Mahmureala sexuală: lipsa de chef a bărbaţilor poate fi stimulată

După ce un bărbat şi o femeie au făcut sex şi, cel puţin în teorie, şi-au împărţit genele, supravieţuirea speciei se asigură cel mai bine dacă masculul îşi găseşte altă parteneră. Asta înseamnă practic că femeia care înainte de sex era cea mai frumoasă fiinţă de pe pământ devine dintr-o dată cea mai puţin dorită. Ce se întâmplă mai exact şi ce se poate face?
  • Publicat:
Mahmureala sexuală: lipsa de chef a bărbaţilor poate fi stimulată

După ce un bărbat şi o femeie au făcut sex şi, cel puţin în teorie, şi-au împărţit genele, supravieţuirea speciei se asigură cel mai bine dacă masculul îşi găseşte altă parteneră.

Asta înseamnă practic că femeia care înainte de sex era cea mai frumoasă fiinţă de pe pământ devine dintr-o dată cea mai puţin dorită. Ce se întâmplă mai exact şi ce se poate face?

 

Acest lucru a devenit cunoscut ca efectul Coolidge. După o orgie cu o anumită femelă, masculul îşi va pierde interesul pentru ea. De fapt, aparent va fi incapabil de a mai face sex cu ea. Şi totuşi, dacă i se oferă altă femelă, dintr-o dată va putea să facă sex din nou?

Dopamina are mare legătură cu acest lucru. Sexul creşte enorm nivelele de dopamină şi îi face pe bărbaţi şi pe femei să se simtă bine. Reprezintă recompensa pentru perpetuarea speciei. Totuşi, după sex, nivelele de dopamină scad foarte brusc. Din moment ce nu este nici un motiv să faci sex cu aceeaşi parteneră (care ar putea fi deja însărcinată), dopamina refuză cu încăpăţânare să crească dacă nu se găseşte o altă parteneră, susţine Paul Jenner în „Sex ca la carte”.

Dependenţi de dopamină

Acelaşi mecanism funcţionează şi la bărbaţii şi femeile a căror relaţie nu durează mai mult de câteva săptămâni. Aceştia sunt dependenţi de dopamină, iar un nou partener devine soluţia cea mai uşoară decât să se străduiască să îmbunătăţească relaţia şi viaţa sexuală cu partenerul(a) existent(ă).

Lipsa de dopamină este parte a ceea ce se numeşte mahmureala sexuală, care implică şi multe alte substanţe chimice. Extrema de sus indusă de droguri este urmată întotdeauna de extrema de jos şi, din păcate, extremele produse de corp nu sunt imune la această lege universală. O altă parte a acestei mahmureli a bărbaţilor reprezintă o reducere semnificativă în densitate a receptorului de androgen (hormonul masculin), care ar putea dura câteva zile până să revină la normal. Între timp, un bărbat poate să nu aibă chef de sex, deci va avea o dispoziţie proastă.

De fapt, nu oricine caută neapărat să facă sex pentru a ajunge la o acumulare maximă de dopamină. Unii o găsesc în lucruri precum mâncare, jocuri de noroc, alte tipuri de activităţi riscante şi în alcool. 

Nu fi sclavul hormonilor

Probabil că nu ţi-ai dat niciodată seama că suferi de mahmureală sexuală. Dar când te rostogoleşti împreună cu partenerul(a) tău(ta) şi te gândeşti de ce oare ai fost aşa de entuziasmat(ă) să faci sex, acesta este începutul mahmurelii. Când partenerul(a) tău(ta) devine dintr-o dată mai puţin frumos(oasă) sau atrăgător(oare), iată mahmureala sexuală! Când casa devine dintr-o dată prăfuită sau grădina se umple de bălării, asta-i mahmureala sexuală! Totul are de-a face cu percepţiile tale. Hormonii tăi te îndeamnă să cauţi scandal. Sau un(o) nou(ă) partener(ă).

Nu trebuie să te laşi pradă hormonilor. Şi, de fapt, nelăsându-te pradă lor, corpul tău se va adapta mai repede. El caută în mod natural homeostazia sau echilibrul. Căutând să contrabalanseze, extrema de sus poate crea un jos, dar situaţia se va îndrepta şi încă foarte repede, dacă nu faci nimic ca să înrăutăţeşti situaţia. În timp ce se produc aceste schimbări, încearcă să nu te laşi afectat prea mult. Foloseşte-ţi inteligenţa şi puterea raţională pentru a încerca să-ţi învingi hormonii.

Efectul oxitocinei

Oxitocina constituie şi secretul monogamiei. Reprezintă practic leacul pentru efectul Coolidge şi pentru mahmureala sexuală. Deci, cum poţi avea mai mult din această substanţă minunată? Ea este eliberată în timpul sexului. La femei, nivelele ridicate duc la orgasme multiple (nu-i nici o surpriză, dat fiind rolul pe care îl are în provocarea contracţiilor uterului la naştere). La bărbaţi, nivelele de oxitocină cresc în timpul actului sexual, dar după ejaculare scad până la aşa-numitul nivel de bază.

Se pare că în timp ce nivelele de oxitocină ale femeilor sunt mai mari în timpul actului sexual, nivelul maxim la bărbaţi apare chiar înainte de orgasm. Acest lucru înseamnă că prin orgasme multiple, bărbaţii pot creşte nivelul atât de important al oxitocinei.

Şi ce pot face bărbaţii? Să nu mai ejaculeze! Este clar că atunci când bărbaţii nu ejaculează, au un sentiment relativ de calm şi bunăstare. Cumva, nivelul oxitocinei este ridicat şi rămâne ridicat. În ochii acestor bărbaţi, partenerele lor sunt întotdeauna frumoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”