TOP 5 lucruri pe care să le faci în județul Harghita

Există numeroase destinații de vacanță, ideale atât pentru familii, cât și pentru distracții, relaxare și timp liber. De data asta, eu propun o vizită în Harghita.
  • Publicat:
TOP 5 lucruri pe care să le faci în județul Harghita
Foto: Alexandra Necșoiu

Cine spune că în România nu ai ce să vizitezi, nu știe să călătorească. Există numeroase destinații de vacanță, ideale atât pentru familii, cât și pentru distracții, relaxare și timp liber. De data asta, eu propun o vizită în județul Harghita. Te iau la pas în câteva locuri absolut fascinante pe care le-am descoperit și îți promit că la final îți voi stârni interesul și, cu siguranță, vacanța ta de vară va avea ca destinație unul dintre locurile despre care urmează să-ți povestesc.

SPA, băi minerale, saune

Prima destinație a fost Miercurea Ciuc, loc în care m-am relaxat în zona de spa a hotelului la care am fost cazată. După un drum destul de lung am simțit nevoia de un masaj, iar personalul mi-a împlinit această dorință cu cel mai bun masaj pe care l-am încercat până acum. Nu am ezitat să fac complet cunoștință cu zona de SPA, iar printre preferatele mele s-au numărat sauna finlandeză și cea cu aburi.

Salina Praid din județul Harghita

Nu departe de Miercurea Ciuc se află Salina Praid, loc pe care-l vizitez ori de câte ori am ocazia. Dacă ar fi să mă întrebi de câte ori am vizitat acest loc, ți-aș spune sincer că am pierdut numărul. Culmea? Niciodată nu mă plictisesc, chiar dacă sunt multe scări de urcat când e timpul să mă retrag. De data aceasta am încercat două lucruri noi: am făcut un traseu de cățărat și am luat prânzul la restaurantul subteran. Salina Praid este o mină de sare gemă din România, aflată în bazinul munților Gurghiului. Se află la o adâncime de 120 m de la suprafață. Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic în cursul vremii la Ocna Dejului, Sic, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald.

De ce este bine să stăm în salină?

Aerul din salină este bun pentru climatoterapie, ce constă în expunerea la aerul sărat al salinei. Este benefic în infecţii cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronşic, bronşite astmatiforme, diverse forme de alergii, surmenaj, oboseală, nevroză. Cu toate acestea, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în Salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.

Temperatura în salină este constantă: 16 grade C. La Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.

Ferma de cai LóFő Lovasudvar din Lupeni

Una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut până acum a fost la ferma de cai, unde am avut parte de o drumeție pe cal prin pădure, dar înainte de toate, conexiunea pe care am format-o cu acesta mi s-a părut fascinantă și ne-a permis să formăm o echipă pe traseu. A fost prima oară când mi-am dat voie să nu-mi fie teamă să fiu singură, la pas, doar eu și calul.

Stațiunea Borsec din județul Harghita

Următoarea destinație a fost Borsec, unde am lăsat rapid bagajele și am pornit la plimbare în Rezervația Naturală de tip geologic, Scaunul Rotund și la izvoarele din stațiune. În drumul nostru am descoperit și aleea terapeutică, care este situată într-un areal natural, în vecinătatea băilor tradiționale și oferă o formă de tratament alternativ. Tot ce trebuie să faci este să te descalți și să te plimbi pe parcelele amenajate cu diferite materiale (nisip, conuri de brad, pietre de râu, mușchi, lemn etc.) Tot aici am văzut și Grota Urșilor, un loc impresionant care te încarcă cu aer proaspăt și energie. Tot la Borsec te poți bucura de tratamente, masaje și pachete balneare de prevenție.

Pista de bob din Toplița

Ultima oprire a fost la Toplița, unde se află cea mai mare pistă de bob din România. Îți garantez că este și cea mai sigură, deoarece există o distanță între cei aflați pe pistă, iar dacă aceasta este depășită, bob-ul frânează automat. Același lucru se întâmplă și dacă se depășește viteza sau frânează singur în curbe, ceea ce face să fie o experiență foarte sigură. Senzația este incomparabilă și pur și simplu îți se oferă o stare de libertate în care te poți bucura de natură, peisaje și aerul curat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân