Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi

De-a lungul timpului ne-am lovit de nenumărate mituri legate de vagin, dar din fericire specialiştii în sex încearcă să le demonteze.
  • Publicat:
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
FOTO: profimediaimages.ro / Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi

În Londra s-a deschis primul muzeu al vaginului din lume, pentru a celebra ”vaginurile, vulvele şi alte anatomii ginecologice”. Muzeul se găseşte în cartierul Camden Market, iar cu această ocazie se doreşte demontarea unor mituri apărute de-a lungul anilor în privinţa vaginurilor. Trebuie să recunoaştem că acest subiect tabu a dus de foarte multe ori la dezinformare, acesta fiind şi principiul pe care îl are la bază acest proiect.

”Misiunea noastră este de a răspândi cunoştinţa şi conştientizarea”, explică pentru publicaţia Health Florence Schechter, directorul muzeului. ”Momentan, cea mai mare barieră o reprezintă stigmatul major cu care ne confruntăm în privinţa anatomiei ginecologice”, a continuat Schechter.

În acest sens, directorul muzeului a vorbit despre cele mai mari mituri legate de vagin, pentru a întări ideea din spatele conceptului, dar mai ales pentru a le detrona. Aşadar, iată cinci dintre cele mai populare mituri despre vagin şi de ce trebuie să încetezi să mai crezi în ele.

Vaginul şi vulva sunt acelaşi lucru

Cei doi termeni fac referire la două părţi diferite ale corpului. Vulva este partea externă a aparatului genital, compus din labia mare, labia mică, clitoris şi meatul urinar, în timp ce vaginul este o extensie a canalului intern, de la vulvă la col uterin.

Vulvele trebuie să arate la fel

Aşa cum fiecare dintre noi are un chip diferit, trăsături diferite, acelaşi lucru este valabil şi în cazul vulvelor: unele femei au labiile lungi şi subţiri, în timp ce altele le au mici şi voluminoase sau unele sunt deschise la culoare, roz, iar altele au un ton mai închis, poate chiar maro. Indiferent de cum ar fi, toate sunt perfect normale şi, din păcate, chirurgia estetică ne face să credem că vulva are o formă nepotrivită sau nu este atractivă, iar astfel apare dorinţa de a ”repara” acest aspect.

Vaginul necesită o curăţare minuţioasă

În fiecare zi suntem sufocate de reclame ale produselor care promit un miros mai plăcut al vaginului, o curăţare în profunzime şi tot aşa, lucru care ne face să credem că nu stăm prea bine la capitolul igienă. Din contră, vaginul se curăţă singur, iar toate produsele de genul săpunuri, geluri de duş şi creme nu au ce căuta în zona genitală, în special în vagin, pentru că pot face mai mult rău decât bine.

”Produsele de curăţare ale vaginului pot dezechilibra pH-ul şi microflora vaginală, iar astfel apar infecţiile”, spune Schechter.

Dacă foloseşti tampon, nu mai eşti virgină

Cel mai mare mit în privinţa vaginului este acela că odată ce ai început să foloseşti tampoanele interne, înseamnă că nu mai eşti virgină. Virginitatea nu are nicio legătură cu anatomia, mai ales că himenul se poate rupe din mai multe motive care nu au nicio legătură cu sexul: din cauza sportului sau pur şi simplu a faptului că eşti o persoană activă. În fond, virginitatea este o construcţie socială, iar definiţia lui s-a schimbat de-a lungul timpului.

Secreţiile vaginale nu sunt normale

Secreţiile vaginale sunt, de fapt, un semn că stai foarte bine la capitolul sănătate. Din păcate, acest mit se află în strânsă legătură cu aşa zisa nevoie de curăţare a vaginului cu ajutorul produselor de igienă. Se pare că, secreţiile vaginale sunt un sistem natural de curăţare, iar pentru a ilustra acest aspect, pentru expoziţia lui Muff Busters din cadrul muzeului s-a folosit lenjerie intimă purtată de femei, pe care se văd urme de secreţie vaginală.

În principiu, secreţiile vaginale sunt alcătuite din apă şi microorganisme, arată Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie. Culoarea poate varia în funcţie de perioada ciclului. De asemenea, există femei care au o secreţie vaginală abundentă, în timp ce altele produc cantităţi mici. Singurele semnale care ar trebui să ne alarmeze sunt mirosul neplăcut, mâncărimile sau usturimile, când secreţia este galbenă-verzuie sau când apar sângerările fără motiv. Toate acestea indică prezenţa unei infecţii, care trebuie diagnosticată şi tratată în cabinetul medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân