De cât timp liber avem nevoie pentru a fi fericiți?

Timpul liber este esențial pentru starea de fericire.
  • Publicat:
De cât timp liber avem nevoie pentru a fi fericiți?

Cercetările arată că este o mare legătură între a avea timp liber și starea de bine. Însă, prea puțin sau prea mult timp liber nu ne este benefic. Creierul are nevoie să ia o pauză, dar are nevoie și de timp focusat și de a se simți util. Iar prin ceea ce facem, prin activitățile noastre ne simțim utili și oferim vieții noastre un sens.

Imaginează-ți că te-ai trezit în prima zi a unei vacanțe mult așteptate. Te bucuri de micul dejun, de o plimbare pe plajă și citești ziarul de dimineață în timp ce sevești cafeaua. Lucrurile încep excelent și te simți fericit și relaxat, așa cum te-ai gândit când ai planificat călătoria. Totuși, s-ar putea să începi să te plictisești la un moment dat și iată de ce:

Dacă ai trecu prin aceste stări, află că nu ești singurul. Se pare că a avea timp liber nelimitat nu este întotdeauna atât de benefic precum ne așteptam. De exemplu, oamenii care urmează să se pensioneze se gândesc cât de fericiți vor fi odată ce vor avea mai mult timp liber pentru activități relaxante.

Cu toate acestea, realitatea este că mulți dintre cei care se pensionează se bucură la început de petrecerea timpului liber, dar, după câteva săptămâni, își dau seama că le lipsește actititatea de la locul de muncă pentru că le oferea un sentiment de productivitate, scop și sens. Pe de altă parte, a fi ocupat la locul de muncă, precum și în cadrul altor activități productive pe toată durata zilei, poate ajunge să afecteze bunăstarea noastră, deoarece intervine stresul.

A avea mai puțin de două ore de timp liber pe zi provoacă stări de stres și ne afectează fericirea

O echipă de cercetători a descoperit că a avea mai puțin de două ore pe zi de timp liber nu este suficient pentru a fi fericit. Participanții cu mai puțin de două ore de timp liber pe zi au raportat o creștere a stresului, ceea ce înseamnă că erau pur și simplu prea ocupați cu munca și alte activități epuizante.

A avea mai mult de cinci ore de timp liber pe zi provoacă lipsa sentimentului de productivitate, ceea ce reduce fericirea

În mod surprinzător, nici prea mult timp liber nu este benefic pentru fericire. Oamenii obțin un anumit sentiment de bucurie prin faptul că sunt productivi și îndeplinesc sarcini/obiective, iar acest sentiment de bucurie se pierde atunci când ne petrecem toată ziua relaxându-ne pe plajă sau urmărind seriale acasă.

Contează cum ne petrecem timpul liber

Două aspecte sunt esențiale când vine vorba de modul în care ne petrecem timpul liber. În primul rând, atunci când timpul liber este folosit în moduri mai productive, cum ar fi jocul unui sport de echipă sau voluntariatul, atunci cinci sau mai multe ore pe zi pot menține sau chiar crește fericirea. În al doilea rând, timpul liber petrecut prin socializarea cu alții are un efect pozitiv similar, în timp ce petrecerea a cinci sau mai multe ore de timp liber singur poate reduce starea de bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”