Cum influenţează comunicarea cu bebeluşul dezvoltarea acestuia

Probabil te gândeşti: “E stupid. Să vorbeşti cu un bebeluş e ca şi cum ai vorbi la pereţi. Nu e ca şi cum ar înţelege ceva din ce îi spun...” Da, poate că nu înţelege fiecare cuvânt, însă bebe simte ritmul şi nu-ţi răceşti gura de pomană
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum influenţează comunicarea cu bebeluşul dezvoltarea acestuia

Probabil te gândeşti: “E stupid. Să vorbeşti cu un bebeluş e ca şi cum ai vorbi la pereţi. Nu e ca şi cum ar înţelege ceva din ce îi spun…”

Da, poate că nu înţelege fiecare cuvânt, însă bebe simte ritmul şi nu-ţi răceşti gura de pomană.

El chiar te ascultă!

Şi, indiferent dacă înţelege sau nu fiecare cuvânt, intonaţia vocii tale este importantă – chiar vitală pentru dezvoltarea lui normală să ai permanent conversaţii cu el.

Beneficiile comunicării cu bebeluşul

Toate studiile au arătat că inteligenţa ulterioară este legată direct de frecvenţa cu care li s-a vorbit bebeluşilor încă din primele zile.
Când cel mic arată către lucrurile din cameră cu ajutorul limbajului secret al bebeluşilor, tu trebuie să îi răspunzi şi astfel „conversaţia” dă roade.

Psihologii Betty Hart şi Todd Risley, de la Universitatea din Kansas, au subliniat aceste beneficii într-un studiu de trei ani având ca subiect 40 de familii din Statele Unite, în 1995.
Membrii echipei lor de cercetare au vizitat lunar fiecare familie şi au înregistrat cât de mult vorbeau părinţii cu copiii lor, ce le spuneau şi cum le spuneau. Rezultatele au fost foarte clare. Cu cât părinţii vorbeau mai mult cu copiii, cu atât vocabularul acestora era mai dezvoltat, la vârsta de trei ani, iar rezultatele testelor de inteligenţă erau mai bune.

Comparativ cu copiii cu care părinţii vorbeau puţin, aceştia erau mult mai evoluaţi. Un studiu suplimentar, realizat atunci când copiii ajunseseră în clasa a treia, a demonstrat că acest avantaj încă avea efecte.

Cum să vorbeşti cu copilul

Eşti printre acele persoane care se simt ciudat atunci când vorbesc cu bebeluşul? Sau, pur şi simplu nu-ţi place ţie să vorbeşti prea mult. Acum, că ştii cât de important este să vorbeşti cu bebeluşul, înţelegi de ce este vital să treci peste timiditate şi să începi o conversaţie cu juniorul tău. Iată câteva trucuri din „Limbajul secret al bebeluşilor”, de Sally Kiester, pentru părinţii care nu vorbesc prea mult:

  • Fiţi voi înşivă!

Chiar dacă unele studii au arătat că limba mamelor, cu tonalitate mai ridicată, este benefică pentru dezvoltarea cognitivă a copilului, să vorbeşti cu bebeluşul, cu ton normal, de zi cu zi, aduce, de asemenea, beneficii. Dacă vorbitul cu copilul nu vine natural pentru tine sau te face să te simţi ciudat, nut e gândi la asta. Orice mod în care vorbeşti cu el e de preferat decât nici unul.

Când îl hrăneşti, îl îmbăiezi sau îl îmbraci pe bebeluş, descrie-i fiecare pas: “Acum scot şosetuţele din picioruşele tale drăguţe. Dăm jos şi pantalonii.” Aplică această metodă pentru tot ceea ce faceţi împreună.

  • Folosiţi cărţi ca să spargeţi gheaţa

Arată-i poze şi spune-i bebeluşului numele tuturor lucrurilor pe care le vedeţi. Cuvintele de pe pagină nu sunt chiar atât de importante. La fel de bine poţi folosi şi reviste.

  • Fiţi curioşi

„Ai dormit bine?, Unde e ursuleţul?, Ţi-e foame?” Bebeluşul nu va răspunde în cuvinte, însă poate răspunde prin expresii şi gesturi.

  • Angajează o “ciocănitoare”

Dacă intenţionezi să angajezi o bonă pentru bebeluş, alege una care vorbeşte mult, mai ales dacă şi voi, părinţii, sunteţi mai tăcuţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”