An vechi, An nou

Ce ai învăţat din anul care tocmai se încheie? Cu ce-ai rămas în suflet şi în amintiri? Eşti pregătită să păşeşti în noul an? Cu ce dorinţe şi aşteptări? Am rugat-o pe Oltea Tudose, terapeut şi instructor de Thetahealing (www.olteatudose.com) să ne dea o mâna de ajutor, acum, la final de an, să ne clarificăm învăţămintele şi lecţiile anului ce e pe final, tocmai pentru a ne cunoaşte şi mai bine în anul ce stă să înceapă.
  • Publicat:
An vechi, An nou

Ce ai învăţat din anul care tocmai se încheie? Cu ce-ai rămas în suflet şi în amintiri? Eşti pregătită să păşeşti în noul an? Cu ce dorinţe şi aşteptări? Am rugat-o pe Oltea Tudose, terapeut şi instructor de Thetahealing (www.olteatudose.com) să ne dea o mâna de ajutor, acum, la final de an, să ne clarificăm învăţămintele şi lecţiile anului ce e pe final, tocmai pentru a ne cunoaşte şi mai bine în anul ce stă să înceapă.

 

Finalul oricărui an are pentru cei mai mulţi dintre noi o încărcătură emoţională specială. Pentru că se apropie momentul unui nou început, mulţi dintre noi, în mod conştient sau nu, facem retrospectiva anului care se încheie şi înviem în sufletele noastre speranţa către ceva “mai bun” în Noul An.

Tendinţa multora dintre noi este să vadă “defectele”, “greşelile” din viaţă, să vadă partea goală a paharului. Şi în acest moment de final de an, ne aducem aminte ce era pe lista cu dorinţe de îndeplinit acum un an, ce nu a mers şi parcă ne pare rău, timpul pare să fi trecut împotriva noastră. În plus, am învăţat de-a lungul vieţii să avem pretenţia de la noi că orice început trebuie făcut “bine”, există în cultură noastră convingerea că trebuie să “păşim cu dreptul”, iar nevoia indusă că lucrurile “trebuie” să iasă bine ne copleşeşte.

Alţii sunt atraşi de noile începuturi şi fără să se mai uite la ce au făcut îşi programează un an grandios şi plin de împliniri de cele mai multe ori rupte de realitate, dar încărcate cu dorinţa că în sfârşit anul asta trebuie să fie anul în care în sfârşit reuşesc tot ce mi-am propus. Dar lucrurile nu funcţionează aşa, să încercăm aceeaşi metodă an de an aşteptând alte rezultate ….

Va propun un alt mod de a aborda acest final de an şi va invit să facem împreună o călătorie metaforică.

Imaginează-ţi că locuieşti într-o casă şi doreşti să te muţi într-una nouă. Casă veche e încă bună dar a devenit neîncăpătoare şi ai nevoie de una nouă. Înainte de a o găsi pe cea nouă, ai putea să îţi iei timp să rememorezi ce a fost bun, cum te-a adăpostit, cum ţi-a ţinut de cald, te-a aparat de furtuni şi ce experienţe emoţionante ai trăit în casă ta cea veche. Ea a fost acolo pentru ţine.

Ia o hârtie şi un creion şi notează-ţi, că într-un jurnal al recunoştinţei, cel puţin 10 „lucruri” benefice pe care anul care tocmai se încheie ţi le-a adus, ţi le-a oferit.

Să revenim la povestea cu casa. Sigur că referitor la timpul petrecut în “casa” cea veche îţi apar şi sentimentele triste, de ruşine, de vinovăţie sau regretele care toate sunt reale, trăite. Ele au devenit aspecte din ţine care aşteaptă să se preschimbe în aspecte cu potenţial benefic. Dar pentru asta tu trebuie să le faci loc în “casa ta”, să le vezi, să le iei în considerare, să le dai voie să fi fost şi ele în viaţa ta. Ele îşi doresc să nu le mai “bagi sub preş” pentru că astfel, în timp şi cu ceva muncă interioară, ele vor deveni părţi benefice din puterea ta, din tine.

Din nou, ia o hârtie şi un creion şi notează-ţi, cel puţin 10 „lucruri” neplăcute pe care le-ai trăit anul ăsta care tocmai se încheie.

Când te vei împrieteni cu “casa” în care încă locuieşti, vei începe să simţi susţinerea ei pentru tine, dincolo de ceea ce ea deja a făcut pentru ţine, să te apere de vânt şi ploaie sau soare puternic. Când te vei împrieteni cu tine vei simţi susţinerea ta în orice îţi aduce viaţa. Şi la bine şi la rău vei fi cu tine, vei fi alături de tine.

Uită-te la cele 2 liste de câte 10 „lucruri” fiecare fiindcă aici este spaţiul acela liniştit, gol, dintre două “case”. Abia după ce aduci recunoştinţă şi vindecarea în spaţiul tău, în spaţiul vieţii tale, poţi să începi să te gândeşti ce doreşti să primeşti, cum ai vrea să fie noua ta “casă”. Din acest spaţiu “gol”, fără resentimente sau vinovăţii, fără frustrări generate de aşteptări neîmplinite, ei bine, de aici îţi va fi mai uşor să creezi un nou început.

Acum este momentul să te gândeşti întâi ce sentimente ai vrea să trăieşti în noul an 2016. Ia o hârtie şi un creion şi scrie ce sentimente doreşti să simţi în anul care tocmai începe în următoarele domenii de viaţă:

•              relaţiile cu oamenii din viaţa ta

•              relaţia de cuplu

•              relaţia cu copiii tăi

•              carieră

•              hobby-urile tale

•              şi în mod special cum aş dori să mă simt eu cu mine?

 

Când porneşti de la sentimentele pe care doreşti să le trăieşti eşti întotdeauna mai aproape de realitatea la care tocmai lucrezi să o clădeşti. Doar astfel eşti mai aproape de sufletul tău şi de a-ţi împlini menirea.

Uită-te la ce ai scris. Din toată lista asta care sunt cele mai importante, mai aproape de sufletul tău? Ce te atrage cel mai mult? Eu aşa pornesc motorul intenţiei mele şi apoi mă uit pe această lista de fiecare dată când îmi este greu.

 

Dacă ai putea să te priveşti cu ochii cei mai plini de iubire, de acceptare şi de încredere, ce ţi-ai ura pentru Noul An?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân