Incompetenţa cervicală: ce este, riscuri şi simptome

Află ce este incompetenţa cervicală şi care sunt riscurile acestei afecţiuni.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Incompetenţa cervicală: ce este, riscuri şi simptome
FOTO: shutterstock / Incompetenţa cervicală: ce este, riscuri şi simptome
Incompetenţa cervicală este o afecţiune a sarcinii în care colul uterin se dilată, fără a provoca durere precum atunci când ai contracţii şi poate apărea în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Mai exact, fătul este sănătos, dar organismul nu îl poate susţine, iar colul se poate deschide mai devreme în sarcină şi urmează un avort sau o naştere prematură. 

Ce provoacă incompetenţa cervicală?

Cea mai mare problemă este că nu întotdeauna medicii ştiu ce provoacă incompetenţa cervicală. Unele femei se nasc cu o slăbiciune congenitală a colului uterin fără să se identifice factori de risc. Un factor de risc pentru incompentenţa cervicală este expunerea la procedurile obstetricale sau ginecologice anterioare care pot produce traume. Un alt factor de risc este slăbirea cervixului.

Incompetenţa cervicală: riscuri

Riscurile cu care incompetenţa cervicală vine la pachet ţin în primul rând de faptul că niciun părinte nu-şi doreşte ca bebeluşul să se nască prematur sau să se confrunte cu un avort.
De exemplu, Carolyn Spiro-Levitt, o tânără mămică însărcinată în 18 săptămâni a început să simtă dureri în zona pelvisului. Pentru că nu prezenta
sângerări sau crampe, a decis să meargă la medicul ei pentru un control, crezând că ar putea fi simptome specifice sarcinii. Mai târziu, în săptămâna 20 de sarcină, tânăra şi soţul ei au primit o veste devastatoare, fiind diagnosticată cu incompetenţa cervicală. Deşi i s-a spus că există riscul să piardă sarcina, Carolyn Spiro-Levitt şi soţul ei au decis să meargă mai departe cu o procedură numită cerclaj de col uterin, care presupune o cusătură a colului uterin pentru a-l ţine închis. Cu toate astea, medicii i-au spus că nu ştiu cât de mult va rezista, iar în următoarele săptămâni, tânăra a trebuit să se odihnească şi să stea la pat. Până când, într-o noapte au început contracţiile, iar câteva ore mai târziu, fiul lor Eli Parker Levitt s-a născut şi a decedat în 15 secunde.

Simptome ale incompetenţei cervicale

Potrivit Asociaţiei Americane de Sarcină, incompetenţa cervicală afecteaază 1 din 100 de sarcini. Femeile care au un istoric cu incompetenţa cervicală în timpul primei sarcini, riscă să treacă prin aceeaşi experienţă şi la a doua sarcină. La multe dintre femei, dilatarea apare fără a prezenta simptome. Printre simptome se numără:
  • senzatie de presiune pelvică
  • durere de spate
  • crampe uşoare
  • modificarea scurgerii vaginale
  • sângerarea vaginală uşoară
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”