De ce copiii din Germania nu se ating de cireșe până nu se coc? Ce beneficii are disciplina în viață?

Există studii ce vorbesc și despre beneficiile autodisciplinei la adulți. Dacă sunt disciplinați au tendința de a alege mai multe obiceiuri sănătoase, de a avea grijă de sănătate mai mult, ceea ce favorizează creșterea speranței de viață.
  • Publicat:
De ce copiii din Germania nu se ating de cireșe până nu se coc? Ce beneficii are disciplina în viață?
La ce ajută disciplina? Foto: Mădălina Drăgoi

Un cireș mare și plin de cireșe aproape coapte. Educatoare și copii de grădiniță în curte în jurul cireșului. Berlin. Germania. Copiii au între 1 an și aproape 7 ani. În Germania, copiii nu sunt împărțiți pe grupe pe criteriul vârstei. Ci sunt laolaltă de la mic la mare, ca să interacționeze, să se ajute și să empatizeze indiferent de vârstă. Și nimeni nu *mai cere cireșe. Da, ați ghicit! Deși este o bucurie să culegi și mănânci cireșe, copiilor li s-a explicat că încă nu s-au copt îndeajuns. Dar când vor fi gata, vor culege și mânca cu toții în curte. Mi-am zis: ”dar sunt copii, de ce să aștepte?!”

Personal, după copilăria și mare parte din viața mea petrecute în România, unde cireșele și fructele se mănâncă și de verzi, căci nu mai avem răbdare, mi-a fost greu să înțeleg din prima. Dar disciplina se învață în copilărie și are beneficii pentru tot restul vieții. Toate la timpul lor, așa și cireșele.

Copiii disciplinați – ce beneficii le poate aduce disciplina în viața de adult?

Beneficiile însușirii disciplinei la vârste timpurii se arată și prin studii. Spre exemplu, publicația americană Proceedings of the National Academy of Sciences, a dat publicității un studiu desfășurat pe durata a 32 de ani. Cercetătorii au urmărit copiii de la naștere până la vârsta de 32 de ani pentru a examina consecințele autocontrolului asupra sănătății, bogăției și antecedentelor penale mai târziu în viață. Atunci când au fost evaluați la vârsta adultă, persoanele cu un nivel ridicat de autocontrol în copilărie (așa cum au raportat cercetătorii-observatori, profesori, părinți și copiii înșiși) aveau o sănătate fizică și mentală mai bună, mai puține probleme de abuz de substanțe și mai puține condamnări penale. S-a observat precum și abilități mai bune de gestionare a banilor și situații financiare.

Amânarea recompensei imediate ar putea favoriza o greutate ideală

Într-un studiu publicat în The Journal of Pediatrics, cercetătorii au investigat dacă performanța preșcolarilor la o sarcină de amânare a gratificării (în care li s-a cerut să aleagă între o mică recompensă imediată sau să aștepte să primească o recompensă mai mare) ar putea prezice indicele lor de masă corporală la vârsta adultă. Cercetătorii au constatat că o întârziere mai mare a gratificării a fost asociată cu un IMC mai mic 30 de ani mai târziu. Fiecare minut suplimentar pe care un preșcolar l-a așteptat a prezis o reducere de 0,2 puncte a IMC la vârsta adultă. Un autocontrol ridicat și capacitatea de a amâna gratificarea pot ajuta oamenii să reziste la supraalimentare și să mențină o greutate sănătoasă.

Surse: Proceedings of the National Academy of Sciences

The Journal of Pediatrics 

Health Fitness Revolution

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Divorțul: cum iei această decizie?
Divorțul: cum iei această decizie?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân