Dr. Tatiana Popescu: ”Uleiurile esenţiale nu se folosesc la nou născuţi!” EXCLUSIV!

De la uleiurile esenţiale pot apărea reacţii alergice cutanate din cele mai diverse, de la un simplu rash cutanat – roşeaţă cutanată, până la leziuni serioase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Tatiana Popescu: ”Uleiurile esenţiale nu se folosesc la nou născuţi!” EXCLUSIV!
Dr. Tatiana Popescu: ”Uleiurile esenţiale nu se folosesc la nou născuţi”, foto arhiva

Pe reţelele sociale din România, pare că pentru moment, a mai încetat valul de discuţii antivaccinuri pe internet, acum se vorbeşte pe grupurile de părinţi ale reţelelor sociale despre uleiurile esenţiale şi efectele miraculoase pentru sănătatea copiilor. Am întrebat un medic ce părere are şi cum se pot folosi corect dacă se pot folosi uleiurile la nou născuţi. Vine cu amănunte preţioase dr. Tatiana Popescu, medic specialist medicină de familie.

Cu siguranţă, părinţii şi rudele au intenţii bune atunci când recomandă uleiuri esenţiale pentru a trata diverse probleme de sănătate – însă nefolosite corect sau în doze prea mari uleiurile esenţiale nu sunt un prieten al sănătăţii. Iar atunci când vine vorba despre un copil mic, sugar sau chiar nou născut doar medicii sunt cei autorizaţi să aprobe tratamentele pentru copil ori cum trebuie să fie apa pentru baia copilului sau aerul din cameră.
 

CSÎD: Sunt uleiurile esenţiale bune pentru nou născuţi?
Dr. Tatiana Popescu:
Trebuie reţinut faptul că uleiurile esenţiale reprezintă o parte a plantei care poate fi gasită atât în frunze, flori, cât şi în seminţe sau scoarţă şi care conţine compuşi volatili extrem de concentraţi. Aceştia se pot dispersa într-un volum mare de aer, în camera copilului sau chiar în întreaga casă.
Nou-născutul este prin definiţie foarte fragil, inclusiv în ceea ce priveşte pielea sau căile respiratorii, astfel că un contact direct cu o concentraţie mare de substanţă nu este de bun augur!
 

CSÎD: Ce se poate întâmpla?
Dr. Tatiana Popescu:
Bebeluşul încă nu a avut contact cu multe substanţe din mediul înconjurător, cu atât mai puţin cu plante care, este bine cunoscut faptul, pot fi alergeni redutabili. Astfel, adăugând chiar şi o cantitate foarte mică în apa de baie a nou-născutului, pot apărea reacţii nedorite pe o piele atât de sensibilă.
CSÎD: Ce alte reguli pentru folosirea uleiurilor esenţiale mai recomandaţi?
Dr. Tatiana Popescu:
Niciodată uleiurile esenţiale nu se pun direct în contact cu pielea, nu se înghit, nu se inhalează direct vaporii de ulei esenţial şi, cel mai important, nu se introduc în aparatul de nebulizare (aerosoli), mai ales în cazul copiilor.
 

CSÎD: De ce?
Dr. Tatiana Popescu
: Căile respiratorii intrapulmonare reacţionează prompt şi pot determina bronhoconstricţie severă ce poate mima o criză de astm.

CSÎD: De ce nu se pun pe pielea copiilor?
Dr. Tatiana Popescu:
Pielea copilului este foarte sensibilă, cum foarte bine ştim. De cele mai multe ori copilul nu a avut ocazia să se întâlnească cu planta din care a fost extras respectivul ulei. Astfel, în urma utilizării, pot apărea reacţii alergice cutanate din cele mai diverse, de la un simplu rash cutanat – roşeaţă cutanată, până la leziuni serioase, cum ar fi urticaria sau chiar leziuni buloase – vezicule, flictene care se pot sparge, apoi descuama şi pot provoca leziuni profunde pe pielea copilului sau bebeluşului. Uneori acestea pot fi greu de tratat şi pot lăsa urme adânci cu cicatrici permanente.

În cazul copiilor planta, floare, scoarţa pot avea efecte maxime şi riscuri minime 

CSÎD: Ca o concluzie – se pot folosi sau nu uleiurile esenţiale în cazul copiilor?

Dr. Tatiana Popescu: Deci putem folosi uleiuri esenţiale corect diluate, în cantitate corespunzătoare, doar când este neapărată nevoie în cazul copiilor, dar să ţinem minte că, uneori folosind planta, floarea, scoarţa etc, putem avea beneficii maxime cu riscuri minime.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor