Adaptarea la viaţa extrauterină, momente spectaculoase

Cand bebelusul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec intr-un interval de timp foarte scurt. Nastera (fie ca este naturala sau prin cezariana) este un stres major pentru nou-nascut, dar asta nu este tot. Iata prin ce transformari speciale trece nou-nascutul, in prima saptamana de viata, ca parte a procesului de adaptare la viata extrauterina. Adapatare la viata extrauterina este un proces major, complex, fiziologic, necesar si normal, dar acesta poate sa aiba momente care sa le ingrijoreze pe mame, mai ales daca sunt la primul copil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Adaptarea la viaţa extrauterină, momente spectaculoase

Cand bebelusul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec intr-un interval de timp foarte scurt. Nasterea (fie ca este naturala sau prin cezariana) este un stres major pentru nou-nascut, dar asta nu este tot.

Iata prin ce transformari speciale trece nou-nascutul, in prima saptamana de viata, ca parte a procesului de adaptare la viata extrauterina. Adapatarea la viata extrauterina este un proces major, complex, fiziologic, necesar si normal, dar acesta poate sa aiba momente care sa le ingrijoreze pe mame, mai ales daca sunt la primul copil.

Primul scaun. Meconiul, primul scaun al bebelusului inseamna eliminarea tuturor produselor inghitite si digerate de copil in cursul vietii intrauterine. In meconiu se afla si resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fatului in timpul vietii intrauterine. Asa se explica de ce primul scaun (uneori si al doi-lea si al trei-lea ) o sa aiba un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistenta pastoasasi lipicioasa si un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil in primele 24-48 de ore dupa nastere si daca acesta nu apare poate indica posibile malformatii ale tubului digestiv.

Prima mictiune. Copilul vine pe lume cu vezica urinara goala pentru ca o parte din urina acumulata in viata intrauterina este eliminata inainte ca micutul sa treaca prin canalul de nastere sau in cursul trecerii acestuia prin canalul de nastere. Copilul nascut naturala o sa aiba prima lui mictiune undeva in primele 24 de ore dupa nastere, in timp ce copiii care vin pe lume prin cezariana vor face pentru prima data pipi ceva mai repede, in primele 3-5 ore dupa nastere. 

Scaderea in greutate. Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toti nou nascutii. In medie un copil pierde in primele trei zile dupa nastere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat dupa nastere. Prematurii slabesc mai mult decat cei veniti la termen, dar recupereaza mai repede. Un copil normal atinge greutatea avuta la nastere in circa 7 zile de la nastere. Acesta este unul din indicatorii care arata ca un copil asimileaza si procesul de crestere este normal.

Citeste continuarea pe www.suntmamica.ro.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc