Povestea unei moașe: ”Trăiesc momente magice alături de fiecare pacientă care își ține pruncul la piept”

Pentru a avea licența de moașe în România este necesară absolvirea Faculțății de Moașe care durează 4 ani,
  • Publicat:
Povestea unei moașe: ”Trăiesc momente magice alături de fiecare pacientă care își ține pruncul la piept”
Dana Zamfir, moașă, foto arhivă

”Cu mult timp în urmă m-am angajat în spitalul Filantropia ca asistentă medicală în sala de nașteri. Lucrând cu colegele mele moașe, îmi doream și eu să devin ca ele. Când s-a înființat facultatea de moașe, nu am ezitat și m-am înscris la aceasta, dorindu-mi să devin tot mai bună în această meserie” își aduce aminte moașa Dana Zamfir. Am aflat despre provocările pe care le are o moașă, satisfacția de a asista la miracolul vieții, dar și despre studiile ce se impugn pentru a deveni moașă cu acte în regulă.

CSÎD: Ce amintiri aveți de la prima naștere la care ați asistat?

Dana Zamfir: Îmi amintesc cu emoție de prima naștere pe care am asistat-o pentru că a fost o provocare să câștig încrederea pacientei. Era o pacientă destul de necooperantă aceasta fiind la prima să sarcină.

CSÎD: Cum vă simțiți să contribuiți să aducerea unei noi vieți pe pământ?

Dana Zamfir: Fiecare naștere este foarte emoționantă pentru mine și empatizez cu fiecare gravidă pentru ca fiecare are povestea ei de viață.

CSÎD: Cum e să îi dați unei mame pruncul la piept?

Dana Zamfir: Nu degeaba se zice că aceasta este un moment magic. Trăiesc momente magice alături de fiecare pacientă care își tine pruncul la piept. Văd cum orice durere pe care au simțit-o până atunci dispare îndată ce se întâmplă asta.

CSÎD: Cum ajută o moașa gravidă din România ?

Dana Zamfir: Din păcate în România sunt foarte puține moașe iar rolul în sine este foarte important pentru femeile tinere. Moașele sunt alături de femeile însărcinate, le ajută în timpul travaliului și a nașterii, dar și după naștere . Moașa oferă sfaturi în ceea ce privește alăptarea, creșterea bebelușului, recuperarea după naștere.

Comunicarea între moașă și gravidă este foarte importantă pentru stabilirea încrederii

CSÎD: Ce provocări aveți în meseria dumneavoastră?

Dana Zamfir: De multe ori cel mai greu este să câștigi încrederea pacientei. Sunt multe paciente care ajung la spital fără să fi interacționat vreodată cu o moașă.

Comunicarea are un rol foarte important în timpul travaliului și a nașterii. Dar provocările cele mai mari sunt în timpul marilor urgențe obstetricale.

CSÎD: Ce rol au exercițiile de respirație în managerierea durerilor nașterii?

Dana Zamfir: Exercițiile de respirație ajută foarte mult în timpul travaliului. Este foarte important pentru pacienta să respire corect deoarece o ajută să se elibereze de stres și să se gândească la altceva pe lângă durerea suferită la naștere.

CSÎD: La câte nașteri ați asistat până acum?

Dana Zamfir: Foarte  greu de spus. În 28 de ani petrecuți în sala de nașteri și având aproximativ 10 nașteri pe zi numărul de nașteri atins este unul impresionant.

Pentru a avea licență de moașă este necesară absolvirea Facultății de Moașe

CSÎD: Ați asistat la nașteri de gemeni. Ce provocări sunt?

Dana Zamfir: Sigur că am asistat la nașterea de gemeni. În cazul sarcinii gemelare există mai multe riscuri în timpul nașterii naturale. De cele mai multe ori copiii se nasc înainte de termen și pot avea ulterior probleme respiratorii. Când există semne de suferința fetală în timpul travaliului atunci se recomandă operația cezariană.

CSÎD: Câte moașe sunt în România?

Dana Zamfir: Nu știu cu exactitate dar cu siguranță nu suntem suficiente.

CSÎD: Cum pot să devină moașe femeile din România? Ce cursuri trebuie sa urmeze o femeie care vrea sa devina moasa ?

Dana Zamfir: În 2003 s-a înființat facultatea de moașe în România. Este o specialitate care necesită absolvirea unei forme de învățământ superior și anume Facultatea de Moașe cu durata de 4 ani. Pentru a fi moașa licențiată este necesară absolvirea acestei facultăți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”