Ești părinte și nu pui limite sănătoase? Vezi ce sindrom riști!

Știi părinți epuizați? Cum să îi ajuți să nu ajungă la burnout sau să-l depășească?
  • Publicat:
Ești părinte și nu pui limite sănătoase? Vezi ce sindrom riști!
Știi părinți epuizați? Cum să îi ajuți să nu ajungă la burnout? Foto: Shutterstock

Da, chiar și părinții pot fi epuizați din cauza meseriei de părinți. Diagnosticul oficial se numește burnout parental. Burnout-ul parental este un sindrom care poate apărea în viața părinților atunci când aceștia se confruntă cu stresul de prea mult timp și nu mai au resursele necesare să îi facă față. ”De reținut că este o experiență diferită față de tulburarea depresivă și, într-un stadiu avansat, de cele mai multe ori, acestea sunt comorbide” a explicat Alina Pop, psihoterapeut. Am aflat detalii.

 

Părintele aflat deja în burnout este un părinte care are nevoie de ajutor pentru a-și schimba stilul de viață. Chiar dacă le este poate greu să ceară ajutor, este imperios necesar să primească susținere.

De ce ai ajuns la burnout ca părinte?

”Primul lucru pentru a primi un ajutor potrivit este să știe care au fost lucrurile care l-au adus în această stare, să afle care sunt factorii săi de risc. Ulterior, poate lucra la aceștia și, de cele mai multe ori, ajutorul pentru a produce shimbarea poate să fie de mai multe feluri: Psihologic pentru că, de cele mai multe ori, părintii vor descoperi faptul că ceea ce i-a dus la epuizare ține de lipsa limitelor personale, de necunoașterea propriilor nevoi, de lipsa unei valori de sine, de traumele din propria copilărie etc. Sigur, foarte important este să găsească sprijin în partener, care să le preia din responsabilități care pot să țină de casă sau de copil ori să găsească acest sprijin într-o altă persoană din familie sau din afara casei” explică Alina Pop, psihoterapeut.

Burnout parental – ce este de făcut?

Să prioritizeze lucrurile cu adevărat importante și să realizeze că bunăstarea proprie este baza bunăstării întregii familii și, mai ales, a copilului (mai ales dacă ne gândim că mama este cea în burnout).

Cine poate să ofere suport

”Suportul social care poate fi alcătuit din prieteni, care îi oferă părintelui momente de bucurie, de conversații diferite față de mult prea cunoscutele discuții despre copii” a mai precizat psihologul. Pentru fiecare părinte, poate fi nevoie de un set diferit de lucruri pe care trebuie să le facă pentru a se recupera în urma epuizării parentale, de aceea. Se recomandă și cel puțin o evaluare la un psiholog specializat sau chiar un întreg demers.

Sursă: consultant de specialitate: Alina Pop, psihoterapeut specializat în lucrul cu familiile

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân