4 moduri în care îți poți sabota propriii copii fără ca măcar să realizezi asta

  • Publicat:
4 moduri în care îți poți sabota propriii copii fără ca măcar să realizezi asta
Sursa foto: shutterstock

Orice părinte vrea să îi ofere puiului său un mediu de viață perfect, plin de iubire și protecție. Nimic greșit până aici. Însă, fără să realizezi, s-ar putea să exagerezi cu unele lucruri. Iată unde poți greși și tu și cum îți poți sabota propriii copii! 

Feluri în care îți sabotezi copiii fără să îți dai seama

Ești peste măsură de protectivă

Protecția exagerată, ce are la baza temerile și frică, poate slabi capacitatea copilului de a avea încredere în propria sa persoană.

Este perfect normal să vrei să îți știi copiii în siguranță tot timpul. Însă, la fel de important este și să îi informezi și să îi înveți cum să recunoască un pericol. În fond, nu poți fi acolo de fiecare dată să le rezolvi și cele mai mărunte probleme. Ei înșiși trebuie să învețe să fie responsabili.

Citește și: De ce nu e bine pentru dezvoltarea copilului să aibă părinți hiperprotectori

Îți proiectezi propriile așteptări și dorințe asupra lor

Chiar dacă ți-ai dorit mereu să cânți sau să performezi într-un sport, nu trebuie să forțezi acest vis făcând presiuni asupra copiilor tăi, mai ales dacă ei nu au nicio înclinație.

Mulți părinți din ziua de azi fac această greșală teribilă. Își îndrumă copiii într-o anumite direcție, total străină pentru ei înșiși, pentru a-și satisface propriile dorințe. Neținând cont de aspirațiile și talentele celor mici în fapt.

Lasă-ți copilul să aleagă ce vrea să facă în viață, lasă-l să își exploreze opțiunile, nu îi tăia aripile! Sprijină-l să se descopere pe sine, să își descopere talentele. Și îndrumă-l în direcția aleasă de el.

Citește și: Semne că ai fost crescut de părinți imaturi și indisponibili emoțional

Te panichezi excesiv și le transmiți asta și copiilor

A fi părinte nu e ușor. Nu a spus nimeni asta. Îndeosebi ca mamă, ai o responsabilitate imensă ce îți apasă pe umeri odată ce ai adus pe lume un copil. Însă nu face greșeala de a te împiedica la orice pas purtându-i copilului grijă în permanență.

Acest comportament nu este sănătos nici pentru tine și, ce crezi? Nu va fi nici pentru cel mic! Căci ce va vedea la tine, va lua de bun. Iar anxietatea nu este ceva sănătos pentru nimeni. Copilul va avea nevoie de putere și încredere în propriile forțe pentru a fi pregătit pentru viață!

Citește și: 8 tipologii de părinți

Îi înveți încă de mici că lumea nu este un loc prea prietenos

Frică este sănătoasă, desigur. Ea ne face să realizăm că există și situații dificile în viață pe care va trebui să le depășim. Și ne ajută să reacționăm, să gestionăm, să evităm pericolele.

Însă chiar dacă în prezent există pericole la tot pasul, o viziune distorsionată nu este sănătoasă pentru cei mici. Ei trebuie crescuți cu credință și cu premisa că lumea este un loc frumos, că oamenii sunt buni de la natură. Încurajează-i și tu să contribuie la o lume mai bună!

Surse: All pro dad, Parenting Modern Family, NPNPARENTS

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân