Află sexul bebeluşului tău din a 12-a săptămână de sarcină!

Există mai multe modalităţi prin care un medic, în funcţie de tehnologia şi de experienţa de care dispune, poate detecta sexul unui fat încă din a 12-a săptămână de sarcină.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Află sexul bebeluşului tău din a 12-a săptămână de sarcină!

Adela Şerban, fondatoarea clinicii Fetal Care şi medic specialist obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în medicină materno – fetală, este unul dintre puţinii medici din România care poate depista cu acurateţe sexul bebeluşului încă din a 12-a săptămână de sarcină. 

„Există mai multe modalităţi prin care un medic, în funcţie de tehnologia şi de experienţa de care dispune, poate detecta sexul unui fat încă din a 12-a săptămână de sarcină. Subliniez că această informaţie vine doar ca un beneficiu adăugat al serviciilor de evaluare precoce a structurilor fetale sau a cariotipului fetal, care sunt esenţiale pentru a ne asigura de sănătatea viitorului bebeluş”, declară Adela Şerban.

Ecografia de morfologie fetală

Cunoscută şi sub numele de screening pentru trimestrul I sau ecografia 3D-4D, ecografia de morfologie fetală este una dintre metodele ce permit identificarea timpurie a sexului bebeluşului. În funcţie de experienţa sa şi de aparatura pe care o foloseşte, un medic specializat poate spune genul fătului cu o rată de acurateţe de 80-90% încă din a 12-a săptămână a sarcinii.

Acest tip de ecografie ar trebui să fie efectuată de toate femeile însărcinate în cadrul primului trimestru, fiind instrumentul prin care se evaluează integritatea structurilor fetale şi riscul de aneoploidii (număr anormal de cromozomi) sau malformaţii cromozomiale, cum sunt sindromul Down, Edwards sau Patau.

Pentru realizarea acestor ecografii, se folosesc aparate ecografice de ultimă generaţie, iar datele astfel obţinute sunt interpretate şi integrate cu ajutorul unui soft folosit în cele mai prestigioase clinici de profil din lume. Astfel, printre altele, se poate identifica timpuriu şi sexul copilului, informaţie atât de dorită de viitorii părinţi.

Teste genetice

Testele genetice non-invazive, metode de ultimă oră, recent introduse în toată lumea, pot oferi informaţii care să confirme sexul fătului cu o rată crescută de acurateţe, de 99%. Acest tip de teste depistează ADN-ul fetal din sângele matern şi sunt efectuate în general pentru screeningul de aneoploidii sau malformaţii cromozomiale. Au avantajul că exclud riscurile testelor invazive şi pot fi efectuate încă din a 10-a săptămână de sarcină.

Totodată, există posibilitatea de a afla sexul fătului şi prin intermediul testului genetic CVS, numit şi biopsia de vilozităţi coriale. Acesta este un test invaziv, care se realizează între săptămânile 11-13 + 6 zile de sarcină, pentru analiza întregului cariotip fetal.

În timp ce ecografia de morfologie fetală este recomandată în cazul tuturor femeilor însărcinate, pentru evaluarea structurilor morfologice fetale şi a riscului de aneoploidii sau malformaţii cromozomiale, testele genetice sunt recomandate, după caz, în cazul sarcinilor cu risc genetic crescut, cum sunt cele ale femeilor cu vârsta de peste 35 de ani sau cele care prezintă suspiciuni în cadrul screeningului de trimestru I.

Aceste tipuri de teste pot fi realizate de medici specialişti în obstetrică  – ginecologie şi medici supraspecializaţi în medicină materno-fetală, care dispun de aparatele şi de programele de screening necesare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”