Expunerea la soare în timpul sarcinii benefică sau nu?

În timp ce încă sunt realizate studii de specialitate, cercetările indică o legătură dintre deficitul de acid folic şi expunerea la razele soarelui. De aceea este bine să limitezi timpul de stat la plajă, atât în timpul sarcinii, cât şi în afara ei. Dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie, ne spune care sunt pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Expunerea la soare în timpul sarcinii benefică sau nu?

Când eşti însărcinată în timpul verii este tentant să-ţi petreci ceva timp în baia razelor de soare pentru o strălucire perfectă a pielii. Dar, înainte de a-ţi pregăti costumul de baie pentru plaja, ia în considerare modul în care razele UV afectează atât sănătatea ta, cât şi pe cea a copilului.

În timp ce încă sunt realizate studii de specialitate, cercetările indică o legătură dintre deficitul de acid folic şi expunerea la razele soarelui. De aceea este bine să limitezi timpul de stat la plajă, atât în timpul sarcinii, cât şi în afara ei. Dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie, ne spune care sunt pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii.

Pericole de dezvoltare a fătului
Un studiu publicat într-o ediţie din 2005 a constatat că după expunerea la radiaţiile UV apare degradarea acidului folic. Deoarece acidul folic este necesar pentru creşterea şi dezvoltarea copilului, acesta prezintă un argument solid pentru a rămâne departe de razele soarelui în timpul sarcinii.

„Lipsa acidului folic determina uneori deformări fizice. Obţinerea suficientă a acidului folic este deosebit de importantă în timpul primului trimestru. În timp ce legătură dintre expunerea la lumina solară şi rănirea fătului nu este complet dovedită, rămânerea în afară soarelui şi protejarea corpului este o decizie înţeleaptă în primele luni de sarcină”, explica specialistul.

Probleme legate de sarcină
Excesul de hormoni feminini din organism în timpul sarcinii prezintă probleme specifice pentru pielea ta atunci când este expusă la soare. Melasma, uneori cunoscută sub numele de mască de sarcină, apare atunci când zona de deasupra buzei devine hiper-pigmentata. În timp ce aspectul se estompează după sarcina, expunerea la lumina soarelui întunecă pigmenţii în timpul sarcinii, făcând pielea întunecată mai vizibilă. Expunerea la soare şi supraîncălzirea sunt asociate cu greaţă, ameţeli şi chiar malformaţii fizice la copilul în creştere.


„Dacă totuşi veţi ieşi la soare, trebuie să vă protejaţi pielea şi copilul în creştere de penetrarea razelor UVA şi UVB utilizând o protecţie solară adecvată. Protecţia solară nu va face rău copilului. Folosiţi un SPF de 30 sau mai mult şi aplicaţi din nou la fiecare 2 ore, după transpiraţie sau după ce aţi fost în apă. Dacă este posibil, utilizaţi haine şi pălării pentru a vă acoperi pielea şi pentru a evita arsurile solare”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Ţine cont de alternative
În loc să ţii cont de razele UVA sau UVB pentru a obţine o strălucire arămie în timpul verii, utilizează loţiuni şi creme de bronzare fără a-ţi pune sănătatea în pericol. Aşteaptă până când cel de-al doilea trimestru va trece, apoi poţi utiliza soluţii de bronzare sub formă de loţiune, dar nu şi de tip pulverizator.

Autobronzantele sub formă de pulverizare provoacă riscuri de inhalare care ar putea provoca dificultăţi respiratorii temporare. În schimb, o cremă uşoară de bronzare, care se întunecă în timp ce este folosită, va oferi o strălucire de vară fără a pune în pericol copilul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân