(P) Ingrijirea pielii uscate si sensibile la bebelusi

Pielea bebelusilor este mai sensibila decat a adultilor si a copiilor mari si de aceea este si mai susceptibila la uscare si lezare. Acest lucru se intampla deoarece tegumentul la varste fragede este mai subtire, produce mai putin sebum si melanina si astfel mecanismele de aparare la nou-nascut si sugar sunt incomplet dezvoltate. De aceea, este necesar sa acordam o atentie deosebita ingrijirii tegumentului pana cand aceasta maturizare are loc.
  • Publicat:
  • Actualizat:
(P) Ingrijirea pielii uscate si sensibile la bebelusi
(P) Ingrijirea pielii uscate si sensibile la bebelusi

Pielea bebelusilor este mai sensibila decat a adultilor si a copiilor mari si de aceea este si mai susceptibila la uscare si lezare. Acest lucru se intampla deoarece tegumentul la varste fragede este mai subtire, produce mai putin sebum si melanina si astfel mecanismele de aparare la nou-nascut si sugar sunt incomplet dezvoltate. De aceea, este necesar sa acordam o atentie deosebita ingrijirii tegumentului pana cand aceasta maturizare are loc.

Cu toate ca unii dintre bebelusi sunt mai inclinati in a avea pielea uscata decat ceilalti, toti au probleme de uscaciune a pielii in timpul sezonului rece. Recomandarile doamnei Dr. Dana Zaciu, medic specialist neonatolog pentru a evita uscarea excesiva a tegumentului sunt:

1. Nu supraincalziti locuinta, aerul din incapere nu trebuie sa fie uscat, dimpotriva, este chiar indicat sa folositi pe timpul iernii un umidificator

2. Baita bebelusului nu trebuie sa fie prea lunga, prea fierbinte sau prea des efectuata. Pentru un bebelus cu piele uscata baia trebuie sa dureze 10-15 min, la temperatura de aproximativ 36 de grade si poate fi facuta la 2-3 zile. Nu folositi spumant de baie care usuca suplimentar pielea bebelusului.

3. Pielea ar trebui curatata delicat, pentru a nu indeparta lipidele si elementele hidratante de la suprafata acesteia. Pentru aceasta trebuie sa folositi solutii de curatare fara sapun, iar pentru imbaiere sunt indicate produsele cu un continut ridicat de lipide pentru a reface bariera naturala a pielii.

Recomanarea noastra este folosirea lotiunii de spalare din cap pana in picioare NIVEA Baby Nutri Sensitive care are o formula speciala cu surfactanti, fara alcool, coloranti si sapun, curata delicat si protejeaza pielea uscata si sensibilia, actionand eficient impotriva deshidratarii.

4. Hidratati intensiv si regulat pielea bebelusului; in cazul pielii uscate si foarte sensibile este afectata functia de bariera naturala de protectie. Laptele de corp NIVEA Baby Nutri Sensitive hidrateaza, calmeaza si protejeaza pielea uscata si sensibila, iar formula speciala cu acizi grasi Omega-6 reface rezerva de lipide a pielii.

Dupa fiecare baita, dar si de 1 – 2 ori pe zi in timpul zilei folositi o un lapte de corp care sa ajute la refacerea rezervei de lipide proprii acesteia. Recomandarea noastra este laptele nutritiv NIVEA Baby Nutri Sensitive

5. Folositi produse cosmetice hipoalergenice, fara parfum, coloranti sau conservati. Gandindu-se la nevoile speciale ale bebelusilor, NIVEA Baby a creat gama Nutri Sensitive, pentru ca ei sa beneficieze de secretele naturii si de o ingrijire completa si intensiva, prin produse cu ingrediente naturale: cu 0% parabeni, coloranti si alcool si 100% ingrijire si delicatete.

6. Evitati folosirea hainutelor din fibre aspre sau sintetice care pot produce iritatii, bumbacul si inul fiind mai indicate

7. In sezonul rece folositi o crema de protectie pentru fata, maini si picioruse inainte de plimbarea in aer liber pentru a proteja de vant si aer rece. Puteti folosi crema hranitoare NIVEA Baby Nutri Sensitive Cream care contine acizi grasi Omega-6, derivati din extract de primula. Crema nu contine alcool, coloranti sau parabeni, iar continutul de panthenol si untul de shea calmeaza pielea bebelusului, lasand-o moale si catifelata.

8. Este recomandat sa spalati hainutele cu un detergent special pentru bebelusi si, cel mai important, sa le clatiti foarte bine.

9. Folositi o crema hidratanta dupa o vizita la piscina sau la mare, deoarece apa, sarea sau dezinfectantii folositi usuca pielea sensibila a bebelusului. Laptele de corp NIVEA Baby Nutri Sensitive este un produs pe care il recomandam pentru astfel de situatii, este usor de aplicat si se absoarbe rapid, hranind pielea micutului tau.

Daca totusi metodele de preventie nu sunt suficiente, va sfatuim sa:
* Aplicati de mai multe ori pe zi lotiunea de corp, aceasta manevra fiind suficienta in unele cazuri pentru a rezolva problema.
* Hidratati din interior prin cresterea administrarii de lichide: lapte, apa, ceai.
* Manevrati bebelusul cu blandete: de exemplu, masajul se face cu miscari usoare, lente, stergerea apei de pe piele dupa baita se face prin tamponare nu prin frecare.
* Hainutele nu trebuie sa fie prea groase sau prea stramte.

Aparitia iritatiilor si a zonelor inrosite , pruritul (mancarimea) sunt indicii ca pielea are nevoie de ingrijire suplimentara. In acest caz se poate utiliza o crema cu ingrediente cu proprietati antiinflamatorii care sa actioneze rapid si sa calmeze pielea lasand-o supla si fina.

Crema intensiva SOS NIVEA Baby Nutri Sensitive are un complex ameliorant care include pantenol pentru calmare, oxid de zinc cu efect antiinflamator imediat, acizi grasi Omega 6 pentru refacerea rezervei de lipide proprii pielii si unt de shea pentru hidratare.

Astfel, calmeaza rapid iritatiile si roseata si previne senzatia de mancarime, fiind potrivita si pentru protectia zonei de contact cu scutecele. Crema nu contine alcool, coloranti, conservanti sau parabeni.

Pielea uscata este mai usor afectata de alergeni, micoze sau bacterii. Daca metodele mai sus prezentate nu dau roade sau la nivelul tegumentului persista: iritatii, pete rosii sau orice alt tip de leziune, consultati medicul. Va puteti confrunta cu o dermatita atopica sau chiar cu afectiuni mai grave de tipul ihtiozei si atunci un tratament medical este indicat.

Recomandari facute de doamna doctor specialist Dana Zaciu

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân