Arta subtilă a echilibrului emoțional. Cele trei semnale de alertă care arată că e nevoie să ai grijă de mintea ta

Cami Dumitru, psiholog clinician şi director de programe de terapie, ne învață care sunt cele trei semne de alertă că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră emoțională. 
  • Publicat:
Arta subtilă a echilibrului emoțional. Cele trei semnale de alertă care arată  că e nevoie să ai grijă de mintea ta
Arta subtilă a echilibrului emoțional. Cele trei semnale de alertă care arată că e nevoie să ai grijă de mintea ta

„Când nu mai pot, mai pot puțin” este una dintre formulările pe care le auzim frecvent în jur și care nu este nici pe departe o metodă de a ne încuraja, de a ne ridica moralul, ci mai degrabă un mod prin care ignorăm ceea ce ni se întâmplă cu adevărat. Cami Dumitru, psiholog clinician şi director de programe de terapie, ne învață care sunt cele trei semne de alertă că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră emoțională. 

Tu când îți rupi piciorul, ce faci? Te prefaci că nu s-a întâmplat și mergi mai departe, ba chiar te înscrii la maraton? Cerți sever piciorul că a pățit asta? Te decizi să rupi și celălalt picior, doar-doar se remediază așa situația? Pot presupune că niciuna din cele mai sus. Dimpotrivă: ai grijă de tine și de piciorul tău.

Dar ai observat cum, atunci când trecem prin momente grele, ne vine foarte greu să avem grijă de mintea noastră? Pare că ne lăsăm și mai mult dezechilibrați. Confruntați cu presiune, stres, eșecuri, dezamăgiri și temeri de tot felul, mulți dintre noi se ceartă singuri („nu ești în stare de nimic”), anticipează scenarii catastrofale („o să îți pierzi locul de muncă și nimeni nu te va mai angaja”) și renunță la tot ce le aduce un pic de bucurie.

Nu prea ne pricepem la ceva ce ar trebui să fie o abilitate de bază: igiena emoțională, adică o serie de practici, activități și atitudini menite să ne asigure starea de echilibru emoțional.

Primele trei mari semnale de alertă că ai nevoie să ai grijă de mintea ta sunt:

  1. Nu mai dormi bine, iar somnul e agitat, neodihnitor.
  2. Gândurile revin insistent pe aceleași teme, ceea ce duce la scăderea eficienței în tot ce faci.
  3. Relațiile cu ceilalți devin dificile (te irită, te obosesc, te încarcă etc).

Lucrurile se rostogolesc aproape pe nesimțite de aici și e important să știi să acționezi din vreme, pentru a evita probleme cronice (anxietate înaltă, stări depresive, burnout etc). Este esențial ca în astfel de momente:

  • Să faci din somn prioritatea numărul 1.
  • Să discuți cu cineva apropiat despre ce ți se întâmplă.
  • Să încerci să te relaxezi, de preferat în natură.

Acționarea din vreme înseamnă inclusiv să ceri ajutorul unui specialist în sănătate mentală și echilibru emoțional. Așa cum mi-a spus un coleg psihiatru și psihoterapeut cu multă experiență, oricine știe că e inundație când plutesc covoarele în sufragerie. Arta este să ai un instalator care intervine la timp, prevenind inundația.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cami Dumitru - psiholog clinician
Cami Dumitru este director de programe de psihoterapie și psiholog clinician în cadrul The Mind, clinică de psihiatrie, psihoterapie și dezvoltare personală care oferă intervenții psihologice personalizate pentru mediul corporate. Strategiile create de echipa de specialiști de la The Mind au ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc