FASTUM GEL, gel 2,5%

Producător: a. Menarini induStrie farmaceuTichie RIUNITE S.R.L.
Substanță activa
ketoprofenul
Clasa ATC
M02AA
Format
gel
Afecțiuni
Tratamentul local simptomatic al durerilor musculare sau osteoarticulare de natură traumatică (contuzii, entorse, luxaţii) sau reumatice (poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilopoietică, puseuri inflamatorii acute ale artrozelor, discopatii, forme extraarticulare de reumatism, torticolis, artrite acute, inclusiv acces de gută).
Producător
MENARINI MANUFACTURING LOGISTICS AND SERVICES S.R.L.
Acțiune terapeutică
antiinflamatoare

Ce este Fastum gel şi pentru ce se utilizează

Grupa farmacoterapeutică: produse topice pentru dureri articulare şi musculare, antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic.

Ketoprofenul este un antiinflamator nesteroidian, cu structură de acid aroilarilpropionic. Acţionează predominant prin inhibarea ciclooxigenazei, cu micşorarea consecutivă a producerii de prostaglandine. Experimental are potenţă superioară indometacinei. Aplicat local, sub formă de gel, atenuează inflamaţia şi durerea.

Toleranţa locală foarte bună permite utilizarea chiar şi la persoanele cu piele foarte sensibilă. Indicaţii terapeutice

Tratamentul local simptomatic al durerilor musculare sau osteoarticulare de natură traumatică (contuzii, entorse, luxaţii) sau reumatice (poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilopoietică, puseuri inflamatorii acute ale artrozelor, discopatii, forme extraarticulare de reumatism, torticolis, artrite acute, inclusiv acces de gută).

Înainte să utilizaţi Fastum gel

Nu utilizaţi Fastum gel

–          Dacă sunteţi hipersensibil la ketoprofen sau la oricare dintre componentele medicamentului; hipersensibil la alte antiinflamatoare nesteroidiene;

–          Dacă aveţi leziuni cutanate: dermatoze umede, eczeme, leziuni infectate, arsuri sau plăgi;

–          Dacă aveţi vârsta sub 15 ani;

–          Dacă vă expuneţi la soare;

–          Dacă sunteţi însărcinată în trimestrul III.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fastum gel

Administrarea locală îndelungată poate provoca sensibilizare sau iritaţie locală. În cazul apariţiei unei reacţii cutanate locale se impune oprirea tratamentului. Spălaţi-vă pe mâini după utilizarea medicamentului.

Se va evita aplicarea pe suprafeţe întinse.

Fastum gel nu se va administra pe zone cu plăgi sau leziuni cutanate. Se va evita contactul cu mucoasele şi ochii. Nu se recomandă aplicarea sub pansament ocluziv.

Fastum gel va fi folosit cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni renale severe.

Se va evita expunerea la soare sau ultraviolete pe perioada tratamentului şi 2 săptămâni după oprirea tratamentului, din cauza riscului de fotosensibilizare.

Utilizarea altor medicamente

Nu s-au raportat interacţiuni cu alte medicamente. sub tratament cu derivaţi cumarinici.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

În trimestrele I şi II de sarcină folosirea Fastum gel, ca şi a altor antiinflamatoare nesteroidiene, trebuie făcută cu prudenţă şi numai după evaluarea raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern. În ultimul trimestru de sarcină Fastum gel este contraindicat.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se excretă în lapte, de aceea se recomandă evitarea administrării la femeile care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Fastum gel nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Fastum gel

Utilizaţi întotdeauna Fastum gel exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Se aplică pe piele gelul (3-5 cm sau mai mult, în funcţie de dimensiunea zonei afectate), o dată sau de 2 ori pe zi, masând uşor pentru o mai bună absorbţie.

Fastum gel se poate administra şi prin iontoforeză (aplicat pe zona de acţiune a catodului).

În cazul în care medicamentul se utilizează intensiv în cadrul procedurilor de masaj, se recomandă ca cel care aplică produsul să poarte mănuşi.

Deschiderea tubului : deşurubaţi capacul şi perforaţi diafragma din aluminiu cu vârful părţii inverse a capacului.

Umplerea dispersorului : apăsaţi de mai multe ori capacul dispersorului sau presaţi baza lui până la apariţia gelului. Se recomandă ca dispersorul să fie menţinut în poziţie orizontală.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fastum gel

Având în vedere concentraţiile plasmatice scăzute de ketoprofen realizate în cazul administrării cutanate, nu sunt posibile fenomene de supradozare.

Datorită prezenţei de derivaţi terpenici (ulei de lavandă), în caz de nerespectare a dozelor, există posibilitatea apariţiei agitaţiei şi confuziei la vârstnici.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Fastum gel poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Sunt posibile următoarele reacţii adverse de diferite intensităţi:

–  reacţii cutanate locale: dermatită de contact, eczeme, urticarie, fenomene de fotosensibilizare; excepţional pot să apară reacţii cutanate severe de tipul eczemei buloase sau flictenulare;

–    reacţii de hipersensibilitate: cutanate, respiratorii (dispnee şi crize de astm bronşic la pacienţii cu alergie la ketoprofen sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene înrudite sau la cei cu idiosincrazie la acestea); rareori reacţii generale de tip anafilactic.

Cum se păstrează Fastum gel

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Fastum gel după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fastum gel

–                Substanţa activă este ketoprofenul.

–               Celelalte componente sunt: carbomer 940, etanol, esenţă de Neroli, esenţă de lavandă, trietanolamină, apă purificată.

Cum arată Fastum gel şi conţinutul ambalajului

Fastum gel este un gel de consistenţă mucilaginoasă, aproape transparent, cu miros aromatic. Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 50 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 100 g gel.

Cutie cu un dispenser din polipropilenă de culoare albă, cu capac din polipropilenă de culoare albă şi pompă cu piston din PEÎD, a 100 g gel.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

a. Menarini induStrie farmaceuTichie RIUNITE S.R.L.,

Via Sette Santi 3, Florenţa, Italia

Producător

MENARINI MANUFACTURING LOGISTICS AND SERVICES S.R.L., Via Sette Santi 3, 50131, Florenţa, Italia

Data ultimei verificări a prospectului

Iulie, 2006

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being