei): astmă bronşic, secreţii mamare, probleme auditive, obstrucţia unui vas de sânge cu un cheag într-o parte a corpului.

Dacă experimentaţi reacţii adverse care nu au fost menţionate în acest prospect sau una dintre reacţiile adverse este în special puternică, consultaţi medicul sau farmacistul.

Cum se păstrează Jolina

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Data expirării

Nu folosiţi Jolina după data de expirare imprimată pe cutia de carton sau pe blister după fraza „A nu se utiliza după:” sau „EXP.:”

Nu aruncaţi medicamentul în canalizare sau împreună cu deşeurile menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine un comprimat Jolina 0,03mg/3 mg:

Substanţa activă: Etinilestradiol 0,03 mg şi Drospirenona 3 mg.

Excipienţi:

Nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon de porumb (pregelatinizat) , crospovidona, povidona, polisorbat 80, stearat de magneziu.

Film: alcool polivinilic -parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Jolina şi conţinutul blisterului Comprimatele filmate sunt rotunde, de culoare galbenă.

Jolina este disponibil în cutii a câte 1, 2, 3, 6 şi 13 blistere, fiecare dintre ele conţinând 21 de comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medico Uno Pharma Kft. 2051 Biatrobâgy, Viadukt u. 12. Ungaria

Producător responsabil pentru eliberarea seriilor

Laboratorios León Farma, S.A.
Pol. Ind. Navatejera.
C/ La Vallina s/n
24008 – Villaquilambre, León
Spania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale SEE, cu următoarele denumiri comerciale:

Norvegia:

Movinella filmdrasjerte

Austria:

Jangee 0.03 mg/3 mg Filmtabletten

Bulgaria:

Jangee 0.03 mg/3 mg ^HnMHpaHH Ta6neTKH

Republica Cehă:

Jangee 0.03 mg/3 mg

Danemarca:

Movinella filmovertrukne tablet

Estonia:

Jangee 0,03 mg/3 mg ohukese polümeerikilega kaetud tablett

Grecia:

Etindros 0,03 mg/3 mg Siokio snika^v^évo ^s ^sxxó v^évio

Spania:

Etindros 0,03 mg/3 mg comprimidos recubiertos con película

Finlanda:

Movinella kalvopaallysteinen

Ungaria:

Jangee 0,03 mg/3 mg filmtabletta

Irlanda:

Ethinylestradiol/Drospirenone Leon Farma 0.03 mg/3 mg film coated tablets

Lituania:

Etindros 0,03 mg/3 mg plévele dengtos tabletés

Letonia:

Etindros 0,03 mg/3 mg apvalkotas tabletes

Polonia:

Asubtela

Portugalia:

Etindros

Romania:

JOLINA 0,03 mg/3 mg comprimate fílmate

Slovenia:

Etindros 0,03 mg/3 mg filmsko oblozene tablete

Republic Slovacia:

KarHla

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2009

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Prânz delicios cu cârnați la grătar și frigărui de legume