Clorhidrat de dopamină Zentiva, 5 mg/ml, concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Producător: Zentiva SA
Substanță activa
Clorhidrat de dopamină
Clasa ATC
C01CA
Format
concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
pentru a creşte presiunea arterială scăzută, pentru a ajuta inima să pompeze sângele mai bine la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă
Producător
Zentiva SA
Acțiune terapeutică
stimulează inima şi acţionează asupra vaselor de sânge, la doze mici, măreşte fluxul sanguin către rinichi, iar la doze mari măreşte fluxul sanguin către muşchi, şi astfel poate mări eficienţa inimii de a pompa sângele

Ce este Clorhidrat de dopamină Zentiva şi pentru ce se utilizează

Dopamina este un medicament care stimulează inima şi acţionează asupra vaselor de sânge, sub forma unui concentrat pentru soluţie perfuzabilă.

Dopamina acţionează diferit în funcţie de doza administrată. Astfel, la doze mici, dopamina măreşte fluxul sanguin către rinichi, iar la doze mari aceasta măreşte fluxul sanguin către muşchi, şi astfel poate mări eficienţa inimii de a pompa sângele.

Dopamina poate fi utilizată pentru a creşte presiunea arterială scăzută la pacienţii care:

 • au avut un atac de cord;
 • au infecţii severe;
 • au pierdut sânge în urma unor accidente;
 • au probleme rezultate în urma intervenţiei chirurgicale,
 • tensiune scăzută după anestezie peridurală sau rahianestezie.

Dopamina mai poate fi utilizată pentru a ajuta inima să pompeze sângele mai bine la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă (inima nu mai poate face faţă cererilor metabolice ale corpului la presiune venoasă normală).

Medicul dumneavoastră vă poate administra Clorhidrat de dopamină ZENTIVA şi pentru alte boli ce vă pot pune în pericol viaţa.

Înainte să vi se administreze Clorhidrat de dopamină Zentiva

Nu trebuie să vi se prescrie şi să vi se administreze Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de dopamină sau la oricare dintre celelalte componente ale Clorhidrat de dopamină ZENTIVA;
 • dacă aveţi o tumoră care determină o creştere a presiunii sanguine, ca de exemplu feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale);
 • dacă aveţi probleme cu inima, precum bătăi ale inimii neregulate sau rapide (în aritmii ventriculare, cardiomiopatie obstructivă, vasoconstricţie periferică cu post-sarcină crescută);
 • dacă aveţi o glandă tiroidă foarte activă ce determină un exces de hormoni tiroidieni circulanţi (tireotoxicoză);
 • dacă vi se administrează unele anestezice precum halotan;
 • la copii cu vârsta sub 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

înainte să vi se administreze Clorhidrat de dopamină ZENTIVA, adresaţi-vă medicului dumneavoastră:

 • dacă sunteţi diabetic, datorită riscului crescut de tulburări ischemice;
 • dacă aveţi sau aţi avut probleme cu circulaţia sângelui (ateroscleroză sau boli vasculare, leziuni determinate de frig cum sunt degerăturile), trebuie să fiţi monitorizat pentru orice schimbare în temperatură şi coloraţia degetelor de la mâini şi picioare;
 • dacă aveţi probleme cu tensiunea arterială precum tensiune arterială crescută;
 • dacă suferiţi de afectiuni ale plămânilor precum insuficienţă respiratorie acută;
 • dacă aveţi o accentuare a activităţii tiroidei;
 • dacă aveţi probleme cu glanda hipofiză, deoarece dopamina poate provoca o scădere a concentraţiilor de prolactina în sânge.

Vi se va administra dopamină numai sub strictă supraveghere clinică şi hemodinamică, corectând în prealabil hipovolemia, hipoxemia, acidoza şi eventualele dezechilibre electrolitice. Vi se va administra dopamină cu extremă prudenţă, dacă aţi primit medicamente anestezice prin inhalare precum ciclopropan sau hidrocarburi halogenate, datorită potenţialului de apariţie a aritmiilor.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

înainte să vi se administreze Clorhidrat de dopamină ZENTIVA, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau vi se administrează:

 • inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), deoarece aceştia potenţează efectele dopaminei şi durata acţiunii sale, astfel la pacienţii trataţi anterior cu IMAO se folosesc doze de 10 ori mai mici.
 • ciclopropan, halotan şi alte anestezice halogenate, asocierea dopaminei cu acestea favorizează aritmiile.
 • antidepresive triciclice sau guanetidina, deaorece acestea măresc efectul vasoconstrictor a-adrenergic al dopaminei, iar aceasta antagonizează efectul antihipertensiv al guanetidinei.
 • soluţii alcaline. Soluţia de dopamină este incompatibilă cu soluţiile alcaline.
 • blocantele a sau P adrenergice. Efectele cardiace ale dopaminei sunt antagonizate de blocantele receptorilor P-adrenergice, precum propanolol şi metoprolol, iar vasoconstricţia periferică cauzată de doze mari de dopamină este antagonizată de blocantele a-adrenergice. Vasodilataţia renală şi mezenterică indusă de dopamină nu este antagonizată de blocantele a sau P adrenergice, totuşi, la animale, este antagonizat de haloperidol sau alte butirofenone, fenotiazide sau opioide.
 • gentamicină sulfat, cefalotină sodică, oxacilină sodică. Asocierea dopaminei cu gentamicină sulfat, cefalotină sodică, oxacilină sodică trebuie evitată.
 • fenitoină, deoarece administrarea intravenoasă a fenitoinei la pacienţii ce primesc dopamină poate determina tensiune arterială scăzută şi bradicardie, dacă este absolut necesar se recomandă ca fenitoina să fie administrată cu foarte multă precauţie la aceşti pacienţi.
 • selegilină, deoarece administrarea concomitenta a dopaminei trebuie sa se facă după evaluarea atentă a raportului risc-beneficiu, deoarece această asociere măreşte riscul de reacţii hipertensive.
 • diuretice, deoarece dopamina poate mări efectul diureticelor.
 • alcaloizii de ergot (medicamente folosite în prevenirea şi tratarea migrenelor).

Medicamentele simpatomimetice, precum dopamina, figurează pe lista substanţelor dopante, care sunt interzise la sportivi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, dopamina vă poate fi administrată numai în situaţii de urgenţă, care vă pun în pericol viaţa şi care impun administrarea acestui medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este cazul. Acest medicament este destinat administrării în situaţii ce pun în pericol viaţa.

Informaţii importante privind unele componente ale Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

Propilenglicolul din compoziţia medicamentului, poate provoca simptome asemănătoare celor provocate de consumul de alcool. De asemenea, metabisulfitul de sodiu (E222) poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Acest medicament conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic „nu conţine sodiu”. Acest medicament conţine 25,35 vol% alcool (etanol). Poate fi dăunător persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţii cu boli hepatice sau epilepsie.

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să vi se administreze Clorhidrat de dopamină Zentiva

Concentratul pentru soluţie perfuzabilă Clorhidrat de dopamină ZENTIVA trebuie să vi se administreze de către medicul dumneavoastră sau de către personalul medical specializat.

Medicul dumneavoastră vă va perfuza Clorhidrat de dopamină ZENTIVA strict intravenos, deoarece determină necroză locală, în perfuzie cu debit constant, după diluare cu 250 ml soluţie clorură de sodiu 0,9 % sau soluţie perfuzabilă cu glucoză.

Doza de medicament ce vi se va administra va fi decisă de medicul dumneavoastră în funcţie de boala dumneavoastră, de greutatea corporală şi de răspunsul dumneavoastră la acest tratament. Dacă volumul dumneavoastră de sânge este scăzut, înainte de administrarea dopaminei vi se va face o transfuzie de sânge sau plasmă sau vi se vor perfuza soluţii hemodiluante.

Debitul de administrare al soluţiei perfuzabile va fi monitorizat şi ajustat în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament.

Deoarece acest medicament vă va fi administrat în mediu spitalicesc, este practic imposibil să primiţi mai mult sau mai puţin decât este nevoie, totuşi dacă acest lucru vă îngrijorează, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

In timpul tratamentului cu Clorhidrat de dopamină ZENTIVA trebuie să vă fie monitorizate presiunea arterială, debitul cardiac şi urinar, şi ţesuturile adiacente locului de perfuzare, pentru a se verifica modul cum reacţionaţi la acest tratament.

Nu se recomandă administrarea medicamentului la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă vi se administrează mai mult decât din Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

Simptomele supradozajului se manifestă prin tensiune arterială crescută şi vasoconstricţie periferică. Aceste simptome pot fi rapid reversibile prin reducerea dozei sau întreruperea perfuziei. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, trebuie avut în vedere posibilitatea perfuzării unui blocant a-adrenergic, precum mesilatul de fentolamină.

Dacă uitaţi să utilizaţi Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie. Nu vi se va administra o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

După încetarea administrării Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

La sfârşitul tratamentului cu Clorhidrat de dopamină ZENTIVA, doza se reduce progresiv (se înjumătăţeşte la fiecare oră).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clorhidrat de dopamină ZENTIVA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente                        care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente                                 care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente                    care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare                                         care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare                                care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse.

Frecvente: dureri anginoase, bătăi neregulate ale inimii, bătăi ectopice (extrasistole), tahicardie (bătăi rapide ale inimii), hipotensiune arterială (tensiune scăzută), vasoconstricţie (îngustare a calibrului vaselor sanguine, prin contracţia musculaturii pereţilor), greaţă, vărsături, durere de cap, dispnee (dificultăţi de respiraţie).

