Petreci sărbătorile în familia extinsă? Există un lucru pe care este important să nu-ți obligi copilul să îl facă

Există un lucru pe care nu ar trebui să îi forțezi pe copiii tăi să-l facă la adunările în familia extinsă de sărbători Părinții pot avea intenții bune, dar presiunea asupra unui copil poate transmite un mesaj greșit.
  • Publicat:
Petreci sărbătorile în familia extinsă? Există un lucru pe care este important să nu-ți obligi copilul să îl facă

Știi scena. Este Crăciun și aveți în vizită familia extinsă. Bunici, unchi, mătuși, verișori. Toată lumea e veselă, cu chef de vorbă și de recuperat poate anii în care nu v-ați văzut. Se apropie mătușa Matilda cu brațele larg deschise și îi spune puștiului tău de doar 6 ani, pe care l-a văzut o singură dată în viața lui, în urmă cu 2 ani, într-o împrejurare asemănătoare: „Hai să-mi dai o îmbrățișare, nu ți-a fost dor de mine?”

Copilul tău devine tăcut, își clatină capul în semn de refuz și se agață de tine. Ești tentată să îi dai un mic imbold să se conformeze, ba poate chiar o faci. Intențiile tale sunt bune, în teorie: nu vrei să rănești sentimentele unei persoane dragi sau să pară că ai un copil nepoliticos.

Dar, atunci când pui presiune asupra unui copil pentru a arăta afecțiune atunci când nu dorește, ai putea să trimiți, fără să vrei, mesaje contradictorii cu privire la cine are control asupra corpului lui. Dacă l-ai educat independent și liber, l-ai încurajat să își asculte intuiția și să se aștepte ca oamenii să îi respecte limitele și să spună „nu” atunci când nu vrea să fie pus într-o anumită situație, atunci spune ce va înțelege el când îl vei obliga, practic, să facă ceva împotriva voinței lui? 

„Se discută din ce în ce mai mult despre importanța unor concepte precum autonomie corporală și consimțământ, dar atunci când împingi copilul să îmbrățișeze pe cineva, chiar dacă este un membru al familiei, îi spui, de fapt, să ignore disconfortul lui față de acea persoană sau situație”, spune psihologul Andreea Cristea.

„Există deja un dezechilibru mare de putere între adulți și copii, astfel încât copiii sunt adesea speriați să nu îndeplinească cerințele unui adult, ceea ce poate duce la o mai mare vulnerabilitate la abuz”, este de părere și Laura Markham, autoarea cărții ”Peaceful Parent, Happy Kids” și fondatoarea site-ului Aha! Parenting, citată de huffpost.com.

Ce faci, totuși, în aceste situații care sunt inevitabile?

„Când o ruda apropiată solicită dovezi de afecțiune de orice fel pare destul de complicat să gestionezi situația și toate emoțiile care apar în acele împrejurări. Este inconfortabil să îți dezamăgești familia, dar trebuie să ai în vedere că cel mai important într-o astfel de împrejurare este copilul tău și ceea ce simte el”, spune psihologul Andreea Cristea. „Nu ai de ce să te simți jenată că micuțul tău nu este foarte prietenos cu oameni pe care ești sigură că îi place sau chiar îi iubește”, adaugă specialista noastră. 

Deci, treaba ta este să îl ajuți pe copil să aibă încredere în el și să facă ceea ce simte, nu ceea ce „trebuie”. În plus, nu este responsabilitatea ta să gestionezi emoțiile altor adulți, asta e strict problema lor. 

„Poți, totuși, să ai niște lucruri pregătite pentru situații de genul acesta”, adaugă psihologul Andreea Cristea. „Găsește niște variante cu care știi că cel mic este confortabil. Poate o strângere de mână, poate să bată palma sau sa trimită în zbor un pupic”, te sfătuiește Andreea Cristea.

Un alt lucru pe care îl poți face este să pregătești copilul pentru aceste întâlniri. Să îi povestești cu detalii cine vine, câte ceva despre fiecare invitat și așteptările acestuia legate de socializare și să îl asiguri că nu va fi obligat să facă nimic inconfortabil pentru el.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân