Blocat în trafic? Iată câteva trucuri pentru a suporta mai bine acest moment!

Deplasările sunt adesea considerate o pierdere de vreme: timpul pe care eşti nevoit să-l petreci pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Iar dacă trenul are întârziere sau metroul este blocat, ori te găseşti într-un ambuteiaj seninătatea ta, pusă deja la încercare, dispare de tot. Ce e de făcut?
  • Publicat:
Blocat în trafic? Iată câteva trucuri pentru a suporta mai bine acest moment!

Deplasările sunt adesea considerate o pierdere de vreme: timpul pe care eşti nevoit să-l petreci pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Iar dacă trenul are întârziere sau metroul este blocat, ori te găseşti într-un ambuteiaj  seninătatea ta, pusă deja la încercare, dispare de tot. Ce e de făcut?

Uleiurile esenţiale – Este recomandat să iei cu tine atunci când porneşti la drum un flacon cu un amestec de uleiuri esenţiale de lavandă şi floare de portocal. Poţi să te stropeşti la încheieturi cu câteva picături. Lavanda are proprietăţi dezinfectante (în plus, îndepărtează păduchii şi paraziţii), iar floarea de portocal calmează nervozitatea şi îţi dă o stare generală de bine. Dacă îţi plac aceste arome, vei avea senzaţia că eşti pe un câmp înflorit. Pont: dacă foloseşti în mod regulat mijloacele de transport în comun şi sunt mereu ticsite, aplică-ţi încă de dimineaţă puţin ulei esenţial pe plexul solar. Te va ajuta să rămâi zen atunci când intri în vagonul suprapopulat!, susţine Sioux Berger, specialistă în subiectele legate de îmbunătăţirea vieţii.

Ca să nu te sufoci – Uneori aerul este irespirabil în metroul arhiplin. Ţi se învârte capul, te sufoci. Foloseşte esenţă de melisă. Este un remediu vechi al bunicii (de consumat cu moderaţie, este alcoolizat). Melisa este renumită pentru virtuţile calmante (în caz de migrene, ameţeli, anxietate), însă are şi o altă particularitate: esenţa ei se împrăştie în plămâni şi facilitează respiraţia. Se recomandă în caz de astm sau în orice altă boală respiratorie. Pont: Încearcă să te şi destinzi – dacă stai în picioare, caută un punct de sprijin la înălţime (bare în plafon, de exemplu), astfel încât să-ţi întinzi braţele. Schimbă regulat sprijinul – braţul stâng, braţul drept, întotdeauna întinzându-te cât mai mult posibil. Încearcă apoi să respiri adânc. Atunci când mirosul şi atmosfera sunt sufocante, ai tendinţa să-ţi blochezi respiraţia. Respiră un parfum sau uleiul esenţial de lavandă cu care ţi-ai stropit încheieturile şi umflă-ţi abdomenul, apoi expiră golind complet aerul din plămâni.

Izolează-te – Dacă suferi de agorafobie uşoară (răul de mulţime!), concentrează-te asupra ta pentru a încerca să uiţi ce se întâmplă în jur. Pentru a te izola, fixează un punct al corpului, de exemplu pieptul, şi observă mişcarea regulată a respiraţiei. Repetă o singură frază: „Respir, îmi controlez respiraţia” sau numără de la 1 la 3. Încearcă să îţi setezi mintea pe modul „repetiţie”, „meditaţie”. De asemenea, poţi încerca câteva picături de esenţă Water Violet într-un pahar cu apă. Această esenţă este recomandată pentru persoanele care au oroare de zgomot, de mulţime, şi care preferă în general să fie singure.

Umple-ţi timpul mort – Gândeşte-te întotdeauna la 2 tipuri de activităţi pentru timpul petrecut în trafic. Ceva de lucru (un dosar de recitit, de exemplu), ca să nu ai impresia că pierzi timpul, şi o activitate de plăcere pentru a scăpa de tensiune şi a utiliza acel moment ca pe un spaţiu de tranziţie între 2 laturi ale vieţii – viaţa privată şi cea activă. Ia întotdeauna la tine un roman pasionant, integrame, orice îţi place şi te relaxează.

ZEN ÎN MAŞINĂ

Încetineşte – Atunci când iei trenul, nu încerca să mergi mai repede decât locomotiva: ştii ora de sosire şi ora de plecare. Eşti obligat să le respecţi. Pentru a-i potoli pe nebunii volanului şi a-i face pe automobilişti să fie mai senini, unele ţări nordice au testat un nou sistem: intri pe autostradă şi pe bilet este indicată ora plecării. Este inutil să înerci să mergi mai repede, căci ora de sosire este calculată dinainte în funcţie de limita de viteză şi de pauzele pe care trebuie să le faci la fiecare 2 ore. Nu vei putea ieşi înainte, bariera nu se va deschide! Rezultatele sunt surprinzătoare: conducătorii sunt dintr-odată mult mai zen, nu se grăbesc şi îşi dau seama că, la urma urmei, n-ar fi câştigat mai mult de o jumătate de oră mergând mai repede!

Pont: plasează-ţi deci o barieră imaginară la capătul autostrăzii şi fixează-ţi drept obiectiv nu să mergi tot mai repede, ci să ai o călătorie fără tensiune. Verifică starea drumului şi, la nevoie, amână-ţi plecarea cu o jumătate de zi pentru a evita coşmarul mai multor ore de aglomeraţie, care sunt deja o tortură în perioadele de vacanţă.

Destinde-te în aglomeraţie – Dacă te afli totuşi într-un ambuteiaj, încearcă să îţi destinzi regulat gâtul efectuând rotaţii lente şi scuturând umerii. Nu ezita să ţipi singur în maşină dacă îţi slăbesc nervii şi deschide regulat fereastra pentru a respira adânc. Pune muzică pentru a te linişti. Un audiobook îţi permite să evadezi rămânând nemişcat în mijlocul aglomeraţiei.

Dacă ai rău de maşină – Nu e simplu să fii zen, atunci când ţi-e greaţă. Treci la volan – te simţi mai bine când conduci tu. Şi încearcă tratamentul preventiv care dă uneori rezultate excelente.

MEDITEAZĂ ÎN TREN

Trenul este un mijloc de transport foarte zen. În general, ai locul rezervat, nu te deranjează aglomeraţia nu eşti stresat de accidente. Pont: fixează-ţi atenţia asupra drumului care defilează şi concentrează-te asupra lui pentru a putea începe să meditezi golindu-ţi complet mintea. Acest mic exerciţiu hipnotic se realizează uşor, mai ales dacă eşti singur, ai timp şi nu ai altceva de făcut!

 

ZEN ÎN AVION

Nu luăm avionul în fiecare zi, însă mulţi oameni sunt anxioşi la ideea de a se desprinde de pământ. Angoasă uşoară sau panică totală, bătăile inimii se accelerează, ne cuprinde o transpiraţie rece. Desigur, ştim cu toţii că avionul este un mijloc de transport foare sigur, mai sigur decât maşina. Însă prin definiţie crizele de panică nu ascultă de raţiune. Pont: străduieşte-te să te gândeşti la sosire mai degrabă decât la călătoria în sine – o plajă de cocotieri, prietenii pe care nu i-ai mai văzut de mult. Atunci când te instalezi în avion, încearcă să te ridici în mod regulat pentru a-ţi pune sângele în circulaţie. Bea multă apă (călătoriile cu avionul deshidratează). Ocupă-ţi mintea, pentru a izgoni angoasa. Citeşte, chiar dacă citeşti maşinal, ca un şcolar. Te vei concentra asupra altor lucruri decât o aterizare forţată improbabilă! Înainte de călătorie, dimineaţa, sau în ajun, încearcă să te relaxezi efectuând o serie de exerciţii yoga care solicită umerii foarte mult. Aceste poziţii „răsturnate” te ajută să reduci foarte mult crizele de angoasă.

ZEN ÎN CĂLĂTORIE

Fii prevăzător – Călătoriile lungi, în străinătate, pot fi o sursă de anxietate, deoarece ieşi din carapacea zilnică. Îţi este teamă de zboruri, de incidente (ţi s-au pierdut bagajele). Pentru a călători zen, încearcă să păstrezi la tine dubluri ale documentelor de identitate şi puţini bani lichizi sau mai bine un card de rezervă. Astfel, în caz că pierzi ceva, te poţi folosi de drepturile tale.

Creează pretutindeni un Univers Feng Shui

  • Ia cu tine în bagaj câteva beţişoare parfumate pe care obişnuieşti să le foloseşti acasă, pentru a reproduce o atmosferă familiară.
     
  • În camera de hotel, încearcă să acoperi cu o ţesătură sau cu un prosop televizorul, dacă este în faţa patului, şi oglinzile.
     
  • Ia cu tine şi câteva bucăţele de cristal. Dacă re afli într-o încăpre unde atmosfera este deosebit de apăsătoare, pune o bucată de cristal pe marginea ferestrei. Specialiştii în feng shui afirmă că poate contribui la circulaţia energiilor.
     
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”