De unde provin convingerile limitative și cum ne afectează ele

  • Publicat:
De unde provin convingerile limitative și cum ne afectează ele

Convingerile limitative sunt acele credințe pe care ni le-am format la un moment dat în viață sau pe care le-am preluat, în mod inconștient, de la părinți, profesori sau etc și care ne împiedică să avem ce ne dorim sau să fim așa cum ne dorim și așa cum ne arată potențialul nostru că putem fi.

Cum ne afectează convingerile limitative

Ei bine, aceste idei care ne ghidează viața, fără a ne da seama, nici măcar nu reprezintă REALITATEA ABSOLUTĂ, ci sunt doar niște proiecții eronate ale minții noastre.

Citește și: Convingerile false și impactul acestora asupra sănătății noastre mintale

Ele sunt cauza pentru care nu suntem așa cum ne-ar plăcea să fim, nu trăim viața pe care ne-o dorim și nu facem acțiunile la care visăm.

Convingerile/credințele se formează prin:

  1. modelarea adulților care ne-au crescut
  2. în urma unui impact emoțional puternic/traumă

Copilul aude unul dintre părinți/bunici spunând „Nu ne ajung banii, muncim din greu” și trage concluzia că „Viața e grea, banii se fac greu”. Ajuns la maturitate, nu știe de ce este nevoit să muncească din greu pentru a-și asigura traiul necesar.

Sau, de pildă, dacă mai multe persoane trec prin același eveniment tragic, să spunem un incendiu, fiecare dintre ei va avea o altă convingere despre sine ca urmare a aceleiași experiențe… Unul ar putea gândi că e „Ghinionist”, altul că „A meritat asta”, iar altul că este „Norocos și binecuvântat pentru că a scăpat teafăr și nevătămat”.

De ce să schimbi o convingere limitativă?

Credințele îți controlează gândurile, emoțiile și biologia corpului. Vrei să ai o viață împlinită, ai nevoie de o strategie de identificare, analiză și depășire a unei credințe care îți îngreunează viața.

EXEMPLE DE CREDINȚE LIMITATIVE

  • Segmentul banilor/finanțelor. Banii se fac greu / Muncesc mult și banii sunt puțini / Banii nu aduc fericirea/ Mai bine sărac și cinstit decât bogat
  • Segmentul relațiilor. Toți profită de mine/ Bărbații sunt niște…. / Femeile sunt niște… / Dacă ești bun, ești luat de prost / Nu poți avea încredere în nimeni
  • Stima de sine. Stai în banca ta că e mai bine / Capul plecat, sabia nu îl taie / Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma
  • Perspectiva asupra vieții. Viața e scurtă / Viața e grea / Viața e o continuă lupta pentru supraviețuire

Te recunoști cel puțin în câteva din aceste convingeri? Produse în mintea noastră, ele ne determină să stăm pe loc. Schimbă-le începând de AZI! Atunci când știi ce vrei, gândurile și acțiunile tale vor merge în respectivă direcție. Și încet, vei pune cărămidă cu cărămidă pentru concretizarea visurilor tale.

Citește și: Cerasela Rogen, despre teama de a nu fi suficient de bun/ă: „Nimeni nu te încurajează să fii tu însuți, toți te încurajează să devii o oaie între oi și orice diferență faci este condamnată”

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân