Dragostea nesănătoasă: semne că ești mai degrabă dependentă de partener

  • Publicat:
Dragostea nesănătoasă: semne că ești mai degrabă dependentă de partener
Sursa foto: shutterstock

Uneori, dragostea ne face să ne simțim în al nouălea cer, alteori la pământ, adesea fără să știm de ce! O mare parte din noi am simțit-o în ambele sensuri. Când atașamentul se proiectează asupra unei persoane, acest lucru poate duce la o formă de iubire adictivă. Sau altfel spus, nesănătoasă! 

Dragostea nesănătoasă sau dependența de partener

Relațiile romantice cu dependență emoțională sunt trăite cu nerăbdare, posesivitate, reproșuri ori așteptări nerealiste de la celălalt sau de la relație per ansamblu. O persoană dependentă cere mult și oferă puțin sau deloc. Deși ea crede că se întâmplă exact contrariul. Are nevoie în permanență de sprijin, protecție, siguranță și validare. Nu poate face nimic singură.

Dar, hai să vedem care sunt principalele semnale ale unei iubiri nesănătoase sau adictive:

Dorința de a primi constant atenție

O persoană dependentă emoțional în relație va încerca mereu să îți acapareze atenția, timpul și spațiul personal prin felurite forme de manipulare, crize de isterie nefondate sau reacții exagerate.

Gelozia gratuită

De cele mai multe ori constantă, cu sau fără motiv real. Un partener dependent de cuplu va deveni extrem de posesiv atunci când celălalt își petrece timp cu oricine altcineva în afara sa, indiferent dacă persoana din exterior este reprezentantă a sexului opus sau nu.

Controlul

Într-o relație adictivă, partenerul nu are voie să ia decizii de unul singur. Chiar și în cazul în care îl privește doar pe el. „Doar eu știu ce e cel mai bine pentru tine„ sau „Eu te cunosc cel mai bine, știu de ce ai nevoie” sunt doar câteva din frazele pe care partenerul dependent le uzează în relația de cuplu.

Grija obsesivă

Un partener dependent de celălalt va exagera mereu cu grija: va suna de zeci de ori pe zi doar pentru a se asigura că ești bine, te va copleși cu întrebări de genul „Ai mâncat? Te-ai odihnit suficient? Acum unde ești? Ce faci? Diseară ne vedem?”

Dacă vei obosi și vei încerca să îl ții la distanță, acesta va reacționa agresiv, iar tu vei primi o porție de negativitate presărată cu drame și lamentări.

Izolarea de lume

În cuplurile dependente unul de celălalt, nevoia este una singură: a fi cu celălalt și cu nimeni altcineva. Sensul vieții va fi doar povestea de dragoste și nu viața în sine. Lipsa obiectivelor personale, a țelurilor sau a aspirațiilor va predomina în relație.

Ce rămâne dincolo de dependență?

Mai nimic, avertizează specialiștii în relațiile de cuplu. Alege să închei o astfel de relație cu recunoștință pentru tot ce ai trăit alături de partener, cu tot ce ai înțeles despre tine și cu tot ce ai învățat din toată această experiență. Constructivă, în esență.

Surse: Psychology Today, MindBodyGreen, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”