Un secret al cuplurilor echilibrate: păstrarea pasiunilor proprii

”Ne-am văzut, ne-am plăcut, ce rămâne de făcut?”, ”Împreună și la bine și la greu”, ”Până când mortea ne va despărți” – ei bine, toate acestea pot deveni reale dacă partenerii unui cuplu știu să dozeze corect participarea lor într-o relație.
  • Publicat:
Un secret al cuplurilor echilibrate: păstrarea pasiunilor proprii
foto: Shutterstock

Una dintre cele mai mari capcane într-un cuplu este cu siguranță renunțarea la propriile plăceri, pasiuni, hobby-uri, prieteni sau chiar studii. Chiar dacă pare că petrecerea celei mai mari părți a timpului împreună este cea mai bună decizie pentru consolidarea cuplului, pe termen lung spațiul, dezvoltarea propriilor abilități sunt cele ce asigură oxigen în relații.

 

Îmi aduc aminte de povestea unei prietene din școala generală care a renunțat la liceu, în clasa a-XI-a deși avea rezultate excelente. Motivul? Iubitul său de la acea vreme, i-a cerut să renunțe la școală pentru a întemeia o familie… Și ea a făcut asta… A devenit mamă a doi copii și chiar și astăzi la 20 de ani distanță este casnică. Nimic rău în a întemeia o familie evident, a îngriji copiii, casa însă prețul pe care a trebuit să-l plătească s-a dovedit a fi mare pe termen lung. Fără studii liceale terminate și copleșită de la 19 ani de dulcea povară a maternității și a responsabilității de soție casnică, N. nu a reușit să se angajezeze niciodată, nu a câștigat proprii bani și evident încă depinde din punct de vedere financiar de soțul ei.

Relațiile sănătoase nu impun schimbări majore pentru unul dintre parteneri pe baza șantajului emoțional

O să spuneți că acesta este un exemplu extrem și este. Însă cel mai probabil relația și familia s-ar fi consolidat și dacă N. avea diploma de Bacalaureat și un job. Cel mai probabil calitatea vieții întregii familii ar fi fost mai ridicată dacă mama, motorul familiei se simte independentă, sigură pe forțele proprii și pe venituri. Iar în situații extreme se poate ocupa singură de creșterea copiilor.

Înaite de a intra o relație, fiecare dintre proteagoniști avea o viață proprie și personală în care împletea armonios sau nu jobul, prietenii, hobby-urile. Ei bine, atunci când intră într-o relație, unele persoane au tendința de a renunța rând pe rând la ieșirile cu prieteni și chiar pasiuni pentru a dedica partenerului și relației mai mult timp. Nimic cu rele intenții până aici, însă atenție, este o capcană să renunți la propriile plăceri în totalitate.

Propriile plăceri, pasiuni, proprii prieteni sunt parte din echilibrul psihologic al fiecăruia dintre noi

Renunțarea la pasiuni, studii sau anihilarea prieteniilor nu vor aduce un plus relației. Relațiile echilibrate au menirea de a crește și a înflori ceea ce suntem deja. Un partener împlinit simte că merge la nivelul următor al dezvoltării personale, spirituale în cadrul unei relații. Și nu că este nevoie de sacrificii și renunțări la elemente importante din viața lui ca să rămână într-o relație.

Stabilirea unor obiective comune, dar și a unor obiective personale sunt de folos pentru o bună desfășurarea a relației de iubire. Consilierea cu terapeuți specializați în relații de cuplu se dovedește de a fi folositoare ori de câte ori unul dintre parteneri simte că nu mai este în largul său în cadrul relației.

La ce ajută păstrarea hobby-urilor?

Fiecare persoană are nevoie să-și exerseze și perfecționeze propriile pasiuni și abilități. Acestea vor aduce satisfacție, iar o persoană mulțumită va fi un partener mulțumit, un părinte răbdător. Ideal ar fi ca orice cuplu să aibă și un hobby comun pe care care-l să-l exerseze și împreună și separat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân