Ce presupune o relație sănătoasă

O relație sănătoasă presupune sprijin, afecțiune și intimitate.
  • Publicat:
Ce presupune o relație sănătoasă

O relație sănătoasă este acea relație în care putem fi autentici fără să ne fie teamă că vom fi judecați, putem fi liberi și, totuși, implicați. Avem nevoie de timp împreună, dar și de timp separate, avem nevoie de afecțiune, respect și spațiu personal.

Crescuți în case în care părinții erau disfuncționali, ale căror relații nu erau iubitoare și susținătoare, copiii deveniti adulti ai acelor părinți vor spune adesea: „Nici măcar nu știu cum arată o relație sănătoasă”. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când unul dintre părinți este absent din orice motiv – fie imatur emoțional, fie plecat în alt oraș, fie prea absorbit de job-ul lui – și, prin urmare, copiii nu vor putea vedea niciodată ce înseamnă interacțiunile dintr-o relație sănătoasă.

Dar cum arată o relație sănătoasâ?

În primul rând, se bazează pe susținere. Ce înseamnă să fii susținător? Înseamnă că ambele părți din relație știu să asculte fără să întrerupă. Înseamnă că ambele părți știu să audă cu adevărat ceea ce spune cealaltă parte, că, dacă există vreo interpretare greșită sau neînțelegere, explicând și ascultând în continuare, ambele părți pot ajunge să înțeleagă poziția celeilalte. Se întâmplă întotdeauna acest tip de comunicare? Nu. Dar se întâmplă destul de des ca ambele părți să simtă că sunt de principiu înțelese.

Susținere înseamnă, de asemenea, că ambele părți simt un sentiment de unitate, de apartenență. Deși ar putea fi nevoiți să treacă prin experiența de a fi separați pentru diferite perioade de timp, ei nu simt că sunt singuri în viață. Ei simt că au un partener adevărat.

Auzim adesea oameni spunând: „Vreau un partener adevărat”. Ceea ce înseamnă este că își doresc pe cineva care să-i ajute să treacă prin poverile vieții, care să le vorbească și să-i asculte atunci când au nevoie să treacă peste momentele dificile. Și da, au nevoie de cineva care știe cum să gestioneze sarcinile vieții de zi cu zi, astfel încât o singură persoană să nu poarte singură această povară grea. Cu alte cuvinte, ambele părți se simt susținute, unite și le este mai ușor să treacă prin viață.

Intimitatea, un pilon central al relației sănătoase

A doua cea mai importantă caracteristică a unei relații este intimitatea. Această intimitate include cu siguranță o viață sexuală sănătoasă, dar este mult mai mult decât atât. Intimitatea înseamnă că ambele părți se simt profund cunoscute și împărtășesc una cu cealaltă experiențele mai profunde din viața lor. Da, ei împărtășesc  discuții, dar împărtășesc și când au fost răniți, chiar și atunci când rănirea a fost făcută chiar de partener. S-ar putea să se teamă de o conversație importantă cu partenerul, dar o fac oricum, pentru că au încredere că o astfel de împărtășire va aduce în cele din urmă beneficii relației.

Creşterea relației sănătoase

În cele din urmă, relația este dinamică, este ca un organism care crește, se dezvoltă. Schimbarea presupune ieșirea din zona de confort, este ceva de care mulți dintre noi ne temem. De fapt, în multe cazuri, îi rezistăm de-a dreptul. Dar un parteneriat sănătos face loc schimbărilor de toate felurile. Uneori, schimbarea se produce fără ca noi să ne putem opune – și pentru acestea parteneriatul oferă fiecăruia sprijinul necesar pentru a avea sprijin în momentele în care intervine schimbarea.

Aceste tipuri de schimbări includ lucruri precum schimbarea locului de muncă, o mutare, decizia de a nu avea mai mulți copii sau decizia de a se lansa într-o carieră total diferită. Poate include o parte în care trebuie să invite un părinte bolnav să se mute în casă. Astfel de schimbări sunt dificile, dar dacă ambele părți rămân în contact cu sentimentele și ajustările atât ale sinelui, cât și ale celuilalt, ele vin cu o creștere continuă în relație.

Pentru a putea fi capabil să îl sprijini pe celălalt, să contribui activ la dezvoltarea relației, să îți dai voie să fii vulnerabil și să fii intim cu partenerul tău – tot ce am descris mai sus ca fiind necesar într-o relație sănătoasă – toate provin din dragoste pentru partener, dar vin și dintr-un sentiment sănătos de iubire de sine, blândețe și înțelegere – tot de sine. Așadar, pentru a putea să-l sprijini pe celălalt, să îl iubești, să fii blând cu celălalt, să nu fii cristic, e important să poți face aceste lucruri cu tine. Cu cât cineva este mai puțin critic, negativ și abuziv față de sine, cu atât este mai dispus și mai capabil să arate empatie, înțelegere și sprijin față de celălalt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân