Sosuri și condimente – cum le depozităm corect?

  • Publicat:
Sosuri și condimente – cum le depozităm corect?

Fiecare avem prin frigider sau cămară o colecție impresionantă de sosuri și condimente de care ne folosim pentru diverse rețete. Dar știai că modul în care le depozitezi le poate prelungi sau, din contră, scurta durata de valabilitate?

Află mai jos cum trebuie să depozitezi corect diverse sosuri și condimente, de la ketchup la sos de maioneză, hrean, muștar, pesto, gemuri sau… miere.

Sosuri și condimente care se păstrează la frigider

Orice sos care conține lapte sau ou, cum ar fi maioneza, sosul de brânză sau dressingul de salată cu iaurt, trebuie să stea la frigider – nu pe ușa frigiderului, ci pe raft, înăuntru. Același lucru este valabil pentru brânza rasă folosită pentru paste.

Inclusiv acele pachețele mici cu ketchup, muștar sau diverse sosuri rămase de la ultima comandă făcută acasă trebuie ținute la frigider, dar numai dacă ai apucat deja să le desfaci. În caz contrar, le poți ține într-un loc răcoros din casă, cum ar fi o cămară sau un dulap care să nu fie deasupra aragazului.

Muștarul, gemurile, sosul picant pentru aripioare, odată deschise, trebuie ținute la frigider, dar le poți depozita pe ușa acestuia, unde temperatura nu ar trebui să depășească 4 grade Celsius.

Alte sosuri și condimente care trebuie păstrate la frigider după deschidere sunt: salsa, chutney, sos de hrean, chimichurri, pesto, maioneză, aioli, sos remoulade, sos tartar.

Nu uita de regula „vechi în față, nou în spate”. De exemplu, dacă ai un borcan de sos care mai are o cantitate mică de produs, pune-l în fața celui nou, nedeschis. Așa vei evita risipa de mâncare și vei consuma alimentele în ordinea în care expiră.

O regulă simplă care te ajută să depozitezi corect sosuri și condimente este aceasta: dacă în magazin produsul este expus în frigider, atunci înseamnă că și tu, acasă, va trebui să faci același lucru, potrivit webmd.com.

Ce sosuri și condimente poți depozita la temperatura camerei

Când spunem temperatura camerei, trebuie să se înțeleagă faptul că vorbim despre un loc răcoros, ferit de razele soarelui, uscat, unde temperatura trebuie să fie între 10 și cel mult 20 de grade Celsius. Deci nu deasupra aragazului, cuptorului, țevilor de încălzire, mașinii de spălat vase etc.

Printre produsele care pot fi ținute afară se numără: ketchup, sos barbecue, sos picant pe bază de oțet (tabasco), sriracha, worchestershire, sos chili etc.

Asta nu înseamnă însă că nu le poți depozita la frigider odată ce le-ai deschis. Din contră, ketchupul, de exemplu, rezistă la temperatura camerei, chiar și după deschidere, până la 2 luni. Dar dacă îl pui la frigider, termenul de valabilitate crește semnificativ. Desigur, asta nu te scutește de faptul că trebuie să ții cont de eticheta produsului!

Mierea, în schimb, nu trebuie ținută la frigider, în niciun caz! Frigul duce la solidificarea și cristalizarea mierii. Acest aspect nu îi afectează proprietățile, dar cel mai probabil vei fi nevoit să o încălzești într-un vas cu apă pentru a o aduce în stare lichidă, așa cum îți dorești. Iar procesul de încălzire îi va diminua o parte din beneficii. Acest lucru nu este valabil în cazul muștarului cu miere, care conține mai mult muștar decât miere și, prin urmare, trebuie depozitat la frigider odată deschis recipientul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân