Dr. Tatiana Popescu: Boli ale coloanei vertebrale la copii

Atenție la greutatea și forma ghiozanului copilului dumneavoastră, dar și la poziția în care stă la desene animate.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Boli ale coloanei vertebrale la copii
foto: Shutterstock

Coloana vertebrală este componenta osoasă a organismului nostru care determină, la propriu, menținerea poziției verticale a organismului. Ea face parte din axul central osos și susține o mare parte din greutatea corpului nostru. Uneori coloana vertebrală poate fi afectată chiar din copilărie. Despre ce afecțiuni ale coloanei pot apărea la copii am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

CSÎD: Și copiii au probleme de coloana?

Dr. Tatiana Popescu: O categorie de pacienți la care este foarte important să diagnosticăm problemele coloanei vertebrale este bineînțeles cea a copiilor. Deoarece la vârste fragede modificările coloanei vertebrale pot să apară destul de ușor, oasele fiind încă în dezvoltare și densificare, corectarea este foarte importantă, la vârste mici.

Scoliza și cifoza – boli ce trebuie depistate cât mai repede

CSÎD: Ce boli sunt mai frecvent diagnosticate?

Dr. Tatiana Popescu: Cele mai întâlnite probleme de coloană ale copiilor sunt scolioza și cifoza.

Din ce cauze apar bolile de coloană

CSÎD: Ce cauze duc la apariția lor?

Dr. Tatiana Popescu: Cauzele ce duc la apariția modificărilor de statică a coloanei sunt în general cărarea greutăților, cum este ghiozdanul pe un singur umăr, poziția la birou sau în bancă, studiul în diferite poziții incorecte, pe canapea sau în pat. Statul la computer sau diverse jocuri ce folosesc coloana predominant pe o singură parte, stângă sau dreapta. De asemenea, o cauză foarte importantă de deformare a coloanei poate fi lipsa de vitamina D cu demineralizarea osoasă. Există și scolioza determinată de cauze genetice cum ar fi: piciorul scurt congenital sau scolioza congenitală.

Ce este scolioza, o afecțiune des diagnosticată la copii

CSÎD: Scolioza – cum se definește?

Dr. Tatiana Popescu: Scolioza este o patologie a coloanei ce presupune arcuirea coloanei vertebrale în 3 planuri: stânga sau dreapta, sus și jos, fața-spate determinând astfel un aspect de litera „S”. În funcție de cât de gravă este scolioza se poate împărți pe mai multe grade 0-30 grade, 30-50 grade, peste 50 grade.

Dr. Tatiana Popescu, medic de familie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân