Provocările mamelor în pandemie

Trăim o perioadă grea, iar provocările mamelor s-au înmulțit.
  • Publicat:
Provocările mamelor în pandemie

Provocările mamelor sunt nenumărate. A fi mamă este un maraton care începe dimineața devreme și se prelungește până noaptea târziu; un job non stop cu multe obstacole emoționale și responsabilitate enormă pentru puii de om. Acum, poate mai mult decât oricând, din cauza pandemiei de COVID-19, mamele se confruntă cu provocări pe care propriile noastre mame nu le-au avut – au devenit profesori la domiciliu, multe lucrează de acasă, au activități limitate și opțiunile de îngrijire a copiilor au scăzut remarcabil. Mamele se confruntă, de asemenea, cu o realitate financiară care devine din ce în ce mai tensionată.

 

 

Mamele sunt o sursă important de venit în familie

 

Este important să ne amintim că majoritatea femeilor sunt o forță de muncă importantă. În 2016, aproximativ 75% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 44 de ani lucrau. 70% dintre acestea au cel puțin un copil sub vârsta de 18 ani. Gospodăriile se bazează pe veniturile pe care le asigură femeile. Pentru multe familii salariul mamei e o necesitate, mamele fiind acum sursele primare sau singurele surse care câștigă pentru 40% din gospodăriile cu copii (comparativ cu 11% în 1960). Pentru cei cu o mai mare flexibilitate financiară, cheltuielile gospodăriei sunt structurate în mod obișnuit în funcție de disponibilitatea veniturilor femeilor.

În această perioadă de pandemie, economia a cunoscut schimbări profunde care au dus la concedieri și la reduceri de salarii, estimându-se în prezent faptul că aproape 1 din 2 gospodării sunt afectate. De aceea, în această provocările mamelor sunt mai stresante.

Știm că salariul femeilor pe posturi similare câștigă mai puțin decât bărbații. În 2018 salariile femeilor erau de 80% față de bărbați (spune un studiu recent realizat în SUA). În timpul acestei recesiuni, nu numai că sectoarele cu proporții mai mari de femei angajate au fost afectate în mod disproporționat, dar femeile au fost negreșit mai susceptibile de a fi concediate decât omologii lor de sex masculin. Afacerile deținute de femei sunt, de asemenea, mai susceptibile să se afle în sectoarele sănătății, educației sau comerțului, fiind automat mai afectate în timpul izbucnirii pandemiei cu virusul COVID-19.

 

Provocările mamelor și stresul

Acest lucru creează o imagine de ansamblu teribilă pentru sănătatea mintală a femeilor. Putem empatiza ușor cu tensiunea financiară, frica și impactul negativ catastrofal pe care îl poate avea asupra sănătății mintale. De asemenea, putem spune faptul că, în ciuda reticenței pe care am putea-o simți frecvent să ne ridicăm din pat și să mergem la muncă luni dimineața, există o legătură bine stabilită între angajare și sănătatea mintală. Știm că a deveni șomer este asociat cu depresia și gândurile suicidare și că găsirea unui loc de muncă este asociat cu o îmbunătățire a sănătății mintale. Mai mult, într-o lume distanțată social, în care femeile sunt în mod substanțial mai puțin capabile să primească ajutor pentru gospodărie sau să aibă contact cu alte femei din afara gospodăriei lor, singurătatea și lipsa unui loc de muncă devin o problemă mult mai profundă.

Mai mult, faptul că mamele trebuie să supravegheze copiii la școala on-line, să le fie și profesori, să îi ajute și la teme, pe lângă toate celelalte lucruri pe care le făceau deja, adaugă un stress suplimentar.

Nu este de mirare că un studiu recent citează niveluri extrem de ridicate de suferință psihologică în rândul mamelor, cu simptome depresive relevante clinic raportate la aproape 44% dintre mamele copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani care au participat la studiu.

Trăim un moment critic din toate punctele de vedere: medical, economic, și cu privire la echilibrul mental. De aceea, mamele ar trebui să primească ajutor atunci când au nevoie. Iar ceilalți să îl ofere. Fie că e oferit de prieteni, familie, vecini, grupuri, comunități, ajutorul este mai mult decât important în această perioadă. Împreună vom fi cu toții mai puternici și mai sănătoși dacă mamele vor primi ajutor, iar ceilalți îl vor oferi, înțelegând că e o perioadă dificilă pentru toți, dar mai ales pentru mame!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”