Pubertatea la băieţi se instalează tot mai devreme – 9 ani e vârsta la care încep schimbările

Specialiştii americani susţin că diagnosticul de pubertate precoce ar trebuiluat în calcul atunci când se intalează înainte de 9 ani la băieţi, respectiv înainte de 8 ani la fete.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pubertatea la băieţi se instalează tot mai devreme - 9 ani e vârsta la care încep schimbările

S-a tot vorbit despre dezvoltarea precoce a fetelor şi transformarea acestora în femei prea repede, de la vârste mult prea fragede, cum ar fi 9 – 10 ani sau chiar şi mai devreme. Iată însă că nici băieţii nu sunt scutiţi de efectele aliemntaţiei zilelor noastre, pline de hormoni, căci, spun specialiştii, şi eu au început să grăbească intrarea în etapa pubertăţii.

În mod normal, un băiat începe să se transforme în bărbat în jurul vârstei de 11 – 13 ani, mai târziu decât fetele, care încep să se transforme mult mai devreme (8 ani în zilele noastre). Noi studii arată însă că „micuţii” zilelor noastre încep să se masculinizeze de la vârste foarte fragede, cum ar fi 9 sau 10 ani.

Potrivit cercetătorilor americani, de vină ar fi obezitatea, alimentaţia plină de grăsimi şi hormoni, substanţele chimice care se găsesc până şi în apa potabilă, toate acestea infuenţând echilibrul hormonal natural din organismul uman. Unii medici susţin că acestea ar fi însă numai teorii, iar dezvoltarea precoce a băieţilor nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare.

Aceasta deoarece noul trend va deveni în scurt timp normalitate, iar părinţii ar trebui să fie pregătiţi pentru acesta pentru a putea oferi sprijin emoţional copiilor şi a-i instrui în legătură cu schimbările ce vor urma.

Specialiştii americani susţin că diagnosticul de pubertate precoce ar trebuiluat în  calcul atunci când se intalează înainte de 9 ani la băieţi, respectiv înainte de 8 ani la fete. Ei mai susţin însă că, spre deosebire de fete, băieţii care se dezvoltă prea devreme au, de multe ori, afecţiuni nediagnosticate care determină instalarea pubertăţii precoce. Printre acestea, cel mai adesea se vorbeşte despre boli tiroidiene şi despre tumori cerebrale.

În ceea ce le priveşte pe fete, pubertatea precoce a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar. Experţii americani susţin că nu este încă foarte clar dacă instalarea pubertăţii precoce poate avea implicaţii negative asupra sănătăţii băieţilor.

Pe e altă parte, mulţi medici pun la îndoială rezultatele acestui studiu publicat în revista online Pediatrics şi citat de NBC News, fiind de părere că au fost implicaţi în special copii selectaţi din spitale unde au ajuns tocmai ca urmare a simptomelor pubertăţii precoce.

Citeşte şi: Pubertatea tarzie creste riscul de osteoporoza

Pubertatea precoce poate aparea de la varsta de patru ani

Menarha precoce, risc de cancer mamar

Obezitea la copii poate duce la infertilitate!

Cu hormonii nu e de joaca! Aflati la ce ne expunem din cauza alimentiei nesanatoase si a contraceptivelor!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân