Ce înseamnă scorul APGAR

Eşti însărcinată sau ai născut recent? Sigur ai auzit de o înşiruire de litere şi numere denumită scorul APGAR. Probabil te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. Am descifrat noi pe larg această metodă de examinare a nou-născuţilor imediat după naştere!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce înseamnă scorul APGAR

Eşti însărcinată sau ai născut recent? Sigur ai auzit de o înşiruire de litere şi numere denumită scorul APGAR. Probabil te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. Am descifrat noi pe larg această metodă de examinare a nou-născuţilor imediat după naştere!


Sigur ai auzit mame care se lăudau că prima „notă” primită de copilul lor a fost una de 10. Acestea se refereau la scorul AGAR, metoda de evaluare introdusă în 1952 de medicul Virginia Apgar.


Apgar este o evaluare clinică făcută în primele minute de viaţă pentru a determina cât de bine se adaptează copilul la viaţa extrauterină. Scorul este determinat de echipa de la naştere sau de pediatru şi are 5 componente: aspect, puls, grimasă, activitate şi respiraţie. Un copil este evaluat în primul său minut în afara uterului şi din nou la 5 minute, primind la fiecare componentă „nota” 1 sau 2. Scorul APGAR este format din suma „notelor” tuturor celor 5 componente.

A – Aspect
Primul A din Apgar se referă la aspectul sau tonul pielii. Practic, cât de roz sau albastru este tonul pielii bebeluşului. La bebeluşi, nu începe să circule sânge bogat în oxigen decât după ce au început să respire. Sângele oxigenat este ceea ce face ca nuanţa albastră să dispară şi tonul rozulaliu al pielii să înceapă să se vadă mai bine. Un copil care are pielea albastră la distanţă de 1 minut poate primi un nota 0, în timp ce un copil care a devenit deja roz va primi nota 2.

P – Puls
Pulsul este măsura ritmului cardiac al copilului şi este o măsură a capacităţii organismului de a pompa sânge. La un minut după naştere, un copil cu o frecvenţă cardiacă 100 va primi un scor de 2.

G – Grimasă
Grimasa se referă la reflexele copilului. Un copil care nu răspunde atunci când gâtul şi gura le sunt aspirate, va primi un scor de 0; un bebeluş care se încruntă în timpul aspiraţiei primeşte un 1, iar un copil care are grimase şi tuse sau strănut primeşte un 2.

A – Activitate
Activitatea unui copil este tonul sau mişcarea acestuia. Un copil care nu se mişcă va primi un scor 0, un copil cu o anumită cantitate de mişcare a braţelor şi a picioruşelor primeşte 1, iar un copil care se mişcă în mod activ şi îşi îndoaie braţele şi picioarele va primi cu siguranţă un 2.

R – Respiraţie
Calitatea respiraţiei bebeluşului este determinată de strigătele lui. Un bebeluş care nu a plâns la 1 minut după naştere, va primi scorul 0, un copil cu un strigăt slab sau cu scâncet – scor 1, iar un copil cu un strigăt tare va avea scorul 2.

Nu îţi faceţi griji dacă micuţul tău nu obţine nota perfectă – 10. Majoritatea copiilor obţin un scor total de 8 sau 9 la examenul de 1 minut. Există multe lucruri care pot avea un impact asupra punctajului Apgar, inclusiv modalitatea în care s-a produs naşterea copilului (naturală sau cezariană). De asemenea, nu este neobişnuit ca unii copii să păstreze o nuanţă albastră în mâini şi picioare timp de 10 minute.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”