De ce apar certurile în cuplu și ce putem face pentru a le depăși?

  • Publicat:
De ce apar certurile în cuplu și ce putem face pentru a le depăși?

Foarte multe cupluri ajung la divorț sau trec prin certuri permanente încă din primii 5 ani de relație. Fiecare se crede o victimă, considerând că celălalt greșește. De ce se întâmplă asta?

Motivele pot fi foarte multe. Uneori putem vorbi despre un singur motiv permanent de ceartă. În alte situații putem vorbi despre foarte multe elemente diferite ce pot duce la dispute.

Certurile în cuplu: din ce cauză apar?

În primul rând, putem vorbi despre Sindromul Moș Crăciun, prin care ambii parteneri confundă dragostea de la început, care este încărcată de dorință sexuală, cu iubirea adevărată. Ceea ce îi poate face să creadă că se potrivesc, când de fapt ei nu și-au expus la început decât valorile necesare flirtului.

Cariera. Își pot dori amândoi să își construiască o carieră, ceea ce nu le lasă foarte mult timp pentru viața împreună. Sau, în situația în care doar unul are succes, îl poate considera pe celălalt o piatră de moară ce nu îl lasă să își trăiască propriul succes.

Familia de origine ce poate fi mult prea implicată. Mai ales în cazul mamelor de băieți este întâlnită situația în care acestea nu pot pur și simplu să își lase băiatul să devină bărbatul propriei familii.

Prietenii toxici. Cei care invadează viața de familie făcând-o imposibilă.

Treburile casnice. Chiar dacă trăim în secolul XX, sunt încă bărbați care consideră că toate treburile casnice trebuie să fie făcute doar de femeie, uitând faptul că atunci când femeia se ocupa de casă și copii, nu avea și job. Acum sunt multe femei care muncesc la job mai mult decât bărbații și își pot dori ca aceștia să le sprijine, întemeiat de altfel, cu treburile casei.

Viața sexuală. Aici este o poveste întreagă. De obicei femeile nu știu să ceară și bărbații nu știu să ofere. Femeile nu știu să ceară pentru că le este frică să nu fie interpretate greșit, să nu fie considerate prea ușuratice. Sau se pot gândi că experiența partenerului le va duce cu siguranță pe culmile plăcerii, uitând că un partener cu experiență știe clar că femeile sunt diferite în pat. Unele preferă un preludiu lung, care pe altele le plictisesc. Unele doresc gesturi tandre, altele vor să simtă forță fizică, exprimată moderat, a bărbatului. Iar cele mai multe își pot dori toate acestea, și multe altele, însă nu toate deodată, ci în zile și momente diferite. Bărbații nu știu să ofere pentru că pot considera femeia prea complexă, ceea ce îi poate inhiba, sau pot alege să nu le pese decât de dorințele lor.

Copiii. Fiecare poate avea propria opinie despre când și câți copii pot avea. Cum de altfel, fiecare poate considera că valorile pe care le-a învățat în propria familie sau în urma experienței de viață sunt cele care contează. Sau putem vorbi despre mame ce consideră că nașterea le îndreptățește să creadă că ele dețin secretul absolut al creșterii copilului, unele putând fi foarte toxice pentru copil sau pentru partener. Un astfel de exemplu îl întâlnim în cazul sindromului văduva neagră.

Adicția de droguri, alcool, tutun, medicamente, jocuri de noroc poate genera certuri grave.

Problemele psihice – tulburări de personalitate sau de comportament, depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, tulburările din spectrul autist, schizofrenia etc. –pot constitui de asemenea motive pentru certuri foarte grave.

Ce poate face un cuplu care se regăsește în descrierile de mai sus?

În primul rând, este important să apeleze la un specialist. Astfel pot descoperi dacă unul sau ambii au o problema psihică ce nu a fost încă diagnosticată, ce trebuie cât mai urgent remediată.

De foarte multe ori, din cauza stresului sau a traumelor trecutului, cel puțin unul din cei doi poate avea o tulburare psihică de care nu este conștient. Fără remedierea acesteia, este greu să credem că problemele lor se pot rezolva.

De asemenea, pot face ședințe de terapie de cuplu sau/și terapie individuală. Astfel își pot descoperi propriile probleme, dar și care pot fi soluțiile personalizate de rezolvare a conflictelor din cuplu.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Clinica Psievolution

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân