Daca barbatii ar vorbi…

Daca nu stiati, razboiul dintre sexe s-a incheiat indecis. Beligerantii au constatat ca s-au infruntat pentru o miza falsa - suprematia - si ca singura relatie adecvata dintre barbat si femeie este complementaritatea, adica acceptarea, cunoasterea si armo
  • Publicat:
Daca barbatii ar vorbi...
Daca barbatii ar vorbi...

Barbatii sunt dificili. La suprafata, sunt adeseori distanti si-ti dau impresia ca nu poti avea incredere in ei. Sau par galagiosi si insuportabili. Si, daca incerci sa-i cunosti mai bine, lucrurile se agraveaza – de multe ori se inchid in ei si devin de nepatruns.

Cele 7 atribute masculine
1. Rusinea (baietii nu plang) – primul atribut masculin se refera la cel mai frecvent motiv pentru care barbatii nu intra in dialoguri despre sentimente. Experientele clinice si cercetarile arata ca barbatii sunt predispusi sa le fie rusine din cauza rezultatelor, fie ele profesionale sau sexuale. Aceasta diferenta este motivul multor certuri, chiar in cele mai reusite relatii.

2. Absenta emotionala (nu stiu ce simt) – tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza probleme in relatiile intime. Partial, solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde sunt si nu acolo unde lipsesc, adica sa „cresti” si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut, cum ar fi furia sau depresia.

3. Nesiguranta masculina (m-am plictisit sa fiu cel mai bun) – anumite tipuri de dorinte – de a fi urmarit mai degraba decat de a urmari, de a fi mai degraba obiectul decat subiectul (atentiei), de „a ti se face” mai degraba decat a face, de a abandona cautarea activa a bravadei si de a deveni recipientul pasiv al grijii – sunt comune tuturor barbatilor. In acelasi timp, astfel de sentimente sunt o amenintare serioasa chiar la adresa simtului masculinitatii. Prin urmare, barbatii trebuie sa compenseze prin cautarea si, intotdeauna, asumarea unei posturi si mai masculine.    

4. Narcisismul (uita-te la mine, asculta-ma, atinge-ma, simte-ma) – este un rezultat direct al conflictului nesigurantei masculine. Simplul fapt ca stii ca esti barbat nu iti ofera destula protectie in fata dorintelor feminine, deci trebuie sa iti dovedesti tot timpul ca esti barbat. Narcisismul masculin este legat mai mult de obsesia barbatilor pentru putere, forta, realizare.

5. Agresivitatea (iti arat eu cine e seful) – si acest atribut este un rezultat natural al conflictului nesigurantei masculine. Una dintre cele mai frecvente probleme intr-o casnicie este dinamica maniei – sotul suparat sau critic si sotia ranita, inlacrimata, invinsa. In aceasta dinamica, agresivitatea masculina serveste la: intimidarea „inamicului” si prinderea partenerei cu garda jos si la crearea unui zid de amaraciune care il va separa psihologic pe el de ea.
6. Autodistrugerea (sunt un ratat) – cand barbatii sunt complet incapabili
sa-si exprime agresivitatea fata de ceilalti, atunci se intorc asupra propriei persoane. In functie de circumstante, incercarea de a salva pe cineva aflat pe marginea prapastiei poate fi contraproductiva si dureroasa.

7. Initiativa sexuala (vreau sex acum) – daca barbatii ar fi cu adevarat muti, atunci ei ar comunica prin sex. Intr-adevar, pentru majoritatea barbatilor totul este legat se sex, mai putin sexul care este adeseori legat de rusine, absenta emotionala, nesiguranta masculina, autoimplicare, agresivitate, autodistrugere. Al saptelea atribut masculin reprezinta o condensare si o rezumare dramatica a atributelor prezentate pana acum. Arena sexuala este locul in care barbatii isi etaleaza in mod natural conflictele emotionale care, pana la urma, nu au nicio legatura cu sexul. Partea buna este ca limbajul sexual masculin nu este o limba total straina, ci este mai degraba un dialect care poate sa fie descifrat si de femei. Apararea absentei emotionale are un aspect sexual: incercand sa simta cat mai putin, multi barbati evita sa empatizeze cu partenera, ceea ce reprezinta un avantaj in cazul in care impunerea unilaterala a dorintelor ii aduce mai aproape de ceea ce doresc ei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum sa ai o relatie mereu frumoasa
Cum sa ai o relatie mereu frumoasa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”