Ciprinol, 250 mg / 500 mg, comprimate filmate

Substanță activa
ciprofloxacina
Clasa ATC
J01MA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţii cu bacterii sensibile la ciprofloxacină
Producător
Krka, d.d., Novo Mesto
Acțiune terapeutică
fluorochinolone

Ce este Ciprinol şi pentru ce se utilizează

Ciprinol 250 mg, Ciprinol 500 mg, comprimate filmate

Substanţa activă este ciprofloxacina

Excipienţi:

Nucleu: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), povidonă, croscarmeloză sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Film: hipromeloză, talc, dioxid de titan (E171), propilenglicol.

Ciprinol 250 mg

Un comprimat filmat contine ciprofloxacină 250 mg sub forma de ciprofloxacină clorhidrat monohidrat 291 mg.

Ciprinol 500 mg

Un comprimat filmat contine ciprofloxacină 500 mg sub forma de ciprofloxacină clorhidrat monohidrat 582 mg.

Ciprinol se prezintă sub formă de comprimate filmate.

Ambalaj: Cutie cu un blister din Al/PVC-PVDC a 10 comprimate filmate.

Grupă farmacoterapeutică: fluorochinolone.

Indicaţii terapeutice:

Ciprinol este indicat în cazul infecţiilor cu bacterii sensibile la ciprofloxacină. Acestea includ următoarele infecţii:

  • infecţii ale tractului urinar (complicate şi necomplicate);
  • anumite infecţii ale aparatului respirator (otice, nazale, faringo-laringiene, bronsice şi pulmonare, când germenii patogeni sunt bacterii gram-negativ, în special P. aeruginosa, de asemenea la pacienţii cu fibroză chistică);
  • infecţii ale aparatului reproducător;
  • infecţii abdominale (infecţii gastro-intestinale, purtători de Salmonellae typhi şi alte salmonele, peritonite şi infecţii ale căilor biliare, de obicei în combinaţie cu alte antibiotice);
  • infecţii osoase şi articulare;
  • infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;
  • infecţii severe sistemice (sepsis, infecţii la pacienţii neutropenici);
  • antrax

Ciprinol este indicat de asemenea pentru prevenirea urmatoarelor infecţii:

  • antrax la persoane care au intrat în contact cu sporii bacilului de antrax,
  • in cazul intervenţiilor chirurgicale,
  • la pacienţii neutropenici şi
  • la pacienţii care fac tratament cu medicamente ce reduc rezistenţa generală a organismului. Dacă afecţiunea dumeavoastra este foarte severă, medicul va indica în primele zile ale tratamentului administrarea medicamentului în perfuzie, iar, mai târziu, tratamentul va fi continuat cu comprimate.

Înainte să utilizaţi Ciprinol

Nu utilizaţi Ciprinol daca:

-aveti hipersensibilitate la ciprofloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

-sunteţi cunoscut cu antecedente de tendinopatie consecutiva unui tratament cu fluorochinolone.

-daca pacientul este un copil cu varsta sub 6 ani (datorita formei farmaceutice inadecvate). -daca alaptati.

Aveţi grijă deosebită cu Ciprinol

Informaţi medicul dumneavoastră despre orice boală pe care o aveţi sau aţi avut-o. Utilizarea medicamentului la copii intre 6 si 18 ani, este permisă numai dacă beneficiul potenţial este mai mare decât riscurile. Nu există suficientă experienţă în legătură cu utilizarea medicamentului la aceste grupe de vârstă, iar posibilitatea lezării cartilajelor articulare în timpul creşterii nu poate fi exclusă.

Informaţi medicul dacă aveţi epilepsie sau alte afecţiuni ale SNC (prag convulsivant scăzut, istoric de convulsii, perfuzie scăzută a creierului, sau accidente vasculare cerebrale). În cazul acestor boli, apare un risc crescut de reacţii adverse. În cazuri individuale, reacţiile adverse la nivelul sistemului nervos central (ameţeli, confuzie, nervozitate, rareori depresie şi psihoză cu tendinţe suicidare) pot apărea la administrarea primelor doze de ciprofloxacină. Dacă observaţi apariţia vreunui simptom dintre cele menţionate, adresaţi-vă medicului.

Reacţiile de hipersensibilitate apar foarte rar după administrarea primei doze. În caz că apar mâncărimi sau erupţii cutanate, sau dacă aveţi brusc dificultăţi respiratorii, adresaţi-vă medicului. În caz de insuficienţă renală, doza de medicament va fi redusă, sau intervalul dintre doze va creşte. În timpul tratamentului cu Ciprinol se recomandă consumul adecvat de lichide. Astfel, veţi preveni apariţia de cristale în urină. Medicul va indica cantitatea de lichid necesară.

Dacă aveţi o afecţiune ereditară de tipul deficitului de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază, în timpul tratamentului cu Ciprinol poate apărea anemia şi îngălbenirea pielii.

Pielea se poate colora în galben în timpul tratamentului şi în caz de insuficienţă hepatică.

În timpul tratamentului cu Ciprinol, pielea poate deveni hipersensibilă la razele solare sau la lumina artificială – razele ultraviolete. De aceea, se recomandă evitarea expunerii excesive la soare sau la lumina artificială.

Administrarea medicamentelor antimicrobiene poate fi asociată cu creşterea bacteriilor rezistente. Unele dintre acestea pot produce diaree severă şi persistentă. În acest caz, informati medicul. Informaţi medicul facă constataţi apariţia durerilor la nivelul tendoanelor sau semnelor de tendinită. În timpul tratamentului cu Ciprinol, se recomandă de asemenea evitarea activităţilor fizice excesive. La administrarea concomitentă de chinolone şi glucocorticoizi la unii pacienţi vârstnici au apărut cazuri individuale de inflamaţie sau ruptură a tendoanelor (cel mai adesea a tendonului lui Achile).

Administrarea Ciprinol cu alimente şi lichide

În timpul tratamentului nu se recomandă consumul de alcool.

Puteţi să utilizaţi Ciprinol împreună cu alte medicamente?

Informaţi medicul dacă luaţi orice alt medicament, chiar şi produse fără prescripţie medicala. Dacă luaţi medicamente pentru arsuri epigastrice – antiacide (care conţin aluminiu, magneziu sau calciu) sau sucralfat, absorbţia ciprofloxacinei este redusă. De aceea se recomandă administrarea Ciprinol cu 4 ore înainte sau la 2 – 4 ore după administrarea antiacidelor şi/sau sucralfatului.

Dacă luaţi teofilină în timpul tratamentului cu Ciprinol, pot apărea reacţii adverse, deoarece concentratiile plasmatice ale teofilinei pot creşte. Medicul va determina cantitatea de teofilină în sânge şi poate prescrie o doză mai mică.

Administrarea concomitentă a ciclosporinei creşte riscul afectării renale. De aceea se recomandă determinarea nivelului sanguin al ciclosporinei.

Dacă luaţi medicamente anticoagulante concomitent cu Ciprinol, acţiunea acestora poate fi potenţată şi apare riscul sângerărilor.

Informaţi medicul dacă aveţi diabet şi faceţi tratament cu glibenclamidă. Co-administrarea cu Ciprinol poate diminua excesiv nivelul sanguin al zahărului.

Dacă aveţi epilepsie şi faceţi tratament cu fenitoină, administrarea concomitentă de Ciprinol poate produce o creştere sau o scădere a nivelului sanguin al fenitoinei.

În timpul administrării concomitente a anumitor antiinflamatorii şi a dozelor foarte mari de chinolone, pot apărea convulsii.

Sarcina şi alăptarea

Înaintea administrării oricărui medicament cereţi sfatul medicului sau farmacistului. Datele privind administrarea ciprofloxacinei la gravide sunt insuficiente. Nu trebuie să luaţi Ciprinol în timpul sarcinii, decât dacă este absolut necesar, dupa analiza raportului risc fetal/beneficiu matern, la recomandarea medicului.

Deoarece Ciprinol se excretă în laptele matern, administrarea sa este contraindicată în timpul alăptării datorită riscului pentru sugar.

În timpul tratamentului cu Ciprinol întrerupeţi alăptarea.

Puteţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în timp ce utilizaţi Ciprinol?

Dozele uzuale de Ciprinol pot influenţa negativ starea de vigilenţă, fiind posibila afectarea capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în timpul tratamentului.

De aceea se recomandă precauţie la condusul vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Starea de vigilenţă poate fi diminuată suplimentar prin consumul concomitent de alcool etilic.

Cum se utilizează Ciprinol

Urmaţi strict indicaţiile medicului. Nu trebuie să modificaţi dozele sau să întrerupeţi tratamentul fără să intrebati medicul.

Medicul va ajusta dozele în funcţie de afecţiune, toleranţa la medicament şi răspunsul terapeutic. Ciprinol comprimate filmate poate fi administrat în doze de 250 mg, 500 mg sau 750 mg, de două ori/zi. Comprimatul va fi înghiţit cu un pahar cu apă sau ceai. În gonoreea acută, este suficientă o singură doză de 250 – 500 mg.

Medicul poate prescrie Ciprinol comprimate la copii peste 6 ani pentru tratamentul şi prevenţia antraxului, în doze de 15 mg/kg, de două ori pe zi.

Medicul vă poate prescrie Ciprinol comprimate filmate, după ce aţi primit medicamentul sub formă injectabilă, timp de câteva zile.

Durata tratamentului depinde de severitatea bolii şi de rezultatele clinice şi bacteriologice.

Infecţiile urinare necomplicate sunt de obicei tratate timp de 3 zile; infecţiile complicate ale aparatului urinar şi alte infecţii sunt tratate până la 14 zile. Prostatita bacteriană cronică se tratează timp de 12 săptămâni, infecţiile osoase şi articulare timp de 4 – 6 săptămâni, purtătorii de salmonela timp de 4 săptămâni, diareea infecţioasă timp de 5 – 7 zile – uneori până la 14 zile. În cazul contactului cu spori de antrax, Ciprinol va fi administrat timp de 60 zile.

Pentru profilaxia infecţiilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, se administrează 500 – 750 mg Ciprinol cu V – 1 oră înainte de intervenţie.

În cazul afectării funcţiei renale sau la vârstnici, medicul poate prescrie doze mai mici decât cele uzuale.

Dacă aveţi impresia că medicamentul este prea puternic sau prea slab, informaţi medicul sau farmacistul.

Dacă uitaţi să luaţi Ciprinol

Dacă aţi uitat sa luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă este momentul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza omisă şi continuaţi programul obişnuit.

Nu dublaţi dozele pentru a recupera o doză pierdută..

Dacă aţi luat prea mult Ciprinol

Doze prea mari pot produce greaţă, vărsături, diaree, cefalee şi ameţeli, iar în cazuri mai grave, confuzie, tremor, halucinaţii şi convulsii. In caz de ingestie masiva poate sa apara insuficienta renala acuta.

Dacă aţi luat o supradoză, informaţi de urgenţă medicul sau farmacistul!

Efectele asupra întreruperii tratamentului cu Ciprinol

Administraţi tratamentul pe perioada indicata de medic. Dacă opriţi administrarea tratamentului cu Ciprinol prea devreme, boala poate reveni.

Reacţii adverse posibile

La fel ca alte medicamente, Ciprinol poate prezenta reacţii adverse.

Dacă remarcaţi apariţia unei reacţii adverse, chiar dacă nu este menţionata în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul.

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt greaţa, diareea şi erupţiile cutanate.

Mai rar pot apărea alte reacţii adverse gastrointestinale (vărsături, dureri abdominale, flatulenţă, pierderea apetitului sau, exceptional, diaree persistentă – colită pseudomembranoasă).

Reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central: ameţeli, cefalee, oboseală, excitabilitate, insomnie, anxietate, depresie, convulsii, confuzie, halucinaţii, psihoză cu tendinţe suicidare şi tulburări senzoriale, cum sunt: tulburări vizuale, diplopie, gust neplăcut, zgomote in urechi (tinitus) şi semne de presiune intracraniană crescută.

În cazul oricărui medicament pot apărea reacţii de hipersensibilitate. Acestea pot fi uşoare (erupţie cutanată, înroşirea pielii, prurit), severe (febră, edem facial, fotosensibilitate) sau, foarte rar, reacţii foarte severe, sub formă de reacţii anafilactice, care necesită acţiune imediată.

Reacţii cardiovasculare: frecvenţă cardiacă crescută, leşin, valuri de căldură şi transpiraţii, precum şi migrenă.

Ciprinol poate creşte nivelul zahărului sanguin, de aceea medicul trebuie informat dacă nu vă simţiţi bine şi aveţi o sete anormală.

Chinolonele pot produce dureri ale articulaţiilor şi muşchilor, inflamaţii sau rupturi ale tendoanelor. Acestea apar foarte rar şi, de obicei, in cazul administrarii concomitente de glucocorticoizi. Informaţi medicul dacă aveţi dureri tendinoase.

Dacă aveţi miastenia gravis, tratamentul concomitent cu Ciprinol poate agrava boala. Ciprinol poate modifica valorile anumitor teste sanguine şi urinare, care indică afectarea hepatică sau renală. Numărul de hematii, leucocite şi trombocite se poate modifica. În mod exceptional, pielea se poate colora în galben; de aemenea, culoarea urinii se poate modifica.

Tratamentul prelungit sau repetat cu Ciprinol poate produce infecţii cu bacterii sau fungi rezistenţi.

În cazul apariţiei reacţiilor adverse grave (în special reacţii de hipersensibilitate grave, colita pseudomembranoasă, tulburări grave ale SNC, halucinaţii sau dureri tendinoase), întrerupeţi tratamenul şi adresaţi-vă medicului căt mai curând posibil.

Cum se păstrează Ciprinol

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Alte informaţii

Producător

Krka, d.d., Novo Mesto, Slovenia

Deţinătorul Autorizatiei de punere pe piata

Krka, d.d., Novo Mesto,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Data ultimei verificări a prospectului

Octombrie 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?