Clotrimazol Hyperion, cremă, 10 mg/g

Producător: SC. HYPERION S.A.
Substanță activa
Clotrimazol
Clasa ATC
D01AC
Format
cremă
Afecțiuni
micoze cutanate şi mucoase determinate de dermatofiţi, fungi, levuri şi microorganisme, infecţii cutanate, afecţiuni cutanate determinate de fungi şi suprainfectate, dermatita seboreică suprainfectată, sicozisul bărbii, favus, vulvita micotică (în special cu Candida), vulvita nespecifică, inflamaţia glandului penian şi balanita candidozică
Producător
SC. HYPERION S.A.
Acțiune terapeutică
antifungice de uz dermatologic, derivaţi de imidazol şi triazol

Compoziţie

Compoziţie

1 g cremă conţine clotrimazol 10 mg şi excipienţi: alcool cetilic, vaselină albă, glicerină, polisorbat 80, p-Hidroxibenzoat de metil, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: antifungice de uz dermatologic, derivaţi de imidazol şi triazol

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Tratamentul micozelor cutanate şi mucoase determinate de dermatofiţi, fungi, levuri şi microorganisme cum este Malassezia furfur şi infecţii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum.

Afecţiuni cutanate determinate de fungi şi suprainfectate: micoze interdigitale (Tinea pedum, Tinea manuum), micoze cutante (Tinea corporis, Pityriazis versicolor), micoze ale plicilor cutanate (Tinea inguinalis, eritrasma), paronichii în onicomicoze (Tinea unguium).

Clotrimazolul este indicat în: dermatita seboreică suprainfectată, sicozisul bărbii, favus, vulvita micotică (în special cu Candida), vulvita nespecifică, inflamaţia glandului penian şi balanita candidozică.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la clotrimazol sau la oricare dintre excipienţi.

Precauţii

Clotrimazol Hyperion nu trebuie utilizat în infecţii ale unghiilor şi scalpului.

Medicamentul este indicat numai pentru uz cutanat. Nu se aplică pe mucoase. Trebuie evitat contactul cu ochii.

Dacă în timpul tratamentului apar fenomene de iritaţie la locul aplicării sau reacţii alergice la clotrimazol, tratamentul trebuie întrerupt.

Medicamentul conţine p-hidroxibenzoat de metil care poate provoca reacţii alergice. De asemenea, medicamentul conţine alcool cetilic care poare provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Nu se cunosc.

Atenţionări speciale

Nu se recomandă administrarea Clotrimazol Hyperion, cremă în cazul în care la nivelul tegumentelor interesate există răni deschise.

Sarcina şi alăptarea

Sarcină

Nu există studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru. În trimestrele II şi III de sarcină, Clotrimazol Hyperion se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.

Alăptare

Deoarece nu se ştie dacă clotrimazolul aplicat local se excretă în laptele uman, se va administra cu prudenţă la femeile care alăptează, numai la recomandarea medicului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Clotrimazol Hyperion nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Clotrimazolul cremă se administrează cutanat. Se aplică de 2-3 ori pe zi, în strat subţire şi se masează uşor până când crema pătrunde în piele. Aproximativ % cm de cremă este sufucient pentru tratamentul unei zone de dimensiunea unei palme.

Pentru infecţiile labiilor (vulvită candidozică) şi ale zonelor adiacente, balanita candidozică şi inflamaţia glandului penian, se aplică crema pe zona afectată a pielii (de exemplu de la vagin spre anus), de 1-3 ori pe zi.

Pentru infecţiile picioarelor, se recomandă spălarea şi uscarea picioarelor, în special interdigital, înainte de aplicarea cremei.

Pentru a asigura o vindecare completă, în funcţie de indicaţie, tratamentul trebuie continuat încă 2 săptămâni după remiterea simptomelor. Durata maximă a tratamentului este de 4 săptămâni. Astfel, durata tratamentului în care se obţine vindecarea este:

  • dermatomicoze: 3-4 săptămâni
  • eritrasma: 2-4 săptămâni
  • pitiriazis versicolor: 1-3 săptămâni
  • vulvita şi balanita candidozică: 1-2 săptămâni.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Clotrimazol Hyperion, cremă poate determina reacţii adverse locale cum sunt eritem, prurit, senzaţie de arsură şi/sau căldură locală, iritaţie cutanată şi reacţii alergice, chiar întârziate (vezi pct. 4.4). In cazul apariţiei reacţiilor adverse, zona pe care a fost aplicată crema trebuie spălată cu săpun şi apă caldă, iar tratamentul trebuie întrerupt.

Supradozaj

In cazul apariţiei unor reacţii de sensibilizare (alergice) se întrerupe tratamentul. În caz de ingestie accidentală, lavajul gastric este rareori necesar şi trebuie avut în vedere numai în cazul în care cantitatea de cremă ingerată în ora precedentă sau simptomele supradozajului sunt evidente (de exemplu ameţeli, greaţă şi vărsături) şi pot pune viaţa în pericol. Vărsăturile pot fi induse numai în cazul asigurării permeabilităţii căilor aeriene.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiu şi capac cu filet din PE conţinând 20 g cremă

Producător

SC. HYPERION S.A.,

Şoseaua Nicolina, nr. 169 A, cod 700714, Iaşi, România

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SC. HYPERION S.A.,

Şoseaua Nicolina, nr. 169 A, cod 700714, Iaşi, România

Data ultimei verificări a prospectului: Decembrie 2007

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica