Ana Maria Calița s-a confruntat cu hepatita C în adolescență: „A fost un șoc pentru mine căci nu am știut de unde am luat-o” INTERVIU EXCLUSIV

  • Publicat:

Ana Maria Calița a cucerit publicul în urmă cu câțiva ani cu un număr savuros de stand-up comedy în cadrul iUmor România.

Astăzi, îndrăgita actriță ne-a oferit un interviu exclusiv în care ne-a împărtășit o fațadă mai puțin știută a vieții sale: Ana Maria a avut hepatită cu virus C în adolescență. Totul despre acest lucru, dar și despre cum putem avea grija de ficatul nostru, în rândurile ce urmează.

Ana Maria Calița s-a confruntat cu virusul hepatic în adolescență

CSID: Ana Maria, când ai aflat că te confrunți cu hepatită cu virus C și cum s-a întâmplat acest lucru?

Ana Maria Calița: Am aflat la vârsta de 14 ani, atunci când mă pregăteam de examenul de capacitate și mi s-a făcut rău la școală și m-au dus la urgențe. Aveam dureri abdominale și medicii au crezut că am ocluzie intestinală, au vrut să mă opereze. Am plecat la spital la București câteva zile mai târziu și în urma analizelor, am aflat că transaminazele erau cu valori peste 1000. M-au testat de toate, mai puțin de hepatită cu virus C, pentru că nu-și imaginau de unde aș fi luat, pentru că se transmite doar prin contactul de sânge infectat cu alt sânge.

(…) A fost un șoc pentru mine căci nu am știut de unde am luat-o, bănuiesc că de la operația de apendicită pe care am făcut-o la vârsta de 10 ani.

CSID: Care au simptomele care te-au îngrijorat și trimis la medic?

Ana Maria Calița: Dureri abdominale (în partea dreapta în special) și vărsături.

CSID: Cât de severă este această maladie? Poate aduce cu sine și complicații sau chiar, alte boli conexe?

Ana Maria Calița: Poate fi foarte severă, iar dacă nu răspunzi la tratament este și mai rău.

CSID: În ce a constat tratamentul în cazul tău?

Ana Maria Calița: Tratamentul cu interferon, cel pe care l-am urmat atunci, a fost foarte agresiv. Țin minte că după prima injecție am avut febră de peste 40, iar apoi m-am simțit tot mai slăbită după fiecare injecție. Mi-a căzut părul, se rărise foarte mult și m-am tuns scurt. Am slăbit foarte mult, iar după tratament m-am îngrășat brusc. Am făcut timp de un an tratamentul, respectiv 3 injecții pe săptămână. În burtă și picioare îmi făceam singură injecțiile pentru că aveam dureri foarte mari, iar în brațe, eram ajutată de asistenta medicală.

(…) Norocul meu a fost că organismul meu a răspuns foarte bine și viremia a fost negativă după un an.
Verific anual de atunci și totul este ok acum, simt că a fost o binecuvântare să mă vindec, pentru că poți să te chinui cu tratamentul fără rezultat.

(…) Acum am înțeles că există teste genetice care îți spun care este procentajul de reușită (să știi dacă faci interferon sau nu).

CSID: Ce poate face o persoană cu hepatită C pentru a avea grijă de ficat?

Ana Maria Calița: Pe lângă tratament, este ideal să ai parte de foarte multă liniște. Există și un regim alimentar, dar cred că esențial este stitul de viață: somn, liniște și gânduri pozitive.

Nu prea vorbesc public despre ce mi s-a întâmplat pentru că oamenii nu sunt foarte informați și cred că se trasmite printr-o atingere sau strănut și se tem chiar dacă le spun că sunt vindecată 100%.

Îmi doresc că nimeni să nu fie nevoit să treacă prin asta sau alte boli, așa că, cea mai bună soluție este informarea corectă.

Să fie cu sănătate!

Citește și: Jorge, despre ruptura de menisc suferită la Survivor România: „Totul e psihologic atunci când ai parte de o accidentare” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân