Cum să-ţi salvezi mariajul în 21 de minute

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au descoperit un nou instrument care ajută la menţinerea unei stări de bine în cuplu şi pentru asta e nevoie de doar de 21 de minute pe an.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să-ţi salvezi mariajul în 21 de minute
Sursa foto: shutterstock

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au descoperit un nou instrument care ajută la menţinerea unei stări de bine în cuplu şi pentru asta e nevoie de doar de 21 de minute pe an.

O căsătorie reuşită s-a dovedit a avea un rol important pentru sănătate şi fericire, dar cu toate acestea, suntem nestatornici şi atracţia faţă de partener scade cu timpul.

O căsnicie reușită cu o implicare de doar 21 de minute pe an

„Nu vreau să sune ca o magie, dar puteţi obţine rezultate destul de impresionante, cu intervenţie minimă „, a declarat Eli Finkel, autorul principal al studiului şi profesor de psihologie la Northwestern .

Intervenţia scrisă este împărţită în trei părţi pe an, în care se fac exerciţii scrise administrate on-line, timp şapte minute. Este vorba de o simplă „reevaluare scrisă a problemelor”. Participanţilor li s-a cerut să se gândească la ce s-a întâmplat după cea mai recentă ceartă şi să privească cearta din perspectiva unei a treia părţi neutre.

Studiul a inclus 120 de cupluri, iar jumătate dintre ele au fost rugate să facă exerciţiul scris o dată la patru luni. Studiile anterioare au arătat că în primul an de mariaj poate apărea un declin în fericirea conjugală, ambele grupuri confirmând acest lucru.

Comunicarea de după conflict, temelie a căsniciilor de succes

În cuplurile care au făcut exerciţiul scris declinul legat de satisfacţia maritală a fost eliminat complet pe parcursul celui de-al doilea an. Deşi cuplurile din ambele seturi de participanţi s-au certat cam la fel de mult, pe subiecte similare, cuplurile care au făcut exerciţiul scris au fost mai puţin deranjate de certuri, iar asta ajută la creşterea armoniei conjugale.

„Nu numai că a apărut efectul de satisfacţie maritală, dar s-au activat şi alte procese, precum pasiunea şi dorinţa sexuală care devin vulnerabile în timp”, spune Finkel.

„O căsătorie reuşită reprezintă un factor puternic care îţi aduce fericire şi sănătate”, a mai adăugat acesta.

Un studiu recent sugerează că un mariaj stresant poate fi la fel de nociv pentru inimă ca şi fumatul în mod constant: „Din această perspectivă, să faci acest exerciţiu de şapte minute, de trei ori pe an, trebuie să fie una dintre cele mai bune investiţii pe care o persoană căsătorită o poate face”, a spus Finkel.

Citește și: 5 secrete pentru o căsnicie fericită

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”