I se mișcă un dinte de lapte copilului? 5 sfaturi utile

Pierderea primului dinte de lapte la copii aduce cel puțin atâtea emoții câte au adus și apariția primului dinte pe când era bebeluș.
  • Publicat:
I se mișcă un dinte de lapte copilului? 5 sfaturi utile
Copilului i se mișcă un dinte de lapte? Vezi ce e de făcut! Foto: Shutterstock

Dacă în generația românilor care au astăzi cel puțin 30, 40 de ani căderea dinților de lapte era asociată cu înlăturarea lor cu un fir de ață legat de clanța ușii, ei bine astăzi lucrurile stau altfel. Copiii așteaptă bani sau un cadou măcar de la Zâna Măseluță, fericită să preia dinții de lapte.

Lăsând la o parte tradiții vechi sau obiceiuri modern, cădearea primului dinte de lapte este un eveniment ce trebuie celebrat. Mulți copii se sperie, de aceea este foarte important să le explicați cu calm schimbările de care corpul lui va avea parte. Și de ce este necesar să se schimbe dinții. Copilul, mai ieri bebeluș fără dinți, deja mai face un pas important spre viața de adult. Poate vă amintiți emoțiile ce au însoțit primii dinți ai copilului, povestiți-i despre tot procesul. Pentru a-i reduce teama, arătați-i fotografii cu primii lui dinți. Povestiți-i și din propria experiență. Cu siguranță, se va liniști când înțelege că este normal ceea ce i se întâmplă.

Când este normal să cadă dinții de lapte?

Dinții de lapte sau primii dinți erup gingiile bebelușilor la circa 6 luni. Conform medicilor stomatologici, copiii încep să își piardă dinții de lapte în jurul vârstei de 6 sau 7 ani. Copiii au 20 de dinți de lapte. Iar dinții permanenți vor fi 32. Procesul pierderii dinților de lapte și creșterea dinților permanenți este de durată. În medie se încheie la până în jurul vârstei de 12 sau 13 ani.

Se mișcă un dinte de lapte. Ce este de făcut?

În primul rând, aveți răbdare. Nu forțați sub nicio formă dintele să iasă înainte de vreme. Încurajați copilul să miște cu limba dintele, să-l miște ușor cu degetele curate.

  • Foarte important este să se păstreze igienă. Spălatul pe dinți este obligatoriu. La fel și spălatul mâinilor înainte de a atinge dintele care se mișcă.
  • Oferiți-i copilului dumneavoastră alimente moi de mâncat pentru a preveni orice disconfort în timpul mestecatului.
  • Copilul mai poate mușca un prospop curat pentru a ajuta dintele de lapte să iasă.
  • Ața dentară este de folos atunci când dintele nu se mai ține prea bine în rădăcină și este gata să iasă.
  • Deși pare demodat, unii medici stomatologi recomandă și astăzi metoda de a îndepărta dinții de lapte cu ajutorul clanței ușii. Dintele de lapte care stă să cadă se leagă cu o ață, iar ața se leagă de clanța ușii deschise. Se închide ușa și teoretic dintele
  • Dacă gingia se infectează sau dintele nu iese este cazul să consultați de urgență un medic stomatolog.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân