Despre diagnosticul și tratamentul trombofiliei în sarcină, cu dr. Minodora Cezarina Onisai, medic primar Hematologie

  • Publicat:
Despre diagnosticul și tratamentul trombofiliei în sarcină, cu dr. Minodora Cezarina Onisai, medic primar Hematologie
Sursa foto: Shutterstock

Tratamentul trombofiliei în sarcină trebuie să fie recomandat și monitorizat de medic. Anumite anticoagulante sunt strict interzise gravidei cu trombofilie, deoarece pot determina malformații ale fătului. Până la tratament sunt însă câteva investigații de făcut, pentru a confirma cu precizie existența acestei afecțiuni. 

Ce analize sunt recomandate, în ce constă tratamentul trombofiliei în sarcină și ce complicații pot apărea explică dr. Minodora Cezarina Onisai, medic primar Hematologie.

În ce situații este suspectată trombofilia în sarcină

CSÎD: Când se recomandă investigațiile amănunțite pentru stabilirea unui diagnostic?

Dr. Minodora Cezarina Onisai: Primul pas este efectuarea testelor uzuale. Suspectăm trombofilia și recomandăm screeningul complet în anumite situații: istoric de tromboză (formarea anormală de cheaguri de sânge) la pacientă sau la rudele sale de gradul întâi, sau evenimente obstetricale anterioare – cel puțin 3 sarcini oprite în evoluție în primul trimestru sau o sarcină mai mare de primul trimestru, de asemenea oprită în evoluție.

În cazul în care pacienta se prezintă cu probleme de coagulare în familie, atunci va trebui să efectueze câteva teste genetice. De asemenea, stilul de viață și anumite caracteristici personale pot crește riscurile de apariție a cheagurilor: obezitatea, imobilizarea, fumatul sau terapiile hormonale.

Se mai recomandă investigații amănunțite pentru femeile însărcinate cu vârste de peste 35 ani, dacă este o sarcină multiplă sau în cazul tratamentelor de fertilizare asistată.

Ce analize se fac pentru depistarea trombofiliei în sarcină

CSÎD: Care sunt cele mai bune metode de diagnosticare a trombofiliilor în timpul sarcinii?

Dr. Minodora Cezarina Onisai: Analizele uzuale (ex. hemoleucogramă, teste de biochimie – transaminaze, glicemie, coagulograma etc.) nu evidențiază trombofilia.

Așadar, în funcție de istoricul medical al pacientei, recomandăm un set țintit de teste. Pentru screening, avem la dispoziție analize de sânge care să evidențieze eventualele probleme, după cum urmează:

  • anticoagulantul lupic și anticorpii anticardiolipinici (modificați în cazul sindromului antifosfolipidic – boală autoimună cu risc trombotic)
  • nivelul proteinelor S, C și al antitrombinei III (anticoagulanți naturali)
  • homocisteina (crescută în cazul mutației MTHFR și/sau a deficienței de vitamine B12, B6, acid folic)
  • identificarea mutației factorului V Leiden sau a mutației factorului II al coagulării – protrombina (cauzele principale ale tromboembolismului venos de cauză ereditară)

În cazul trombofiliilor moștenite (ereditare), se efectuează teste moleculare, care identifică starea de heterozigot (formele moștenite de la un singur părinte, care au evoluție mai uşoară) sau homozigot (genele obținute de la ambii părinți, cu evoluție mai severă).

Complicațiile trombofiliei în sarcină

CSÎD: Ce complicații poate produce trombofilia în timpul sarcinii?

Dr. Minodora Cezarina Onisai: Femeile însărcinate sunt predispuse la formarea de trombi, statusul coagulării fiind modificat în mod fiziologic (normal) în timpul sarcinii.

Printre complicațiile produse de trombofilie se numără: restricție de creștere (sarcina se dezvoltă mai puțin decât este normal), oprirea în evoluție a sarcinii, preeclampsia (creşterea tensiunii arteriale şi prezenţa unor cantităţi mari de proteine în urină), abruptio placentae (desprindere parțială sau totală a placentei de uter), dar riscul este crescut mai ales pentru evenimente trombotice, tromboza venoasa profundă, adică formarea spontană de cheaguri la membrele inferioare sau cu alte localizări.

Tratamentul trombofiliei în sarcină: atenție la aspirină! 

CSÎD: Ce tratament pot urma gravidele cu trombofilie?

Dr. Minodora Cezarina Onisai: Sunt două tipuri de tratament. Primul –  antiagregante plachetare, adică aspirină. Atenție însă, e contraindicată după săptămâna 28 de sarcină și după naștere!

Al doilea tratament – anticoagulante injectabile administrate subcutanat (injectabil, sub piele), respectiv medicamente din clasa heparinei – heparine cu greutate moleculară mică, cum ar fi Clexane, medicamente ce nu afectează fătul.

Sunt contraindicate în timpul sarcinii tratamentele cu anticoagulante orale cumarinice (warfarina sau acenocumarol), care pot determina malformații ale fătului (embriopatia cumarinică).

Dr. Minodora Cezarina Onisai este medic primar Hematologie la Centrul Medical Atena.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân