De profesie: stresat-sef

Cred ca toti ne simtim cu musca pe caciula profesionala. Stresul la locul de munca ne-a fost strecurat in pachetul motivational modern cu care ne fura ochii ofertele de pe piata muncii. A fost probabil ultimul pe lista de lucruri care ne-a influentat aleg
  • Publicat:
De profesie: stresat-sef
De profesie: stresat-sef

Cine scrie, ala este, ca angajatul stresat din poveste… Marturisesc ca stresul profesional imi da ordine in viata personala, iar eu rar ma incumet sa ii ies din cuvant. In loc sa-mi tin iubitul in brate in week-end, strang la piept laptopul, in loc sa adorm cu el in gand, atipesc cu grija dead-line-ului, in loc sa ma gandesc cum sa fac sa avem o relatie implinita, ma perpelesc cum sa o perfectionez pe cea cu sefii. Sa arunce in mine cu ghemotocul de hartie al unui proiect bun, dar nu excelent, cine nu a facut asa niciodata!

Cifre stresante, dar adevarate
Datele arata ca americanii sunt cei mai stresati angajati. Aproximativ 40% dintre ei se vaita ca jobul lor este foarte sau extrem de stresant. 25% isi vad serviciul ca pe factorul numarul unu de stres din viata lor. Trei sferturi cred ca angajatii din zilele noastre se confrunta cu slujbe mult mai stresante, decat cei din generatia precedenta. Iar cei mai multi dintre cei interogati asociaza stresul profesional cu probleme de sanatate si nu cu cele de familie. Sa ne uitam acum si in ograda noastra europeana. Ultimul sondaj arata ca 147 de milioane de angajati din Uniunea Europeana erau nemultumiti de stresul de la munca: trebuie sa lucreze la o viteza uluitoare, cu termene de predare extrem de scurte. 30% dintre ei cred ca presiunile de la locul de munca sunt responsabile de durerile puternice de spate pe care le resimt, 23% spun ca se simt din cale afara de stresati, 20% reclama oboseala cronica, iar 13% sunt de parere ca stresul la munca le da migrene.

Meseria stresanta, bratara medicala
Un studiu recent publicat in „British Medical Journal” a demonstrat legatura dintre stresul cronic si bolile cardiace, diabetul de tip II si alte maladii. Cercetatorii au tinut sub observatie timp de 14 ani peste 10.000 de angajati britanici, ca sa vada cum influenteaza o slujba stresanta sanatatea lor. Au analizat legatura dintre stresul profesional si sindromul metabolic care este de fapt un grup de factori ce cresc riscurile pentru aparitia unor boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabet, obezitate. Rezultatul investigatiilor: cu cat nivelul stresului de la munca este mai mare, cu atat cresc sansele de a dezvolta una dintre aceste maladii. De asemenea, stresul la locul de munca afecteaza negativ sistemul nervos si balanta hormonala a organismului. Si cercetatorii finlandezi au date ingrijoratoare: cei care sunt supusi unui stres constant la munca isi dubleaza riscurile de a suferi de boli de inima.

Semne ca stresul profesional te afecteaza

 Esti apatica
 Esti negativista, chiar cinica
 Ai moralul la pamant
 Esti mai mereu anxioasa
 Esti frustrata in permanenta
 Te simti tot timpul obosita
 Esti furioasa, irascibila
 Esti depresiva
 Ai deseori dureri de cap, de stomac sau de spate
 Ai insomnii
 Reusesti cu greu sa te concentrezi

Cel mai important proiect: Cum crestem randamentul relaxarii?

Stresul profesional, in doze acceptabile, poate fi chiar stimulativ, te poate motiva si iti poate creste productivitatea. Nu putini sunt cei care spun ca lucreaza mai bine sub presiune. Dar ce e prea mult, strica sanatatea si viata personala. Iata 5 strategii care iti pot fi de ajutor:
  
* Pune totul in perspectiva. De joburi e plina piata muncii, pentru prieteni, familie si sanatate nu exista o piata. Daca angajatorul asteapta mult prea mult de la tine si acest lucru te afecteaza negativ, incepe sa-ti cauti o alta slujba.

* Indreapta-te catre un post mai putin solicitant, daca nu vrei sa pleci din organizatie. Spune-i sefului ca aceasta pozitie a devenit stresanta pentru tine si ai vrea o alta, croita pe abilitatile tale profesionale, dar mai putin solicitanta. Iar daca ai fost promovata intr-o pozitie stresanta intreaba despre posibilitatea unui transfer, pe aceeasi „treapta”, insa cu o doza mai redusa de stres. Nu te da inapoi nici de la a te intoarce pe vechiul post, daca iti era bine acolo.
  
* Gaseste-ti un mentor sau un grup de colegi/prieteni carora sa le poti varsa of-ul stresului profesional. Psihologii spun ca de multe ori, cea mai buna metoda de reducere a stresului, este „impartasirea” acestei probleme cu cineva apropiat.
  
* Formeaza-ti un grup de „aliati” pe care sa te poti baza in momente de stres maxim. Simplul fapt ca stii ca exista cineva ce iti va sari in ajutor cand iti va fi mai greu, duce la scaderea nivelului de stres.
  
* Trebuie sa ai mereu asteptari realiste. In timp ce incercam cu totii sa stam cat mai mult la munca, ziua tot 24 de ore are. Daca iti propui teluri idealiste, nu le vei atinge, iar nivelul stresului va creste vertiginos. Si aminteste-ti nimeni nu e perfect, schimba-ti mottoul profesional in „trebuie sa fac totul cat mai bine” si lasa perfectiunea zeilor.

P.S: Este ultimul articol pe care-l mai scriu intr-o duminica. O declar ziua odihnei dupa stresul profesional saptamanal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”