Pana cand gelozia va va desparti…

Situatie ingrijoratoare: psihologii spun ca gelozia a urcat vertiginos in ultimii ani in topul motivelor de despartire ale unui cuplu. Sentiment perfect natural si chiar benefic cand este moderat, gelozia poate deveni fara masura, sufocanta, insuportabila
  • Publicat:
Pana cand gelozia va va desparti...
Pana cand gelozia va va desparti...

Un studiu realizat in Canada pe cateva mii de persoane a scos la iveala faptul ca gelozia este pe locul doi in clasamentul celor mai importante dificultati, dintre 37 de situatii conjugale. Gelozia e un sentiment des intalnit, care isi are originea in copilarie – inca de atunci simtim nevoia sa fim iubiti si preferati, iar gelozia poate aparea vizavi de un parinte, un frate, o sora. Potrivit lui Freud, este anormal sa nu fii gelos, pentru ca gelozia este chiar o nevoie.

Ce-i prea mult strica…
Gelozia poate proteja, dar in egala masura poate distruge dragostea. In relatii in care sentimentele de gelozie sunt moderate si ocazionale, acestea le amintesc partenerilor sa isi aprecieze jumatatea si sa faca mereu eforturi pentru ca celalalt sa se simta pretuit. Un strop de gelozie are beneficiile lui: trairile sunt mai intense, sexul mai pasional. Cand capata insa proportii, e o cu totul alta poveste. In urma episoadelor exagerate de gelozie, relatia incepe sa scartaie. Partenerul banuit va trai mereu cu senzatia ca trebuie sa-si controleze faptele ca sa evite o noua scena, iar banuitorul nu se va putea rupe de suspiciuni, va pendula mereu intre justificari si blamarea de sine. Un cuplu nu poate rezista mult asa.

In lupta cu banuielile
Daca tu esti persoana geloasa, incearca sa analizezi totul la rece – intoarce pe toate partile acele lucruri care te fac sa fii geloasa si intreaba-te sincer cat de reala e amenintarea pe care o simti. Ce dovezi palpabile ai ca relatia e in pericol? Nu cumva tu inrautatesti situatia? Foloseste dialogul interior – cand gelozia incepe sa-ti dea tarcoale nejustificat, cauta sa-ti amintesti ca partenerul te iubeste si te respecta. Iar tu esti o persoana minunata si nimic rau nu se va intampla. Cauta reasigurari – una dintre cele mai eficiente modalitati de a invinge gelozia este sa ii ceri iubitului reasigurari ca totul intre voi este bine. Marturiseste-i temerile tale si roaga-l sa te ajute sa le dai uitarii. Daca traiesti cu o persoana mai geloasa din fire, incearca sa privesti problema altfel – pana la urma gelozia este un semn de iubire. Daca jumatatea ta nu ar pune pret pe relatia voastra, nu ar fi geloasa. In loc sa iei o atitudine defensiva, incearca sa il intelegi pe celalalt. Analizeaza-ti comportamentul – daca stii ca anumite lucruri pe care le faci declanseaza gelozia celuilalt, schimba-le sau renunta la ele macar pana trece episodul. Asigura-te ca respecti intocmai orice intelegere pe care o faceti, dar evita sa faci promisiuni greu de tinut. Incearca sa ii intaresti celuilalt increderea – profita de fiecare ocazie ca sa-i spui cat de mult il iubesti si de ce iti doresti sa fii cu el si nu cu altcineva. Complimentele si discutiile despre un viitor comun ajuta enorm.

Egali In fata geloziei?
Cifrele arata ca exista mai multe cazuri de barbati gelosi intr-o maniera patologica, decat femei. Psihologii spun ca acest sentiment este egal impartit intre cele doua sexe, dar este mult mai vizibil in cazul barbatilor. Explicatia ar putea sta in faptul ca, deseori, consideram ca un barbat poate avea o relatie extraconjugala numai de dragul sexului, pe cand in cazul unei femei mereu vor fi si sentimente la mijloc. Infidelitatea feminina este catalogata asadar ca fiind mai grava, lucru care explica gelozia mult mai pronuntata in cazul barbatilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Prima impresie (singura care) conteaza
Prima impresie (singura care) conteaza
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân