7 motive pentru care bărbaţii se tem de căsătorie

Psihologul explică de ce se tem bărbaţii de căsătorie. Deşi sunt multe cauze, specialistul enumeră 7 dintre cele mai frecvente cauze ale fricii de mariaj.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Unii bărbaţi se tem, alţii consideră instituţia căsătoriei fără rost. Nu putem generaliza, însă putem încerca să vedem care pot fi motivele pentru care mulţi dintre bărbaţi nu îşi mai doresc să se căsătorească. 

Vezi mai jos 7 motive pentru care bărbaţii se tem de căsătorie.

1. O problemă de natură psihică

  • tulburare paranoidă – „toată lumea îmi doreşte răul şi complotează împotriva mea, deci şi femeile fac acelaşi lucru”.
  • tulburare psihopată – acesta nu simte nimic pentru nimeni, nu are sentimente. Dacă descoperă, uitându-se la experienţele celor din jur, că este mai bine să fie singur, atunci va intra în relaţii, le va utiliza pentru scopurile lui de viaţă, însă nu se va căsători.
  • tulburare narcisică – se consideră prea frumos şi prea deştept pentru a se oferi doar unei singure femei. Mulţi bărbaţi sunt crescuţi cu aceste idei despre ei înşişi, de mamele lor, din păcate, iar asta îi face să nu îşi dorească o „simplă” căsătorie
  • tulburare histrionică – pentru un astfel de bărbat, viaţa este ca o scenă de teatru pe care el trebuie să strălucească. Cu cât este mai profund trăită tulburarea, cu atât nu îşi va dori să împartă cu o femeie din „succesul” lui.
  • tulburare borderline – crede că iubeşte şi că îşi doreşte pe cineva pentru el, iar atunci când primeşte toate acestea, fuge pentru o perioada, după care revine ciclic.
  • tulburare bipolară – trecerile de la depresie la manie pot fi puse pe seama relaţiei cu partenera şi asta îl poate îndepărta de relaţie, dar şi de aflarea problemei de care suferă cu adevărat şi care trebuie tratată urgent.
  • depresia, anxietatea, atacurile de panică, gândurile suicidare – pot fi elemente ce influenţează în mod negativ gândirea şi comportamentul unui bărbat de asemenea manieră încât să nu simtă nevoia unei relaţii sau să nu o poată păstra şi construi.

2. Succesul financiar sau social

Acesta poate duce bărbatul cu gândul la formula atât de des întâlnită în ziua de azi, „vreau să îmi trăiesc viaţa”.

Văzând că îşi permite din punct de vedere financiar sau că poziţia socială îi creează în permanenţă oportunităţi relaţionale cu sexul opus, poate ajunge să nu se mai mulţumească cu statutul de bărbat căsătorit. Pentru un astfel de bărbat, căsătoria reprezintă o capcană de care trebuie să se ferească pentru a-şi savura succesul.

3. Exemplul prietenilor toxici

Dacă face parte dintr-o gaşcă în care se simte bine şi alături de care trăieşte o viaţă plăcută de burlac, atunci nu va mai ajunge niciodată să înţeleagă rostul unei căsătorii şi eventual al copiilor. Pentru el, viaţa „de gaşcă” ţine locul căsătoriei.

4. Traume în familia de bază

Dacă provine dintr-o familie în care părinţii au avut probleme de comunicare, s-au certat, s-au jignit ori au divorţat în condiţii urâte, poate fi marcat de acest trecut ce îl poate face să caute împrejur doar modele disfuncţionale pe care le ia ca reper al faptului că nicio căsătorie nu este benefică celor doi şi cu atât mai mult eventualilor copii.

5. Traumele unor foste relaţii

O despărţire dureroasă, un accident, o boală gravă a unei foste partenere îl pot face pe bărbat să nu îşi mai dorească o relaţie atât de apropiată cu o femeie, pentru a nu mai fi nevoit să sufere.

6. Adicţiile de droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc

Acestea pot fi elemente ce perturbă întreaga lume internă a bărbatului, nelăsându-l să îşi construiască o scară a valorilor proprii.

7. Femeia

Anumite femei fac o obsesie din a se căsători cu cineva anume şi asta îl poate îndepărta pe acel bărbat de ea, fără ca femeia să îşi dea seama că problema se află la ea.
Exemplele pot continuă, însă am să mă opresc doar la cele de mai sus, pentru că sunt cele mai întâlnite.

Din perspectiva psihologului, o societate sănătoasă se bazează pe familii sănătoase. De aceea, orice bărbat ce se fereşte de căsătorie poate trece pe la psiholog pentru a căuta care sunt problemele pe care le are şi eventual să şi le rezolve, chiar dacă asta nu înseamnă că va trebui obligatoriu să se căsătorească imediat sau cu o anumită femeie.

Este important să îşi conştientizeze şi să îşi rezolve problemele, pentru ca mai apoi să caute şi să găsească persoana cu adevărat potrivită.

De asemenea, femeile care nu reuşesc, chiar dacă îşi doresc, să se căsătorească trebuie să vină la psiholog pentru a vedea dacă problema se află la ele sau la bărbaţii cu care au fost în relaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân