Dr. Iulia Burcea: Hipertiroidia și hipotiroidia – afecțiuni ale tiroidei la gravide

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, localizată la baza gâtului. Unele gravide pot avea probleme cu tiroida.
  • Publicat:
Dr. Iulia Burcea: Hipertiroidia și hipotiroidia - afecțiuni ale tiroidei la gravide
Dr Iulia Burcea, medic specialist Endocrinologie foto arhivă

Tiroida are doi lobi, conectați prin istmul tiroidian și este bogat vascularizată. Secretă hormoni care coordonează multe funcții din organism, cum ar fi modul în care corpul utilizează energia, consumă oxigenul și produce căldura, aceștia fiind tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).  Dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog, vorbește despre problemele cu tiroida în sarcină.

 

CSÎD: Care dintre gravide poate avea probleme cu tiroida în sarcină? Ce denumiri au aceste afecțiuni?

Dr. Iulia Burcea: Hipertiroidismul (TSH scăzut, cu FT4 crescut) este relativ neobișnuit în timpul sarcinii (0,1-0,4% din toate sarcinile. Hipertiroidismul subclinic (TSH scăzut, FT4 normal) este, de obicei, tranzitor (considerat fiziologic în primul trimestru de sarcină) și nu necesită tratament. Deși hipertiroidismul din orice cauza poate complica sarcina, boala Basedow este una dintre cele mai frecvente cauze de hipertiroidie. Această afecțiune devine, de obicei, mai puțin severă în ultimele etape ale sarcinii datorită reducerii concentrațiilor de anticorpi anti-receptor de TSH (TRAB).

La gravide opțiunile de tratament pentru hipertiroidie sunt limitate

CSÎD: Ce opțiuni de tratament sunt pentru boala Basedow sau gușa nodular toxică în sarcină?

Dr. Iulia Burcea: Opțiunile de tratament pentru boala Basedow sau gușa nodular toxică sunt limitate, deoarece terapia poate fi uneori dăunătoare pentru făt. Majoritatea femeilor sunt tratate cu tionamide, utilizând cea mai mică doza. Toții bebelușii femeilor cu boala Basedow ar trebui monitorizați pentru semne de hipertiroidie fetală.

CSÎD: Care este legătura în iod și gușă?

Dr. Iulia Burcea: Deficitul iodat din anumite zone determină hipotiroidismul și gușa.

Hipotiroidia la gravide – diagnostic și tratament

CSÎD: Ce alte cauze mai are hipotiroidia?

Dr. Iulia Burcea: O altă cauză de hipotiroidie este reprezentată de tiroidita cronică autoimună (Hashimoto). Alte cauze sunt tratamentul anterior sarcinii cu iod radioactiv, îndepărtarea chirurgicală a tiroidei sau  afectarea hipofizei. Diagnosticul de hipotiroidism primar se bazează pe un TSH crescut și freeT4 scăzut. Hipotiroidismul matern se tratează cu levothyroxina.

CSÎD: Ce este trebuie să facă gravida cu noduli tiroidieni?

Dr. Iulia Burcea: O femeie gravidă care are noduli tiroidieni ar trebui evaluată la fel ca o persoană care nu este însărcinată (evaluare hormonală, ecografie și, eventual, puncție aspirativă cu ac fin), cu excepția scintigrafiei, care este contraindicată în sarcina. În majoritatea studiilor, cancerul tiroidian descoperit în timpul sarcinii nu are impact semnificativ asupra prognosticului, iar dacă este necesară o intervenție chirurgicală, aceasta se efectuează de preferat în trimestrul 2. După naștere, prevalența tiroiditei postpartum și a bolii Basedow este crescută.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân