Certuri între părinți – cum le vorbim copiilor despre discuțiile contradictorii? Explică Ela Crăciun, blogger parenting

Vrând, nevrând certurile între părinți sunt inevitabile în orice familie. Cum să facem ca să nu îi afectăm pe copii?
  • Publicat:
Certuri între părinți - cum le vorbim copiilor despre discuțiile contradictorii? Explică Ela Crăciun, blogger parenting
Ela Crăciun, foto arhivă personală

Ela Crăciun este mama a trei copii şi autoarea a două cărţi de parenting. Este și blogger de parenting și este mereu aflată în căutarea de informaţii noi şi avizate, pe care vreau să le transmit mai departe oamenilor, în speranţa că le pot fi de ajutor. Am stat de vorbă despre certurile în familie: cum să le explicăm copiilor ce este cearta și cum să reducem impactul negativ al discuțiilor contradictorii între adulți.

 

CSÎD: Cu toții ne-am dori să nu expunem copiii la certuri. Este sănătos ca un copil să crească total ferit de certuri?

Ela Crăciun: În primul rând aş vrea să subliniez faptul că eu nu sunt psiholog şi că nu aş vrea ca părerea mea să fie interpretată ca a fiind cea a unui specialist. Sunt mama a trei copii şi autoarea a două cărţi de parenting şi într-adevăr sunt o femeie mereu aflată în căutarea de informaţii noi şi avizate, pe care vreau să le transmit mai departe oamenilor, în speranţa că le pot fi de ajutor. În ceea ce priveşte subiectul certurilor dintre părinţi şi impactul lor asupra copiilor pot spune însă ce fac eu.

Nu ai cum să ferești total copiii de certuri pe tot parcursul copilăriei

CSÎD: La voi în familie cum e?

Ela Crăciun: Este clar că nu ai cum să te fereşti total, nu ai cum să nu te ascunzi, nu ai cum să nu ai discuţii poate chiar şi pe un ton puţin mai ridicat, care de cele mai multe ori se întâmplă să fie interpretat altfel de către copii. Eu încerc pe cât posibil ca discuţiile în contradictoriu sau mai aprinse să nu le am de faţă cu copiii mei. Este mai bine aşa, pentru că nu vreau să îi încarc cu problemele noastre. Îmi doresc foarte mult ca ei să îşi trăiască din plin copilăria şi asta să le ocupe tot timpul.

De ce se ceartă părinții?

CSÎD: Cum le explicăm copiilor rolul certurilor?

Ela Crăciun: În primul rând ar trebui să le explicăm rolul certurilor atunci când ei fac asta cu alţi copii, pentru că aceste situaţii se întâmplă destul de frecvent între ei încă de la o vârstă fragedă. Se ceartă pe jucării, se bat, se muşca, iar toate aceste comportamente pregătesc din punctul meu de vedere terenul pentru explicaţii sincere, asumate şi directe despre cum ar trebui gestionate asemenea situaţii. Dacă se întâmplă ca un copil să asiste la certuri între părinţi este foarte important ca unul dintre adulţi să îl securizeze pe cel mic şi să se asigure că înţelege foarte clar că nu este sub nicio formă vinovat de interacţiunea la care asistă în acel moment.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân