Pancreatita necrozantă, o afecțiune periculoasă cu care s-a confruntat și Teo Trandafir. Prezentatoarea TV a fost la un pas de moarte

  • Publicat:
  • Actualizat:
Pancreatita necrozantă, o afecțiune periculoasă cu care s-a confruntat și Teo Trandafir. Prezentatoarea TV a fost la un pas de moarte
Sursa foto: arhiva

Îndrăgita prezentatoare TV s-a confruntat cu o perioadă tulbure în 2011. Aceasta a fost diagnosticată cu pancreatită severă necrozantă, maladie ce îi putea aduce sfârșitul la vremea aceea. În prezent Teo Trandafir este sănătoasă și într-o formă de invidiat.

Teo Trandafir, la un pas de moarte

Se pare că prezentatoarea TV a fost la un pas de moarte, deoarece i-a fost jenă să cheme o ambulanță: „În ziua respectivă, asta nu știu dacă am spus-o undeva, avusesem o criză de bilă normală, cum fac toate femeile, le doare capul, le doare un pic în dreapta. S-a cam accentuat treaba, vine ambulanța. Îmi face cocteilul ăla de ce se făcea pe atunci, No-Spa cu Scobutil. Îmi trece”, a spus aceasta.

Situația s-a agravat, iar Teo Trandafir a ajuns la spital de urgență. Având cunoștințe în domeniul medicinei, aceasta a știut să îi spună doctorului unde o doare mai exact și ce are de fapt. Medicii au diagnosticat-o cu pancreatită severă necrozantă.

Citește și: Complicația severă care se poate manifesta prin durere abdominală intensă și febră

Ce este pancreatita severă necrozantă?

Este cea mai severă formă de inflamație asociată cu pancreatita. Practic, această inflamație provoacă moartea celulelor pancreatice, determinând astfel formarea de țesut necrotic (n.r. mort) la nivelul pancreasului, care se poate infecta.

Necroza (moartea) țesutului apare atunci când pancreasul este lezat, iar oxigenul și sângele nu pot ajunge în unele părți ale acestuia.

Starea de sănătate a pacientului care suferă de pancreatită acuză necrozata poate evolua în trei direcții:

  • spre vindecare
  • spre abces (se formează în momentul în care țesutul necrotic se infectează)
  • spre pseudo-chist (complicație a pancreatitei acute necrozate)

Pancreatita poate apărea din cauza unei afecțiuni cronice a cailor biliare care se acutizează sau după consumul de grăsimi emulsionate (maioneză, frișcă, etc.).

Principalul simptom al pancreatitei necrozante este durerea abdominală, localizată în mai multe părți. Durerea poate fi severă și poate dura câteva zile. Uneori, poate fi asociată cu:

  • Inflamarea abdomenului
  • Febră
  • Greață și vărsături
  • Deshidratare
  • Scădere a tensiunii arteriale
  • Creștere a pulsului

Pancreatita necrozantă se tratează în doi pași:

  1. Primul pas include tratamentul pancreatitei cu ajutorul medicamentelor, perfuziilor, odihnă sau chiar prin hrănirea cu ajutorul unei sonde nazo-gastrice (se face prin introducerea alimentelor lichide prin intermediul unui tub de la nivelul nasului).
  2. Al doilea stadiu de tratament vizează țesuturile moarte. Acestea trebuie îndepărtate, iar medicul poate prescrie antibiotice în caz de infecție.

De cele mai multe ori, pancreatita necrozantă nu poate fi prevenită. Dar prin limitarea consumului de alcool și prin menținerea greutății corporale normale, pancreatita acută și cea necrozantă, precum și complicațiile asociate pot fi prevenite cu succes.

Citește și: Pancreatită acută: simptome, complicații și tratament

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân