Femeia sau bărbatul – cine este normal să aducă mai mulți bani în casă?

Unii bărbați pur și simplu nu sunt confortabili cu idea că partenera aduce mai mulți bani în casă decât ei. Alții chiar o încurajează și preiau ei din sarcinile casnice.
  • Publicat:
Femeia sau bărbatul – cine este normal să aducă mai mulți bani în casă?
Femeia sau bărbatul - cine să câștige mai mulți bani? Foto: Pexels.com

Până acum câteva decenii era foarte clar cine aduce banii în casă. Într-o proporție covârșitoare acest rol îi revenea bărbatului, majoritatea femeilor fiind casnice. Însă acum situația s-a schimbat. Nu doar că lucrează femeile cot la cot cu bărbații și se ocupă de copii. Și uneori aduc mai mulți bani în casă. Este oare asta noua normalitate? La cursurile de dezvoltare personală se vorbește despre rolul bărbatului în relație (provider), rolul femeii (primește și multiplică).

Am adreasat următoarea întrebare unui coach financiar: Cine să aibă mai mulți bani într-un cuplu, ea sau el? De ce? ”Dacă ne uităm la sistemul „Roții Vieții”, cu cele 7 arii în care poate fi împărțită existență, energiile feminină și masculină guvernează predominant în diferite arii:

  • aria spirituală (care este neutră, este lumină)
  • ariile: familial, social și fizic- guvernate de energia feminină
  • ariile: mental, financiar și vocațional – guvernate de energia masculină” explică Maria Cristina Banu, coach financiar.

Dacă ne uităm la modul în care funcționau triburile preistorice, bărbații erau responsabili de vânat și procurat de resurse (aria financiară), de direcția tribului (mental) și de muncă fizică (vocațional). Femeile erau cele care se ocupau de hrană și medicina (fizic), de creșterea copiilor (familial) și de activitățile sociale din trib (social).

De-a lungul istoriei s-a perpetuat ideea că bărbații sunt cei aduc banii în casă

”Astfel că aria financiară este o arie de energie masculină și de aici s-a perpetuat de-a lungul timpului ideea ca bărbații trebuie să câștige mai bine decât femeile. Acest lucru a fost și normă societății o bună perioadă de timp, atunci când femeile nu aveau dreptul să muncească” a mai completat coach-ul financiar.

Ce valori înalte ai ca individ? Ce valori înalte ai ca și cuplu?

Datorită evoluției societății, a ființei umane și a lumii, femeile și bărbații au ajuns la un nivel de egalitate. Asta înseamnă ca ei accesează energiile feminine și masculine în egală măsura, în funcție de prioritățile lor de viața. ”Totul pleacă de la vidurile sau lipsuri pe care o persoană le-a perceput de-a lungul vieții (din copilărie) și pe care mintea subconștientă face orice ca să le împlinească. ”Acestea sunt de fapt valorile înalte ale unei persoane ți pot să se afle în oricare dintre cele 7 arii ale vieții. De exemplu dacă o persoană a perceput că i-a lipsit conexiunea sau sprijinul familei sunt șanse mari ca ea să aibă o valoare înaltă pe familie. De aceea sunt bărbați care au o valoare mai mare pe familie sau pe aria socială decât pe zona financiară și femei care au mai mare valoare pe zona financiară și business decât pe familie.

Secretul unei relații împlinitoare din punctul meu de vedere este ca cei doi parteneri să își cunoască valorile înalte unul altuia și să vadă cum valorile înalte ale partenerului le aduc beneficii în valorile lor înalte. Dacă se întamplă acest lucru va exista prosperitate în familie și bunăstare atât financiară cât și în celelalte planuri. Astfel întrebarea cine câștiga mai mult nu va fi relevantă în acel cuplu” a mai completat Maria Cristina Banu.

Maria Cristina Banu, foto arhivă
Maria Cristina Banu, coach financiar, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”