Gliclazidă Atb 30 mg, comprimate cu eliberare prelungită

Substanță activa
Gliclazidă
Clasa ATC
A10BB
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
diabet zaharat de tip 2
Producător
Antibiotice S.A.
Acțiune terapeutică
hipoglicemiant oral

Ce este Gliclazidă Atb şi pentru ce se utilizează

Gliclazidă Atb face parte din clasa terapeutică cunoscută sub numele de hipoglicemiante orale; sulfonamide, derivaţi de uree.

Gliclazida este un medicament utilizat pentru controlul nivelului zahărului din sânge, indicată în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, când acesta nu este controlat prin dietă, efort fizic şi scădere în greutate.

Înainte să utilizaţi Gliclazidă Atb

Nu utilizaţi Gliclazidă Atb

– Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gliclazidă, la alţi derivaţi de sulfoniluree sau la oricare din componentele medicamentului;

– Dacă suferiţi de diabet zaharat insulino-dependent

– Dacă suferiţi de diabet juvenil

– Dacă aveţi ceto-acidoză, pre-comă sau comă diabetică

– Dacă suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală severă

– Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi

Aveti grijă deosebită când utilizati Gliclazidă Atb

Gliclazidă Atb nu se administrează în diabet zaharat insulino-dependent şi în diabet juvenil.

Este important ca tratamentul cu Gliclazidă Atb să fie administrat regulat o dată pe zi, preferabil la micul dejun.

Utilizarea gliclazidei nu implică renunţarea la respectarea regimului sărac în calorii şi/sau glucide. Controalele biologice obişnuite la diabetici trebuie efectuate cu regularitate.

În timpul tratamentului cu gliclazidă, pot apărea episoade hipoglicemice (scăderea nivelului zahărului din sânge), unele fiind severe şi prelungite, necesitând spitalizare şi controlul glicemiei. Aceste episoade se pot dezvolta în cazul în care regimul alimentar este prea strict sau neechilibrat sau ca urmare a efortului fizic important şi prelungit, consumului de alcool sau tratamentului cu un alt medicament ce scade glucoza din sânge. În cazul apariţiei unor simptome precum transpiraţie, foame intensă, tremurături, paloare, tulburări de vedere, stări comportamentale neobişnuite, se recomandă consumarea imediată de zahăr sau alimente dulci şi consultarea medicului.

În timpul terapiei cu Gliclazidă Atb pot apare şi episoade de hiperglicemie (creşterea nivelului zahărului din sânge) cu instalare progresivă, manifestate prin: oboseală fizică şi psihică marcată, sete, poliurie (urină în cantitate mare), lipsa poftei de mâncare, până la greţuri, vărsături, dureri abdominale, deshidratare, respiraţii frecvente, scăderea tensiunii arteriale, creşterea bătăilor inimii, oligurie (urină în cantitate mică). În cazul apariţiei acestor simptome consultaţi de urgenţă medicul. Aceste fenomene pot apărea datorită unui regim alimentar neadecvat, omiterii unei doze, în caz de stress fizic şi emoţional, infecţie. Este important să informaţi medicul asupra stării dumneavoastre de sănătate: dacă aveţi febră, orice infecţie, dacă aţi suferit un traumatism sau dacă sunteţi programat pentru o intervenţie chirurgicală. În aceste situaţii poate fi necesară întreruperea tratamentului cu gliclazidă şi administrarea de insulină.

Eficienţa gliclazidei scade în timp la mulţi pacienţi şi poate fi datorată progresiei severităţii diabetului sau diminuării răspunsului la medicament. Acest fenomen este cunoscut ca eşec secundar pentru a fi diferenţiat de eşecul primar în care medicamentul este de la început ineficace la un pacient.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot spori efectul gliclazidei şi astfel cresc riscul apariţiei hipoglicemiei (nivel scăzut al zahărului din sânge). Aceste medicamente includ insulina, biguanidinele, sulfonamidele, oxifenbutazona, fenilbutazona, clofibratul, salicilaţii (în doze mari), derivaţii cumarinici, cloramfenicolul, inhibitorii MAO, beta-blocanţii, inhibitorii ECA, cimetidina, etanolul, fluconazolul şi miconazolul (Notă: miconazolul este contraindicat în asociere cu gliclazida).

Unele medicamente pot produce creşterea valorii zahărului sanguin: danazol, clorpromazină, glucocorticoizi (în administrare sistemică sau locală), administrare intravenoasă de ritodrină, salbutamol sau terbutalină. În toate aceste cazuri este necesară supravegherea concentraţiei glucozei în sânge şi în urină.

Este important să informaţi medicul asupra altor tratamente pe care le urmaţi; poate fi necesară ajustarea dozelor.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent

orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Gliclazidă Atb cu alimente şi băuturi

Este preferabilă administrarea medicamentului înainte de micul dejun pentru a se evita sau reduce indigestia.

Intoxicaţia acută cu alcool creşte efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei. Ingestia de alcool poate de asemenea cauza reacţiilor de intoleranţă caracterizate prin înroşirea feţei, dureri de cap cu caracter pulsatil, greţuri, vărsături, ameţeli, nervozitate, creşterea frecvenţei respiraţiilor şi a bătăilor inimii, angină pectorală.

Sarcina şi alăptarea

Gliclazidă Atb este contraindicat în timpul sarcinii.Pe parcursul acestei perioade, tratamentul oral cu medicamente ce scad nivelul zahărului din sânge trebuie înlocuit cu insulină. În cazul în care sarcina este depistată în timpul tratamentului, această medicaţie trebuie întreruptă.

În absenţa datelor privind trecerea produsului în laptele matern şi având în vedere riscul de reducere a glicemiei, alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului cu gliclazidă.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Conducătorii de maşini sau operatorii de utilaje trebuie avertizaţi asupra posibilei apariţii a simptomelor datorate scăderii concentraţiei zahărului din sânge, ce pot apărea în timpul tratamentului cu gliclazidă, şi sfătuiţi să nu conducă maşini sau să nu opereze utilaje periculoase.

Informaţii importante privind unele componente ale Gliclazidă Atb

Gliclazidă Atb 30 mg conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Gliclazidă Atb

Luaţi întotdeauna Gliclazidă Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Gliclazida este recomandată numai pentru tratamentul adulţilor.

Doza iniţială recomandată este de 30 mg pe zi.

Doza zilnică variază de la 30 mg/zi la 120 mg/zi, respectiv 1-4 tablete pe zi, administrate concomitent, de preferinţă la micul dejun.

Doza maximă admisă este de 120 mg/zi.

În funcţie de răspunsul valorilor zahărului din sânge, doza poate fi mărită cu câte 1 comprimat de 30 mg la intervale de cel puţin o lună. . Doza optimă va fi individualizată de medic în funcţie de severitatea simptomelor şi de răspunsul fiecărui pacient.

Este preferabilă administrarea medicamentului înainte de micul dejun pentru a se evita sau reduce ingestia.

Comprimatele cu eliberare prelungită nu trebuie rupte sau mestecate; se înghit întregi, cu o jumătate de pahar cu apă. Se recomandă evitarea alcoolului sau a băuturilor cu conţinut de alcool.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Gliclazidă Atb

Dacă luaţi mai multă Gliclazidă Atb decât trebuie, se poate produce scăderea nivelului de zahăr din sângemanifestată prin: transpiraţie, foame intensă, tremurături, nervozitate, paloare, tulburări de vedere, stări comportamentale neobişnuite ce se corectează prin administrarea de zahăr sau alimente dulci. În caz de convulsii comă sau alte tulburări neurologice este necesară spitalizarea imediată şi monitorizare minimum 48 de ore, în funcţie de decizia medicului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Gliclazidă Atb

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Apoi, luaţi doza următoare, conform orarului obişnuit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta.

Dacă încetaţi să utilizaţi Gliclazidă Atb

Dacă întrerupeţi tratamentul, există riscul de creştere a valorii zahărului din sânge, care se instalează progresiv, începând cu oboseală fizică şi psihică marcată, sete, poliurie (urină în cantitate mare), lipsa apetitului, până la greţuri, vărsături, dureri abdominale, deshidratare, respiraţii frecvente, scăderea tensiunii arteriale, creşterea bătăilor inimii, oligurie (urină în cantitate mică). În cazul apariţiei acestor simptome consultaţi de urgenţă medicul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Gliclazidă Atb poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse au fost clasificate astfel:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută:

care nu poate fi estimată din datele disponibile

Hipoglicemie: transpiraţie, paloare, foame intensă, anxietate, tremurături. In cazuri mai severe apar simptomele sistemului nervos central: confuzie, comportament anormal, pierderea stării de conştienţă sau convulsii.

Tulburări gastro-intestinale: greaţă, diaree sau constipaţie, indigestie(dispepsie), care pot fi evitate dacă gliclazida se administrează cu micul dejun.

Tulburări hematologice (ca şi în cazul altor sulfoniluree): rar – scăderea numărului de globule roşii (anemie), scăderea numărului de globule albe (leucopenie, agranulocitoză), scăderea numărului de plachete(trombocitopenie),

Reacţii cutanate: rar – mâncărime(prurit), urticarie, roşeaţă, erupţii buloase.

– Ocazional: examene de laborator modificate în ceea ce priveşte valoarea constantelor sanguine şi funcţia rinichilor, ficatului (creşteri ale creatininei serice, bilirubinei serice, fosfatazei alcaline, enzimelor hepatice) şi excepţional hepatită; în cazul apariţiei unui icter colestatic(colorarea în galben a pielii şi albului ochilor) tratamentul trebuie întrerupt.

Reacţiile adverse sunt în general uşoare şi tranzitorii nefiind necesară întreruperea tratamentului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Gliclazidă Atb

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Gliclazidă Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Gliclazidă Atb

-Substanţa activă este gliclazida. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine gliclazidă 30 mg.

-Celelalte componente sunt: hidrogenofosfat de calciu dihidrat; lactoză monohidrat; hipromeloză K 100 LV, hipromeloză K 4 M CR; dibehenat de glicerol; dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu.

Cum arată Gliclazidă Atb şi conţinutul ambalajului

Gliclazidă Atb 30 mg se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, rotunde, plate, de culoare albă.

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Antibiotice S.A.

Str.Valea Lupului, nr.1, Iaşi, 707410, Romania

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Antibiotice S.A.

Str.Valea Lupului, nr.1, Iaşi, 707410, Romania 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?