Mai puţin frecvente: bradicardie, tulburări de conducere cardiacă, hipertensiune (tensiune crescută) care apar de obicei la doze foarte mari; complex QRS lărgit, gangrenă ischemică periferică la pacienţii cu boli vasculare preexistente manifestată iniţial prin dureri şi schimbări în temperatură şi coloraţia degetelor de la mâini şi picioare, azotemie (azotul neproteic din sânge), piloerecţie („piele de găină”), diabet insipid (se caracterizează prin emisia unei cantităţi mari de urină diluată, însoţită de sete intensă), midriază (dilatarea pupilei), extravazarea (trecerea serului din vasele sanguine în ţesuturile înconjurătoare) poate provoca necroză locală. Zona afectată trebuie infiltrată cu 5-10 mg mesilat de fentolamină în 10-15 ml soluţie clorură de sodiu 0,9 %.

Rare: bătăi ale inimii neregulate la nivelul ventriculului cu potenţial letal.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Clorhidrat de dopamină Zentiva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original.

Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie administrat imediat.

Nu utilizaţi Clorhidrat de dopamină ZENTIVA după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe fiolă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Clorhidrat de dopamină ZENTIVA

 • Substanţa activă este clorhidratul de dopamină. Un mililitru concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine clorhidrat de dopamină 5 mg.
 • Celelalte componente sunt: metabisulfit de sodiu (E222), acid maleic, clorură de sodiu, alcool etilic, propilenglicol, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Clorhidrat de dopamină ZENTIVA şi conţinutul ambalajului

Clorhidrat de dopamină ZENTIVA se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră până la slab gălbuie, fără particule vizibile.

Clorhidrat de dopamină ZENTIVA este disponibil în cutii cu 5 sau 10 fiole din sticlă brună cu inel sau cu punct de rupere, conţinând 10 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + 40 21 30 47 200

Fax: + 40 21 34 54 004

zentiva@zentiva.ro

www.zentiva.ro

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Instrucţiuni pentru utilizare

Medicamentul este pentru o singură administrare. Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Posologie şi mod de administrare

Clorhidrat de dopamină Zentiva este numai pentru uz parenteral şi poate fi administrat numai după diluarea soluţiei. Se introduce strict intravenos, deoarece produce necroză locală, în perfuzie cu debit constant, după diluare cu 250 ml soluţie clorură de sodiu 0,9 % sau soluţie perfuzabilă cu glucoză. Un mililitru concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine 5 mg clorhidrat de dopamină.

Adulti şi copii cu vârsta peste 12 ani

Doza se stabileşte în funcţie de starea hemodinamică şi greutatea corporală: se începe cu 2-5 μg/kg corp şi minut, ţinând cont de presiunea arterială a pacientului, debitul cardiac şi urinar.

Se pot administra până la 20-50 μg/kg corp şi minut, crescând progresiv doza, dar numai pentru cazuri foarte grave.

Scăderea debitului urinar, fără apariţia hipotensiunii, indică reducerea dozei. La sfârşitul tratame ntului doza se reduce progresiv (se înjumătăţeşte la fiecare oră).

Copii cu vârsta sub 12 ani

Siguranţa şi eficacitatea dopaminei la populaţia pediatrică nu au fost stabilite.

Vârstnici

Nu se recomandă ajustarea dozelor la populaţia geriatrică. Totuşi, se recomandă monitorizarea atentă a presiunii arteriale, debitului cardiac şi urinar, şi a ţesuturilor adiacente locului de perfuzare.

Incompatibilităţi

Dopamina nu se diluează cu soluţii ale substanţelelor alcaline, precum bicarbonatul de sodiu, deoarece medicamentul este inactivat de aceste soluţii. Orice soluţie care manifestă incompatibilitate fizică şi chimică prin modificarea coloraţiei sau precipitare nu trebuie administrată.

Se sugerează că amestecul cu soluţii conţinând gentamicină sulfat, cefalotină sodică, cefalotină sodică neutralizată sau oxacilină sodică trebuie evitate, numai dacă toate celelalte alternative viabile au fost epuizate.

Amestecul ampicilinei cu dopamină în soluţia de glucoză 5% este alcalin şi incompatibil, rezultând descompunerea ambelor substanţe active. Acestea nu trebuie amestecate.

Amestecul dopaminei cu amfotericină B în soluţia de glucoză 5% este incompatibil, deoarece se formează un precipitat imediat după amestecare.

Precauţii pentru păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

în uz: în urma diluării în soluţiile recomandate, se poate păstra 24 ore la temperaturi sub 25°C. Totuşi, din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie administrat imediat. în caz contrar, perioada şi condiţiile de păstrare a soluţiei diluate sunt responsabilitatea utilizatorului şi în mod normal nu trebuie să fie mai mult de 24 ore la temperaturi de 2-8°C, în afară de cazul în care diluarea s-a realizat în condiţii aseptice controlate şi validate.

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate