Totul despre aparatul dentar la copii, interviu cu un medic ortodont

În cazul în care copilul tău are nevoie de aparat dentar, află acum tot ce trebuie să ştii despre cum alegi medicul ortodont, ce analize sunt necesare şi cât durează planul de tratament.
Totul despre aparatul dentar la copii, interviu cu un medic ortodont

Ortho Institute recomandă ca fiecare copil să fie evaluat din punct de vedere ortodontic până la vârsta de 7 ani. Dacă acesta are dinţii înghesuiţi, încălecaţi, erupţi în afara gingiei, un maxilar îngust sau orice altă complicaţie orală, toate acestea pot fi corectate în timpul procesului de creştere. Pentru că intervenţia precoce poate preveni pe viitor probleme grave şi ireversibile şi poate elimina chiar nevoia de a purta aparat dentar, este important ca părinţii să meargă la medicul ortodont cât mai devreme. Marinela Bănică, medic ortodont cu multiple stagii în străinătate, cu practică pedagogică la Facultatea de Stomatologie, Catedra de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială UMF Carol Davila, ne-a răspuns tuturor întrebărilor legate de aparatul dentar pentru copii.

Ce se întâmplă doctore: Cum alegem medicul ortodont?

Marinela Bănică: În primul rând, părinţii ar trebui să se documenteze asupra studiilor, specializărilor şi experienţei medicului ortodont. Pentru a deveni ortodont, medicul respectiv trebuie să urmeze 6 ani de studii de medicină dentară, apoi 3 ani de specializare în ortodonţie. Verifică unde au fost făcute aceste studii. Medicii specialişti urmează de regulă sute de ore de training în cadrul unor asociaţii atestate, dar din păcate doar 1 din 3 medici ortodonţi urmează astfel de cursuri.

Apoi, părinţii ar trebui să aleagă o locaţie cât mai convenabilă. Tratamentul ortodontic necesită multe vizite la cabinet, pentru o perioadă îndelungată, aşadar locaţia trebuie să fie relativ aproape de şcoala copilului, de biroul părinţilor sau de casă.
Nu în ultimul rând, părinţii ar trebui să aibă încredere în ce le spune instinctul. Doctorii au moduri diferite de a trata aceeaşi problemă. Unii sunt calmi şi empatici alţii sunt direcţi, duri şi cer o disciplină strictă, mai ales când e vorba de copii. Recomand ca părinţii să consulte 2-3 medici şi să compare stilul, practica, preţurile. Fiind vorba despre un copil, părinţii ar trebui să se întrebe cât de confortabil şi în siguranţă se simte copilul, dar şi ei ca părinţi, faţă de acel medic, faţă de restul personalului medical, faţă de curăţenia şi dotarea cabinetului.


C.S.Î.D.: De ce analize este nevoie înainte de a se pune un aparat dentar?

M.B.: Examinarea iniţială este momentul ideal pentru a aduna toate informaţiile de care ai nevoie, ca medic,  referitoare la tratamentul ortodontic al copilului. În acest stadiu, părinţii se întâlnesc cu medicul şi, eventual, cu coordonatorul tratamentului pentru a primi un diagnostic complet. Acesta va include: un formular cu istoricul medical complet, fotografii ale feţei şi intraorale, radiografii, diagnosticare completă, incluzând toate întrebările pacientului , descriere amănunţită a planului de tratament şi a scopurilor propuse, discutarea mai multor opţiuni de tratament, estimarea costurilor de tratament, incluzând descrierea unui plan de plată care să se potrivească nevoilor financiare ale pacientului. Cât despre îngrijorarea legată de faptul că radiografiile îl vor radia pe cel mic, părinţii trebuie să ştie că radiografia dentară modernă este una digitală şi prezintă un risc neglijabil pentru organismul uman comparativ cu o afecţiune dentară sau ortodontică netratată. Conform Colegiului American de Radiologie şi al Societăţii de Radiologie din SUA doza maximă admisă de radiaţii acumulate într-un an nu trebuie să depăşească 20 mSv, iar o radiografie dentară prezintă o doza de 0.02mSv, adică de 1000 de ori mai puţin decât doza maximă admisă într-un an.


 

Pagina 1 din 2
Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice