5 metode care combat stresul

Un psiholog renumit propune cinci metode care te vor ajuta să îți recapeți echilibrul psihic, mai ales acum, în pandemie.
  • Publicat:
5 metode care combat stresul

Sănătatea psihică este mai importantă decât absolut orice, iar în acest sens, fiecare dintre noi avem nevie de metode eficiente care să ne ajute să ne îngrijim psihicul așa cum se cuvine. Cu atât mai mult într-o perioadă ca aceasta, în care pandemia ne face să fim mult mai stresați. Laurie Santos, un psiholog și profesor din cadrul Universității Yale recomandă 5 pași simpli pe care îi putem face zi de zi pentru a ne menține psihicul în formă maximă!

 

Nu avem nevoie de prea mult efort pentru a putea fi ok din punct de vedere psihic, însă nici nu înseamnă că nu trebuie să ne îngrijim absolut deloc și să lăsăm totul la voia întâmplării. O minte sănătoasă ne aduce o mulțime de beneficii: încredere în sine, performanță, relații de durată și un respect ridicat față de noi înșine! Iată câteva metode care, din punctul de vedere al profesorului de la Yale, ne pot ajuta să ne simțim bine  zilnic.

Exerciții fizice

Laurie Santos, ca și alți specialiști, recomandă ca prima dintre cele cinci metode, o jumătate de oră de exerciții cardio sau orice fel de altă mișcare în fiecare zi. Credeți sau nu, 30 de minute de sport sunt echivalentele unor pastile antidepresive sau antianxiolitice, așa că… de ce să nu alegem varianta mai sănătoasă, care ne aduce o mulțime de alte beneficii pe lângă?

Recunoștință

Oamenii fericiți se concentrează asupra aspectelor pozitive din viață, iar pentru a ști acest lucru nici nu era nevoie de studii. Cu toate acestea, datele obținute arată că simplul fapt de a scrie 3-5 lucruri care v-au adus bucurie în ziua respectivă, de-a lungul fiecărei zile, poate ajunge să vă îmbunătățească în mod semnificativ starea de spirit, în doar două săptămâni. Cel puțin asta crede Laurie Santos.

Somn

Renunță la orice formă de tehnologie înainte de culcare. Somnul este cel mai bun sfetnic, mai ales atunci când se întinde pe o durată de cel puțin 8 ore, în fiecare noapte. Un somn odihnitor, constant, va asigura memoriei energia de care are nevoie pentru a funcționa la capacitate optimă; va ajuta la acuitatea perceptivă și vă va oferi, per total, o stare de spirit mult mai bună.

Deveniți cât mai sociabil

Oamenii fericiți sunt mai sociabili. Știm, este foarte ușor de îndrumat o persoană să devină mai sociabilă, însă adevărul este că sociabilitatea este într-o mai mare sau mai mică măsură o caracteristică înnăscută. Nimeni nu vă cere să ieșiți în fiecare seară și să cunoașteți oameni noi, nici să vă alăturați unor grupuri populare, însă este important să socializați cu prietenii voștri. Indiferent dacă preferați să fiți mai degrabă singuratici, adevărul este că socializarea ridică extrem de mult starea de spirit. O simplă plimbare cu un prieten vechi sau o discuție telefonică cu un coleg simpatic ar face diferența! Dar dacă aveți o fire introvertă, nu trageți de voi, începeți cu pași mici!

Stați cu emoțiile voastre

Este ușor să fugim de propriile emoții, iar în acest sens dr. Santos recomandă un exercițiu de meditație bazat pe 4 pași:  recunoștință, acceptare, investigare, hrănire. Recunoaște-ți emoțiile, fie ele de natură pozitivă sau negativă; acceptă-le, fiindcă sunt emoțiile tale și nu există absolut nicio rușine în a simți ceea ce simți; investighează – încearcă să descoperi de unde vin aceste emoții, când au apărut pentru prima dată și ca urmare a cărui fapt te confrunți cu ele și în cele din urmă: hrănește-le. Multe dintre stările și emoțiile noastre apar pentru a ne „avertiza” că avem nevoie să avem puțin mai multă grijă de anumite aspecte. Poate că ești trist fiindcă locul tău de muncă nu te satisface sau ești confuz cu privire la o anumită relație: hrănește aceste gânduri și încearcă să găsești cea mai bună soluție la problemă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân